VELIKI KARATE SHOW OB 30 LETIH KARATEJA V BREŽICAH

 

 

V ŽIVLJENJU VSAKEGA ČLOVEKA OBSTAJAJO JUBILEJI, KI JIH Z VESELJEM PRAZNUJEMO .

 

KLUB JE ŽIVA TVORBA MNOŽICE LJUDI, ŽIVIH AMBICIIJ, IN PREPLETAJOČIH SE HREPENENJ.

 

TO, KAR ŽE 3 DESETLETJA ZDRUŽUJE ČLANE MORDA NAJUSPEŠNEJŠEGA KLUBA V OBČINI IN REGIJI – ČLANE KARATE KLUBA BREŽICE – PA JE NEVERJETNO NAVDUŠENJE, LJUBEZEN DO NEKOČ MISTIČNE ORIENTALNE BORILNE VEŠČINE - KI JE PO SKORAJ TRETJINI STOLETJA DANES ŽE POSTALA DEL VSEH NAS.

 

GRE ZA SKRIVNOSTNO JAPONSKO – BREŽIŠKO VEŠČINO : KARATE!

 

•  KATA SANCHIN

 

Legenda pravi, da je duhovni oče karate-ja, indijski menih Bodhidharma, l. 520 prišel na Kitajsko, da bi učil zen – obliko meditacije in duhovnega razvoja. Po obisku na cesarjevem dvoru, se je ustalil v samostanu Shao Lin.

 

 

Opazil je, da so duhovniki šibkega zdravja, zato je oblikoval sistem telesnih vaj z imenom Shih-pa Lohan shou ali 18 boksarskih tehnik , danes znane kot kata SANCHIN , ki simbolizira človeka razpetega med nebom in zemljo.

 

 

Mojstri Karate kluba Brežice, PETER DIRNBEK, VELIMIR JUKIČ, FRANC BAJS, DARKO CICVARIĆ in CHRISTIAN KAJTNA pod nadzorom senseia TONETA MARUŠE, mojstra Shito-Ryu karateja 6. Stopnje, izvajajo to starinsko in enegrgije polno bazično, a hkrati najzahtevnejšo kato mehko-trde šole iz Nahe, mesteca na Okinawi, poimenovane tudi po učitelju Higeona, saj predstavlja vrhunec karateja ob združevanju fizične in mentalne moči. Le ob pravilni uporabi tradicionalnih tehnik treninga in meditacije je mogoče doseči trdnost, zahtevano za izvedbo naslednje točke.

 

2. POZDRAVNI GOVOR

- predsednik karate kluba Brežice DUBRAVKO SMIRIĆ

- svečani gost podžupan občine Brežice g.RAČIČ

- svečani gost minister za gospodarstvo g.ANDREJ VIZJAK

 

 

V znak zahvale in podpore v delu in razvoju kluba podeljuje priložnostno priznanje

bivšem županu, ministru slovenske vlade in občanu Brežic mag. Andreju Vizjaku…

… g. minster prejema srebrno plaketo Karate kluba Brežice in tradicionalno orožje iz Okinawe – imenovano – TONFA!

Prav tako v znak zahvale in podpore prejme predstavnik občine Brežice g.Račič srebrno plaketo Karate kluba Brežice in TONFO - tradicionalno orožje iz Okinawe!

 

 

3. RUMENI PASOVI

V želji, da Vam takoj odkrijemo cilj našega početja, smo začeli z zadnjega konca – pri starih mojstrih našega kluba, kar pa nikakor ne pomeni, da smo tako pokazali vse kar znamo! Danes boste, dragi gostje, straši, člani in ljubitelji, deležni vrste atraktivnih točk. Vrnimo se na začetek poti, saj pravijo, da se vsaka pot prične s korakom – pri tem pa sploh ni važno ali je le ta bolj ali manj neroden! Važno je, da se odpravimo na vznemirljivo pot raziskovanja.

 

 

Pred Vami stoji skupina, ki trenira prvo leto in je osvojila prvo stopnjo, ter tako spoznala osnovne elemente karateja. Dostikrat si pri razlagi pomagamo s prispodobo, da je spoznavanje osnovnih elementov Karateja podobno učenju abecede, da pa bo predstava popolnejša, gre za velike tiskane črke, ki so malce okorne za pisanje nareka ali prostega spisa, predstavljajo pa osnovo za nadgradnjo.

 

Skupina bo izvedla (IZVAJA) prvo osnovnošolsko kato SHOTOKAN KARATEJA imenovano Heian Shodan. V skupini heian kat so še štiri, njihov tvorec, veliki reformator karateja Gichin Funakoshi, pa jih je imenoval po obdobju – dinastiji hean, ki velja v japonski zgodovini za čas blagostanja in miru.

 

V tem dejstvu se skriva vsa simbolika karateja kot obrambne veščine, ki s svojim sporočilom navdihuje.

 

 

Vsako leto v klub vpišemo za dober razred otrok in ne skrivamo, da je osip velik. Nekako sprijaznili smo se z mislijo, da ni vsakomur dano, da bi bil posvečen z znanjem velikih a preprostih skrivnosti, do katerih se s trdim in vztrajnim delom dokopljejo le redki… in ti postanejo mojstri.

 

Čas bo, tako kot vedno tisti, ki bo pokazal, kdo izmed teh otrok, ki so sedaj pred vami, je izzivu kos!

 

 

4. GOSTI

Anton Maruša je glavni inštruktor, učitelj, mentor in najvišji mojster karate šole KOFUKAN ŠITO_RYU v Sloveniji, saj nosi mojsterski naziv 6. DAN. Je mentor 13 klubom po Sloveniji, trener vrsti uspešenih tekmovalcev, a hkrati ljubitelj tradicionalnih in skrivnostnih tehnik in filozofij. V prvi točki smo ga videli kot učitelja in nadzornika, ob asistenci Boris MAKUCA, mostra 3. DAN, pa tudi skrivnostne in neusmiljeno učinkovite obrambne tehnike.

 

 

Skupaj z Darkom Cicvaričem, mojstrom 2. DAN, nam bodo predstavilii skrivno kodo smrtonosnih tehnik zapisanih v kati – BASSAI DAI.

… g ANTON MARUŠA prejema SPOMINSKO srebrno plaketo Karate kluba Brežice OB 30.LETNICI KLUBA

Enako SREBRNO PLAKETO PA PREJME TUDI … BORIS MAKUC

 

 

5. ORANŽNI PASOVI

Ko dovolj obvladamo svoje telo, da lahko brez pretirane nevarnosti za svoje in tuje zdravje izvedemo določene prvine, lahko pričnemo z delom v paru. To obliko vadbe vam bo prikazala sledeča skupina, z dveletnim stažem treniranja.

 

 

Prikazali bodo sambon kumite ali trikoračni DOGOVORJENI BOJ, pri katerem si partnerja izmenjujeta napadalne in obrambne vloge.

 

Kljub temu ali morda ravno zato, ker pri karateju želimo iz sebe izvleči maksimalno moč, sploh pa učinek, je kontrola te iste moči ravno tako pomembna, saj bi v primeru poškodbe izgubili vsi. Vsi pa smo že slišali, da je moč brez kontrole nična a se hkrati zavedamo, da je potrebno moč najprej razviti, če jo sploh želimo obvladovati.

 

 

Kakšna pametna glava na to poreče – najbolje je, da ničesar ne razvijamo, saj se s tem izognemo sitnostim. Karate pač ni za te ljudi, ki se s pasivnostjo izognejo vsem, kar življenje prinaša kot izziv in ponuja možnost, da rastemo in si širimo obzorja duha. Karateisti verjamemo, da smo sami sebi dolžni raziskati svoje človeške potenciale in se dotakniti tistih skrajnih robov, ki bi jih naša lastna lenoba ali strah, če se tokrat ne spotaknemo na družbo, potisnila v podzavest.

a

 

6. ZELENI PASOVI

Naslednjo skupino zelenih pasov tvorijo že bolj prekaljeni člani, saj so že vsi med njimi preverili svoje sposobnosti na tekmovanjih v katah in prostih bojih. Prikazali bodo KIHHON IPPON KUMITE - enokoreačni boj.

 

 

Ideja te vadbe je, da se karateka skoncentrira na eno odločilno potezo, ki ga loči od zmage do praza, v realni situaciji pa tudi od življenja do smrti. Ta poudarek se zrcali tudi v eno potezni umetnosti mečevanja imenovani IAI-DO, gotovo pa nam je bližje primer dveh revolverašev divjega zahoda. Nižja skupina je svoje znanje utrjevala s ponavljanjem gibov v tri koračnem boju, nivo višje pa ne dopušča več popravnega izpita. Kar znaš je potrebno uporabiti ZDAJ IN TUKAJ!

 

Pisana sestava skupine priča o tem, da je edini kriterij razvrščanja v klubu osvojeno znanje in da sta starost in spol drugotnega pomena.

 

7. MODRI PASOVI 

V instant civilizaciji smo tudi v borilnih veščinah prišle do velike dileme: naj pometemo s tradicijo in priredijo nove programe po meri sodobnega človeka! Takega, ki hoče vse, takoj ter po možnosti brez slehernega napora. V veliki večini primerov so tudi borilne veščine podlegle komercializaciji, kar ni nujno zgolj slabo, saj so se na ta način iz sence in ilegale približale množici. Tako predsodki do nas čudakov, ki se brez veze pretepamo, ne da bi se sovražili – brez razloga torej - počasi padajo.

 

 

Obstajajo pa tudi redki, ki so razumeli svoje poslanstvo varuhov časa, kjer sta si bila zakaj in zato še zelo blizu, predvsem bolj absolutna, preden nas je zajel val relativizacije vsega, časa, ko je skepsa modni imperativ.

 

Tradicionalisti poznajo vrednost KAT. To so vaje, v katerih je skrito neprecenljivo bogastvo borilnih veščin zapisano v vzhodnjaškem gibalnem genetskem kodu.

 

Poleg konkretnih borbenih rešitev pa nam kakor folklora ponujajo vpogled v človekovo preteklost, govorijo o njegovi filozofiji in vrednotah in so prava etnološka zakladnica. Kdor razume univerzalna življenjska načela – ta razume karate, vendar velja tudi obratno, zato je smiselno doseči mojstrstvo, saj s tem dobimo skrivni šifrant do ostalih skrivnosti.

 

Skupina bo izvedla BUNKAI – eno od možnih razlag uporabe tehnik, ki se izvajajo v kati. Skozi tovrstno vadbo gib dobi zunanji pomen, obliki pa vdahnemo vsebino in lastno interpretacijo.

 

Tudi v karateju smo kakor v umetnosti nenehno razpeti med obliko in vsebino, med čistim realizmom in globoko abstrakcijo. Karateist mora znotraj danih koordinat poiskati svojo pozicijo in izraz najprimernejši za čas in prostor, v katerem se nahaja.

 

8. RJAVI PASOVI

Da karateist ne zapade v pregloboke miselne akrobacije poskrbimo karateisti tako, da preizkusimo svoja znanja v kolikor se da realni situaciji. Simuliramo jo v prostem boju. Tukaj prevetrimo koncepte, ideje in stopnjo pripravljenosti, ki smo jo dosegli skozi vadbo. Tudi v prostem boju, kakor v interpretaciji kate, najdemo prostora za lastni izraz in sleherni karateist ve, da boj ne pomeni zgolj primerjavo fizičnih zmogljivosti obeh protagonistov. Gre za celosten spopad dveh osebnosti, kjer igra glava odločilno vlogo, zato ima slogan MIND AND BODY MOVEMENT - hitrost duha in gibkost telesa - uporabljen na logotipu prijateljskega kluba pomenljivo sporočilo.

 

 

- za konec borba PETRA PLANINC in VIKTOR KOPINČ

 

 

Pravijo, da je človek najbolj gibčen, ko je otrok, najhitrejši v puberteti, najbolj vzdržljiv v adolescenci, najmočnejši v zrelih srednjih letih in najmodrejši, ko se postara. Za karateista, pa je v vseh obdobjih najpomembnejše, da zadrži borbeni duh. To je gonilna in univerzalna življenjska sila, ki ti daje smisel, da se trudiš in stremiš k rasti, napredku. To iskro je mogoče prepoznati v očeh najboljših, a zagotovo že tudi v očeh izbrancev nastopa Petre Planinc in Viktorja Kopinča!

 

9. TAMASHIWARI (lomljenje strešnikov)

Včasih videz vara. Ne moreš si misliti, kako krhka je narava. Vse se lahko v trenutku spremeni v prah, kar smo bili priča tudi letos pri nas in po svetu.

Na videz krhki karateist lahko RAZVIJE neverjetno moč. Ta je v nas vseh, le da se skozi načrten trening lahko realizira, pride na plan. Velika zgodovinska osebnosti je svoj narod učila: »Pripravljajmo se, kot, da bo jutri vojna in živimo, kot, da je nikoli ne bo!«

 

 

V japonskih zgodbah veščino primerjajo z mečem, ki ga je potrebno nenehno brusiti, da ne zrjavi. Rjav meč bojevniku ni ne v pomoč, ne v ponos. To je naša obveza in dolžnost – GIRI - kot ji pravijo japonci. A je tudi ostrino meča treba preveriti pred samim sabo in pred obrazom javnosti.

 

Najbolj pogumni bodo to storili sedaj in naj vam zaupamo, da se je do zdaj še vedno zgodilo, da kdo nalogi ni bil kos.

 

10. GOSTI

Kdor pravi, da je karate kri, nasilje, znoj, bolečina, stres, napor in podobno… ima delno prav. A vceliko bolj ima prav tisti, ki v karateju prepozna poezijo, lepoto, harmonijo, sočutje, iskrenost, pogum, predanost. Včasih besed zmanjka in spregovorijo dejanja.

 

Akademsko, umetniško in filozofsko plat karateja, ki predstavlja jing, žensko energijo, a predvsem obvaldovanje lastne življenske energije ČI-GONG bodo z gibom najbolje prikazali naši posebni častni gostje iz bratske nam dežele vzhajajočega sonca! - Rindo KARATE iz Japonske ( Sachiko KINOSHITA - San, Miwa KONISHI - San, Masuo KOBAYASHI - San, Hideki ETOH – San, Shihan Yuiji MONOBE – San, Predsednik in Shihan, Hirokazu IRIE – San)

 

 

…tudi naši gostje iz Japonske prejemajo SPOMINSKO srebrno plaketo Karate kluba brežice OB 30.LETNICI KLUBA

 

11. KARATE ZA ODRASLE

Obisk zibelke karateja nam je utrnil zamisel, da je potrebno karate dati vsakomur, ki ga potrebuje. Ravno na Japonskem smo spoznali, da so ženske v kvaliteti in številu enakopravno zastopane v vrstah. S svojo subtilnostjo, manj izrazitim egom, pa tudi s komponento gibčnosti se izkažejo kot enakovreden in vsega spoštovanja vreden nasprotnik.

Več kot očitno je, da se je ista zgodba ponovila tudi v našem klubu, saj so članice tiste, ki dajo naši skupini posebno dimenzijo, drug drugemu pa predstavljamo vzpodbudo in oporo.

 

 

V tridesetletni zgodovini kluba so bile članice vedno prisotne in tri med njimi so postale mojstrice. Zadnja tri leta, pa smo odprli klubska vrata in organizirali posebno skupino – karate za odrasle. Ravno v tej starostni skupini so bile ženske tiste, ki so bile pogumnejše in vztrajnejše!

 

 

 

VSAK ČLAN ČLAN KARATE KLUBA BREŽICE, KI PREDE DO STOPNJE MOJSTRA KARATEJA IN SI ZASLUŽI ČRNI PAS MU V NAŠEM KLUBU POSEBEJ NA OKINAVI NAROČIMO ZLATI ŠUREI-DO ČRNI PAS.

 

Dame in gospodje, mojstri in mojsterski kandidati, danes je ta čast ob proslavi 30. Obletnice kluba doletela: stare člane in borce klub:

 

SALIH SINANČEVIČ, mojster karateja 3. Dan, nekdanji trener in tekmovalec

DAVOR JUKIČ, MOJSTER KARATEJA 1.DAN, prav tako nekdanji tekmovalec

 

In novi brežiški mojstri karateja, ki so izpit opravili pred mednarodno komisijo februarja lani, a jim šele sedaj ikzazujemo največjo čast:

 

Dame in gospodje:

 

Darko GROZDINA, MOJSTER KARATEJA 1 DAN, sedaj tudi trener

Matjaž GREGOREVČIČ, , MOJSTER KARATEJA 1 DAN, trener in tekmovalec

Tomaž DVORNIK, , MOJSTER KARATEJA 1 DAN, trener - asistent

 

12. KAESHO IPPON KUMITE

Kaesho ippon kumite je napol dogovorjeni boj, ki ga bosta prikazala mojstrski kandidat Matic Pirc in mojster Darko Grozdina. Prvi napad je dogovorjen, nadaljnja izmenjava blokad in udarcev pa je naključna. Pri tem igra ključno vlogo t.i. avtomatizacija gibov ali priučeni refleks. Gre za določen protokol, ki ga lahko poimenujemo tudi bojeviti »crisis management«.

 

 

Nam najbolj znana in vsakdanja situacija je cestni promet. Zelo pomembno je, da delujemo pravočasno in pravilno. Iste imperative zasledujemo pri treningu karateja. Če sta uresničena oba kriterija, potem smo varni in vodimo igro. V tem trenutku spregovori naša etika in morala. Ko obvladuješ situacijo, sprejemaš odločitve, za katere tako ali drugače odgovarjaš.

In čeprav se vam bo dogajanje obeh protagonistov zdelo impulzivno, vedite, da kljub želji po zmagi, obvladujeta svoje telo in impulze.

 

STARI TRENERJI KLUBA, KI SO S SVOJIM DELOM OBELEŽILI ZADNJE DESETLETJE V RAZVOJU KLUBA PREJMEJO POSEBNO DARILO:

 

ŠUREI-DO KIMONO S POSEBNIM ZNAKOM »NINTAI RYO-KU« - SIMBOLOM VZTRAJNOSTI IN PREDANOSTI NAŠIM VREDNOTAM.

 

Vsak kimono nosi ime trenerja, izvezeno v japonščini, KIMONA narejena posebej za naš praznik na Okinavi, zibelki TRADICIONALNEGA karateja

 

ŠUREI-DO KIMONO S POSEBNIM POSVETILOM PREJMEJO:

 

•  DARKO CICVARIČ

•  FRANC BAJS

•  MATJAŽ GREGOREVČIČ

•  DUBRAVKO SMIRIČ

•  PETER DIRNBEK

•  CHRISTIAN KAJTNA

•  VELJKO ali VELIMIR JUKIČ

 

 

SLAVNOSTNA ŠUREI-DO KIMONA PODELJUJE SHIHAN IRIE HIROKAZU, 8.DAN, PREDSEDNIK RINDO ŠOLE IZ KYOTA, JAPONSKA

 

… vsi trenerji prejmejo TUDI SPOMINSKO

srebrno plaketo Karate kluba brežice OB 30.LETNICI KLUBA

 

13. GOSTI

Beseda karate se tradicionalno zapiše z dvema kitajskima pismenkama KANJI. Ker gre za simbolno pisavo in ne zlogovno, jih je potrebno interpretirati.

 

Na Okinawi so jih razumeli kot KITAJSKA ROKA, Japonci pa so ju prevedli PRAZNA ROKA. Za to so imeli dva razloga. Po eni strani so želeli zamegliti originalen izvor veščine, (čeprav ne bi bilo nič narobe, če bi zavoljo Bodidharme veščino poimenovali 'Skrivnostna roka indisjkega učitelja in mojstra') po drugi strani pa so z dekretom razorožili okinawsko ljudstvo, ki je posledično ostalo praznih rok.

 

A ne popolnoma. Tako kot so kmetje po Evropi v revucionarnih časih nabrusili kose in sekire, tako so okinawski kmetje uporabili kmečka orodja za samoobrambo. Mlatiče za žito - imenovane nunčaku - ste gotovo že videli.

 

Palico ali BO pa tudi, če ne drugje pa na kakšni veselici. Če boste hodili kaj po savinjskem koncu pa se temu človeku raje izognite v velikem krogu. Mosjter karateja 3.DAN, nekoč tudi prvak Jugoslavije v bojih, danes umetnik nemogočega:

 

Brane Cimperman z njegovo palico - BO!

 

 

… g. BRANE CIMPERMAN prejmE srebrno plaketo Karate kluba Brežice in tradicionalno NINTAI RYO-KU orožje iz Okinawe – imenovano – TONFA!

 

 

Nekaj osebnosti pa je v treh desetletjih prispevalo nadpovprečno velik delež k obstoju in razvoju kluba. Sedmerica veličastnih in najbolj zagrizenih stebrov razvoja prejme

 

JAPONSKI CERTIFIKAT - ZA ZASLUGE PRI DOLGOLETNEM RAZVOJU KARATEJA

 

Vaso Vesić

Blaž Poldan

Adi Brod

DARKO CICVARIČ

FRANC BAJS

PETER DIRNBEK

CHRISTIAN KAJTNA

VELJO JUKIČ

 

 

14. TAMESHI-WARI

Po pravkar videnem spektakularnem nastopu, je najbolje, da zaključimo v istem stilu. Starejši člani kluba so vam pripravili še nekaj atraktivnih točk lomljenja opeke.

 

Za razumevanje karateja potrebuješ določeno predznanje ali še bolje lastno izkušnjo. A tudi z lomljenjem opeke je tako. Sedaj pa si oglejmo, kaj so nam za na konec pripravili oni…

 

 

Za zaklJuček pa smo pripravili še tri posebna darila:

 

Gospa MILKA KROŠELJ-JUKIČ za dolgoletno podporo prejme srebrno plaketo Karate kluba Brežice.

 

Gospod ANTON MARUŠA

Posebno priznanje NINTAI RYO-KU TONFA

 

SHIHAN IRIE HIROKAZU

Is awarded with special NINTAI RYO-KU TONFA

 

DANES JE ZA VSE PONOSNE ČLANE BREŽIŠKEGA KARATE KLUBA VELIK DAN.

PROSLAVILI SMO 30.LETNI JUBILEJ OBSTOJA, DELA IN RAZVOJA TER VZPONA MED

DESETERICO NAJBOLJŠIH KLUBOV V SLOVENIJI, V SVETOVO DRUŽINO MOJSTROV SKRIVNOSTNE JAPONSKE BORILNE VEŠČINE, KI JE SKOZI DESETLETJA DOBILA TUDI BREŽIŠKO OBELEŽJE V ZNAKU:

 

B1 ALI BREŽICE SO danes … number one !

ali

»IčI-BAN« BREŽICE KARATE KLUB

 

NA TO EKIPO ČAKAJO NOVI PODVIGI IN NOVI IZZIVI.

 

15. SPOMINSKO SLIKANJE VSEH NASTOPAJOČIH

 

 

 

 

 

 

 

© KK Brežice 2007