STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE TRENERJEV KARATE KLUBA BREŽICE NA OKINAWI IN JAPONSKI

 

Od 14.7. do 29.07.2008 smo se trenerji Peter Dirnbek, Franc Bajs, Velimir Jukič in Christian Kajtna odpravili na dolgo pot do Okinawe. Dopoldne smo odleteli iz Ljubljane do Pariza, v popoldanskih urah iz Pariza do Nagoye ter še zadnjič presedali na letalo iz Nagoye do Nahe (glavnega mesta Okinawe), v katerega smo prispeli naslednji dan v večernih urah (15.07.).

letališče Naha v Okinawi

 

15.7.: Takoj po prihodu smo se nastanili na Kokusai dori (glavna ulica v Nahi) ter se odpravili v hombo dojo Meibukan Gojyu-Ryu karate Association na naš prvi trening z okinawskim mojstrom Meitatsu Yagijem, 10.DAN. Prvi trening je ponavadi zmeraj rezerviran za prikazovanje karate znanja vseh udeležencev. Tako je trening potekal pod budnim očesom vrhovnega mojstra. Ponovili smo vse kate Gojyu-Ryu stila ter nekatere osnovne vaje utrjevanja (Kote Kitai, Sanchin Kakete).

 

sensei Meitatsu Yagi, 10.DAN Goju-Ryu

 

16.7.: Zgodaj zjutraj smo se udeležili privatnega treninga pri senseiju Meitatsu Yagiju, 10.DAN. Na treningu smo bili deležni korekcije kat Sanchin in Gekisai Ichi, ki so osnova Gojyu-Ryu stila. Le redko lahko karateist doživi, da lahko trenira skupaj z mojstrom takšnega renomeja, zato smo izkoristili vsak trenutek za nabiranje novega znanja. Po treningu smo se odpravili v Shureido trgovino, kjer nas je pričakal njen ustanovitelj Kenzo Nakasone. Shureido je najbolj znana znamka opreme za borilne veščine na Okinawi in Japonskem, tako obisk trgovine skoraj ni mogoč brez nakupa kakšne kimone ali druge opreme. Gospodu Nakasoneju smo v zahvalo za dolgoletno sodelovanje predali tudi simbolično darilo (sliko brežiškega vodovodnega stolpa). Po nakupovanju opreme smo si privoščili malo kopanja na jugovzhodnem delu Okinawe, in sicer na Azama Sunsun plaži.

 

Velimir Jukič izroča Kenzo Nakasoneju simbolično darilo - sliko vodovodnega stolpa Brežice

 

17.7.: Po zbujanju v deževni Okinawi (mimogrede – tu se vreme spreminja vsaki dve uri iz dežja na sonce in obratno) smo se odpravili na jutranji trening, kjer smo utrjevali znanje Gekisai Ni kate. Na koncu treninga nam je sensei Meitatsu Yagi predstavil tudi tradicionalne načine treniranja z raznimi pripomočki, kot so Sanchin Gami, Makiwaro, Sashi in Chishi. Na presenečenje vseh smo lahko preverili tudi moč našega gostitelja, ki nas je pri svojih 64-tih letih pustil vse začudene, kaj vse se lahko doseže s tradicionalnim okinawskim načinom treniranja. Po treningu smo se udeležili skupnega kosila in razgleda južnega dela Okinawe. Zvečer pa ponovno trening, tokrat pod vodstvom sensei-jovega sina Akihiro Yagija. Učil nas je Meibukan kato Ten Chi (nebo in zemlja), ki jo je ustvaril njegov dedek, veliki mojster Hanshi Meitoku Yagi, 10.DAN, ki je bil direktni učenec Chojun Miyagija (ustanovitelj Gojyu-Ryu stila).

 

Skupinska slika od leve Velimir Jukič, Meitatsu Yagi, Franc Bajs, Christian Kajtna, Peter Dirnbek

 

18.7.: Ponovni jutranji trening je bil namenjen ponovitvi tega, kar smo do takrat predelali. Osrednji del je ta dan predstavljal Kobudo, in sicer kata Bo Gekisai Ichi. Palica oz. Bo je eno od najbolj priljubljenih orožij na Okinawi in naš gostitelj sensei Meitatsu Yagi, 10.DAN je tudi eden izmed treh učiteljev na The Okinawa Traditional Karatedo Kobudo International Studying Center. Po napornem treningu smo si ogledali največjo znamenistost Okinawe – Shuri grad s Shureimonom, ki je postal tudi simbol Shureido opreme za borilne veščine.

 

Christian Kajtna pri izvajanju kate s tradicionalnim okinawskim orožjem - BO

 

Shureimon pred vhodom v Shuri grad, ki je tudi oznaka Shureido opreme za borilne veščine

 

19.7.: V jutranjem treningu smo spoznali drugo Okinawsko orožje – Sai ter kato Sai Gekisai Ichi. Po treningu smo se odpravili na ogled Okinawa world, kjer smo si ogledali Gyokusendo podzemno jamo, repliko stare okinawske vasice z raznimi rokodelskimi dejavnosti ter park z najbolj strupeno okinawsko kačo Habu. Večer smo seveda končali ponovno s treningom pod vodstvom različnih Meibukan mojstrov iz Okinawe.

 

Skupinska slika trenerjev karate kluba Brežice in okinawskega mojstra Yagija, 10.DAN

 

20.7.: Zjutraj smo namesto treninga odšli pogledat nekdanje mornarske podzemne baze, kjer se je med 2. svetovno vojno bila odločilna bitka za Okinawo. Zvečer pa ponovno trening, kjer je bila tokrat prisotna tudi skupina iz Anglije.

 

naši trenerji skupaj s skupino iz Anglije

 

21.7.: Jutranji trening v naravi, sredi znanega templja, ob vročem okinavskem soncu – nepozabna izkušnja. Po napornem treningu se je vsekakor prilegla kopel v japonskem morju, pa čeprav mlačnem, da smo se le komaj malo osvežili. In za konec treningov pri senseiju Meitatsu Yagiju, 10.DAN nas je veliki mojster povabil še na večerjo.

 

Sensei preverja stabilnost in moč Christiana Kajtne pri izvajanju kate Sanchin

 

Sensei preverja stabilnost in moč Franca Bajsa pri izvajanju kate Sanchin

 

22.7.: Zjutraj smo se polni vtisov iz Okinawe odpravili na dve-urni let na glavni otok Japonske v Osako in nato v naš drugi dom, nekdanjo prestolnico Kyoto, kjer so nas pričakali naši stari prijatelji iz Rindo karate šole.

 

23.7.: Zgodnje jutro smo takoj izkoristili za trening in za obnavljanje starega znanja skrivnostne Rindo šole karateja. Po tri-urnem treningu pa v napad na znamenitosti Kyota: Kinkaku tempelj s pomembnim zlatim paviljonom ter Ryoani tempelj z najznamenitejšim zen vrtom na Japonskem.

 

Kinkaku ji z zlatim paviljonom

 

Ryoanji z zen vrtom

 

24.7.: Po poznem bujenju smo se odpravili v hribe, natančneje v Inukai (Kameoka), v nam znani center za treniranje sedečega zena (zazen). V templju veljajo stroga pravila, ki se jih vsak udeleženec mora striktno držati, vendar brez te izkušnje vsak karateist ne dojame pomena seize in ostalih ritualov, ki se uporabljajo pri karateju. Samo za primer – delovni dan v zazen templju:

4:50

Bujenje

5:15

Jutranja molitev - sutre

6:00

Zazen

7:00

Čiščenje templja

7:30

Zajtrk

9:00

Zazen

12:00

Kosilo

14:00

Zazen

16:00

Večerna molitev – sutre

17:00

Večerja

19:00

Zazen, Sanzen

21:00

Spanje

 

glavni Roshi Hozumi med meditacijo

 

nočna sedeča meditacija - zazen v templju

 

25.7.-27.7.: V večernih urah smo se »očiščeni in razsvetljeni« vrnili v Kyoto ter se pripravili na naš Gasshuko, na katerega smo se odpravili naslednji dan. Približno uro vožnje od prve prestolnice Nare se v idilični naravi nahaja tempelj Senkoji, kjer smo bivali dva dni in trenirali – Gasshuko (japonsko). Na treningih smo obnavljali naše znanje Rindo karateja, predvsem pa kati Raten in Konyo, katere smo razdelali do podrobnosti skupno z bunkajem (analizo tehnik). Nepozabno doživetje, ki ga ne moreš doživeti nikjer drugje, razen v deželi vzhajajočega sonca. Zadnje dejanje gasshuka je bil kratek obred očiščevanja pod slapom v naravi. Na gasshuku smo trenerji doživeli neverjetno čast, saj so nam zaradi dolgoletnega sodelovanja z Rindo Rinjuku karate šolo dodelili oštevilčene Rindo znake, ki jih podeljujejo le častnim članom.

 

Christian Kajtna med obredom očiščenja po slapom

 

Franc Bajs prejema znak za častno članstvo v Rindo Rinjuku karate šoli

 

udeleženci Gasshuka v Senkoji templju

 

28.7.: Zadnji dan pred odhodom v Slovenijo je bil rezerviran za ogled malega mesta Nara s Todaiji templjem (Veliki Buda) ter parkom, kjer se tudi srne klanjajo po japonsko. Dan smo končali seveda s treningom, kjer so nas Shihani popravljali še zadnjič pred odhodom v Slovenijo.

 

učitelji Rindo Rinjuku karate šole skupaj s trenerji karate kluba Brežice

 

29.7.: Odhod iz Kyota v Osako, kjer smo poleteli nazaj v Slovenijo polni vtisov, znanja in tudi dolžnosti, da prenesemo naše izkušnje in znanje na člane karate kluba Brežice.

 

 

 

 

 

 

© KK Brežice 2007