Chojun Miyagi

Chōjun Miyagi (24.04.1888 – 08.10.1953) je bil mojster borilnih veščin ter utemeljitelj Gojyu-Ryu stila iz Okinawe.

Miyagi se je rodil v kraju Higashimachi, v mestu Naha, na Okinawi, kot posvojenec bogatega trgovca. Najprej je začel trenirati pri mojstru Ryuku Aragakiju, ki pa ga je pri njegovih štirinajstih letih seznanil s mojstrom Kanryom Higashionna, pri katerim je dolgo in naporno treniral. Po mojstrovi smrti je Miyagi odpotoval na Kitajsko, v provinco Fujian, kjer je proučeval nekatere kitajske borilne veščine, ter z združevanjem različnih principov oz. temeljev (kot npr. trdih in linearnih gibov, ter mehkih in krožnih gibov), z avtohtonimi stili iz Nahe, postopoma razvil Gojyu-Ryu stil.

Po vrnitvi iz Kitajske je odprl dojo, ter si hitro pridobil sloves fizično, psihično ter duhovno najbolj podkovanega učitelja. Organizacija Dai Nippon Butoku Kai ga je imenovala za direktorja in glavnega raziskovalca. Leta 1937 pa je mojster pridobil naslov Karate do Kyoshi 8.DAN. V tem času se je že postopoma vse bolj uveljavljala beseda "Karate" in s tem izpodrivala besedo "To-de". Mojster je uvedel vadbo karateja v policijo, srednje šole in v druge sfere javnega življenja.


Chojun Miyagi poučuje svoje učence

Miyagi je ustvaril tudi začetni kati Gekki sai, z namenom, da premosti razliko med začetno in prvinsko kato Sanchin ter tehnično zahtevno kato Saifa.

Miyagi je bil znan po svoji izjemni fizični moči. Še posebej je bil znan po svojem močnem prijemu. Tako je na primer lahko z roko zmlel kos mesa, z nožnim prstom prebil kovinski rezervoar goriva ali npr. s prsti postrgal lubje z drevesa. Kot učitelj je bil zelo zahteven in strog.

Kljub temu, da so ga večkrat izzivali je ohranil svoje dostojanstvo, tudi takrat kadar se je oddzval. Na vprašanje “Kaj je karate ?” je odgovoril: “ Človek ne sme nositi orožja. Vsakodnenvno je treba krepiti svoje srce in zdravje in samo v skrajnem primeru uporabiti karate kot samoobrambno veščino. Drugače povedano, če se moraš boriti, moraš obvladati svojega nasprotnika brez orožja.”

Miyagi je umrl na Okinawi, 8.oktobra 1953 za posledicami srčnega infarkta. Njegovi najboljši učenci Seko Higa (njegov najstarejši učenec, tudi učenec Kanrya Higaonne), Miyazato Ei'ichi (utemeljitelj organizacije Jundokan), Meitoku Yagi (utemljitelj organizacije Meibukan), Seikichi Toguchi (utemeljitelj organizacije Shorei-kan), so nadaljevalji njegovo poslanstvo.

Miyagijeva družina, je po njegovi smrti, izročila mojstru Meitoku Yagiju, Miyagijevo kimono in črni pas. Prav tako so mojstru Miyazatu pripadli Miyagijevi vadbeni predmeti za hoju undo.

Na sliki levo sta kimono in črni pas Chojun Miyagija ter kimono in črni pas Meitoku Yagija, ki sta zelo redko izložena za javnost.

Ali ste vedeli:
* Vnukinja Chojun Miyagija je tudi članica Meibukan in redno vadi karate v Honbu doju. Ob našem obisku nam je pokazala družinski album, kjer najdemo slike njenega dedka (Chojun Miyagija). Spodaj je nekaj teh slik…