(Verona, Italija): Izjemen uspeh članov Karate kluba Obzorje Brežice na svetovnem prvenstvu

Med 02.in 03.marcem 2013 je v Veroni (Italija) potekalo svetovno prvenstvo v karateju pod okriljem Evropske karate zveze – FEKDA. Prvenstvo je privabilo skupaj 26 držav iz Evrope, Amerike, Azije ter Afrike. Skupaj se je v dveh dneh zvrstilo preko 700 nastopajočih, ki so tekmovali v katah in bojih posamezno in ekipno. Svetovno prvenstvo se organizira vsaka 3 leta in zato imajo izkušnje in uspehi na njem še dodaten čar. Najboljši tekmovalci Karate kluba Obzorje Brežice so sestavljali reprezentanco IMGKA Slovenija skupaj s trenerjem Christianom Kajtno (mojster 5.DAN), ki je najvišja avtoriteta okinawskega Gojyu-Ryu karateja v Sloveniji. Vsi trenerji kluba so se vključevali v priprave na to svetovno prvenstvo in tako vsak posebej dodajali kanček svojega znanja, ki so prinesle vsem našim sodelujočim izjemen uspeh. Zaradi velikega števila tekmovalcev v katah so bila pravila kat modificirana in to tako, da je po prvi izvedbi kat samo osem najboljših prišlo v finale, kjer so izvedli še dodatno kato. Po seštevku obeh krogov pa smo dobili končne razvrstitve. V takšnem sistemu tekmovanja ni prostora za kakršnekoli napake pri izvedbah kat in zato so upravičeno zmagovali le najboljši na svetu.

V soboto, 02.03.2013 je bilo tekmovanje namenjeno le članom in veteranom, kjer je Hrvoje Teo Oršanič nastopil v kategoriji veteranov +50let (modri, rjavi pas) in suvereno premagal vso konkurenco ter tako osvojil prvi naslov svetovnega prvaka. Z vstrajnostjo na treningu Hrvoje dokazuje, da je karate šport in veščina za vse generacije starosti.

V nedeljo, 03.03.2013 so nastopili vsi ostali naši reprezentanti. Najprej je v katah dečkov -9let (oranžni, zeleni pas) nastopil aktualni prvak Slovenije Žiga Suša, ki je na tekmovanju nastopal z gispom na roki zaradi frakture. Žiga se je s svojim nastopom kljub veliki oviri uspel prebiti med finaliste, kjer je na koncu zasedel odlično 6.mesto, kar je izjemen uspeh za tako mladega tekmovalca. Aljaž Šumlaj je v kategoriji dečkov 10-13let (modri, rjavi pas) izvedel svoje najboljše kate v tekmovalni karijeri in se prav tako uvrstil v finale. V finalu je po končanih izvedbah zaostal za zmagovalcem za 0,1 točko in si prigaral naslov svetovnega podprvaka, kar je trenutno njegov največji uspeh. Aljaž z vsakim treningom in tekmovanjem dokazuje, da je vse boljši karateist ter da se bliža svojemu cilju, ki si ga je zadal še preden je začel trenirati karate – postati svetovni prvak.

Med dečki 14-17let (modri, rjavi pas) je nastopil David Bajs, ki ga je trema na tako velikem tekmovanju premagala v prvem krogu, vendar se je zaradi tehnično dovršene izvedbe uspel uvrstiti v finale, kjer so popustile vse zavore in uspeh je bil neizogiben – osvojeni naslov svetovnega podprvaka.

Med dekleti se je na tatamije najprej podala Hana Suša (deklice 10-13 let, oranžni in zeleni pas), ki pa ji je prav to pomembno tekmovanje vlilo dodatnih moči in Hana je že po prvem krogu pristala na prvem mestu, ki ga je v finalni izvedbi kate Saifa le potrdila in osvojila naslov svetovne prvakinje. Doseženi rezultat  je Hani le potrditev vsega vloženega dela in truda na vseh rednih in dodatnih treningih, ki jih izvaja z vso predanostjo in vnemo. Nika Omerzo je tekmovala v enaki kategoriji kot Hana, le med višjimi pasovi (modri, rjavi pas). Niki je uspeh svoje reprezentančne kolegice Hane vlil posebne motivacije in Nika se je izkazala z izjemnimi predstavami v katah in na koncu se je zasluženo veselila bronastega odličja.

         Hana Suša - svetovna prvakinja kate deklice 10-13 let (oranžni, zeleni pas)

Starejša sestra Nike je Kaja Omerzo, ki je med vsemi slovenskimi reprezentatkami naredila največji napredek v zadnjem letu v katah in borbah. Med kadetkinjami (modri, rjavi pas) je Kaja z izvedbami kat Seipai in Shisochin dokazala, da raste v vrhunsko vsestransko karateistko. Kaja je dosegla naslov svetovne podprvakinje, kar je njen največji uspeh v katah do sedaj.

Na koncu je nastopila naša najboljša katašica Nastja Galič, ki na vsakem tekmovanju poseže po vrhunskih uvrstitvah.  Nastja si je s prvo izvedbo kate Seipai priborila finalni nastop, kjer je izvajala kato Seienchin. Po koncu nastopov vseh tekmovalk je bila izenačena z reprezentantko Romunije in zato se je za končno uvrstitev upoštevala najvišja prejeta sodniška ocena pri obeh izvedbah. Nastjina ocena 7,5 točke je bila najvišja ocena v celotni kategoriji in osvojitev naslova svetovne prvakinje je imel še večji pomen, saj je najvišja ocena bila dodeljena s strani glavnega sodnika. Nastja svojo kariero tekmovalke dviguje iz tekmovanja v tekmovanja in zato je tudi izjemna učiteljica, ki svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše rodove. Nastja ima na podlagi tekmovalnih uspehov tudi status vrhunske športnice mladinskega razreda, ki ga dodeli Olimpijski komite Slovenije.

                           Nastja Galič - svetovna prvakinja kate kadetkinje

Po uspehih med posamezniki je bil uspeh v ekipnih nastopih kat neizogiben. Hana Suša, Nika Omerzo in Žiga Suša so postali svetovni prvaki med mešanimi ekipami 12-17let. Hana in Nika sta še nastopili med dekleti in zaostali le za Hrvaško ter tako osvojili ekipno srebrno odličje. Med mešanimi ekipami (modri, rjavi, črni pas) so Nastja Galič, Aljaž Šumlaj in David Bajs zaostali le za Italijani in tudi oni osvojili srebrno odličje. Zadnji ekipni nastop Nastje Galič in Kaje Omerzo med kadetkinjami (modri, rjavi in črni pas) pa jima je prinesel bronasto odličje.  

Po izjemni beri medalj v kata nastopih so se v ogenj podali predstavniki borb (Kaja Budič, Kaja Omerzo, Hana Suša in Jure Čudič). Najprej je na tatami stopila Hana Suša, ki je premagovala vse svoje nasprotnice do ¼ finala, kjer pa je morala priznati premoč. Hana je s svojimi srčnimi borbami dokazala, da bo v prihodnje tudi v bojih posegala po najboljših uvrstitvah.   

Med kadekinjami +53 kg sta nastopili Kaja Budič in Kaja Omerzo. Kaja Budič je klonila šele v ½ finalu, kjer pa je v boju za bronasto kolajno zmagala 6:0. V tej kategoriji je vse izjemno presenetila Kaja Omerzo, ki se je prebila vse do finala. V finalnem boju je Kaja pokazala izjemno srčnost, bojevitost in napeto je bilo vse do konca borbe, ki pa jo je Kaja dobila in zraven srebrnega odličja v katah dodala naslov svetovne prvakinje v bojih. Medalje v obeh disciplinah so potrditev, da Kaja Omerzo raste v vsestransko karateistko.  V ekipnem boju, kjer ekipo sestavlja ena ženska in en moški, sta se pomerila Kaja Budič in Jure Čudič, ki sta prišla do finala, kjer pa sta v finalnem boju izgubila po sodniških točkah 5:6 in osvojila ekipni naslov svetovnih podprvakov.

         Kaja Omerzo - svetovna prvakinja borbe kadetkinje +53kg, Kaja Budič (3.mesto)

Za konec so borci nastopili še v posebni kategorji Ippon ( boj do dve točk), ki velja za izjemno cenjeno karate disciplino. Ker boj traja samo do dveh točk, ni veliko možnosti za napak, saj je boja lahko hitro konec. V tej disciplini je dovoljen tudi močnejši kontakt tako, da je to le dodaten izziv vsakega nastopajočega. Med kadetkinjami sta nastopili Kaja Budič in Kaja Omerzo. Kaja Budič se je po treh zmagah prebila v finale, kjer je po rezultatu 1:1 v izjemni akciji izgubila po zelo sporni sodniški odločitvi. Vsekakor velik uspeh Kaje Budič, naslov svetovne podprvakinje, ki se je v zadnjem času zelo resno posvetila treniranju športnih bojev in je naša najboljša borka. Kaja Omerzo je klonila šele v ½ finalu in nato tudi v boju za bronasto odličje. Zaradi veliko nastopov Omerzove tudi v kategoriji kat je bilo zanje to svetovno prvenstvo tudi izjemno fizično naporno. Za konec pa sta se v ekipnem boju do dveh točk ponovno pomerila Kaja Budič in Jure Čudič ter premagala vse nasprotnike še pred iztekom časovne omejitve in naslov svetovnih ekipnih prvakov v najprestižnejši kategorji je pripadel Sloveniji.

Slovenska IMGKA reprezentanca je skupaj osvojila 16 odličij (6 zlatih, 7 srebrnih, 3 bronasta) in se zavihtela na skupno 6.mesto med 26 reprezentancami, kar je le potrditev izjemnega uspeha. Vsi nastopajoči so izjemno oddelali svoje predstave ter ponosno predstavljali Karate klub Obzorje Brežice, občino Brežice ter Slovenijo.  Uspehi na tem svetovnem prvenstvu so rezultat vseh trenerjev v klubu, članov ter njihovih staršev, kot tudi vseh sponzorjev, donatorjev in Občine Brežice. Rezultat, ki bo še dolgo odmeval in ga bo težko prekašati, po drugi strani pa rezultat, ki bo vsem članom dal še novo vzpodbudo za naprej, da dosežejo in presežejo sedanjo generacijo uspešnih tekmovalcev Karate kluba Obzorje Brežice.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic