4 medalje za Karate klub Obzorje Brežice na 1.pokalni tekmi 2013

Karate klub Obzorje Brežice se je v soboto, 06.04.2013 udeležil prve pokalne tekme 2013 v Luciji. Tokrat niso posegli po najžlahtnejših odličjih, a so z dvema srebrnima in dvema bronastima kolajnama dokazali, da sodijo v sam vrh slovenskega karateja. Da je karate izjemno priljubljen šport med mladimi, pričajo številke tudi iz tega tekmovanja - na petih tatamijih se je predstavilo 46 klubov, 378 tekmovalcev pa je skupno opravilo kar 459 nastopov.

V kategoriji malčkov je najmlajši, a ne najmanj izkušen brežiški predstavnik, Žiga Suša, po banalni napaki, potem ko se je do finala skozi štiri kroge prebil s 5:0, 4:1, 4:1 in 4:1, zapravil zlato kolajno. V finalu bi moral delati drugačno kato od izločitvenih, na kar se je tik pred prihodom na finalni tatami tudi pripravljal, nato pa se mu je zgodil spodrsljaj – ko je enkrat napovedal ime kate iz predtekmovanja, je že uvidel, da mu sledi diskvalifikacija skladno s pravili tekmovanja. Žiga je kato naredil do konca, vendar je kljub grenkemu priokusu in razočaranju bogatejši za tekmovalno izkušnjo.

Sestra Hana Suša se je pomerila v dveh disciplinah – katah in bojih. V kategoriji kate mlajše deklice, ki je štela 34 tekmovalk, je po treh zmagovalnih krogih, porazu v četrtem od finalistke in suvereno dobljenih repasažih (oba je dobila s 5:0), osvojila bronasto kolajno. V bojih med mlajšimi deklicami do 40 kg, kjer se je pomerilo 16 tekmovalk, pa je po uvodni zmagi s 4:1 zabeležila še dva tesna poraza in tako pristala na šestem mestu.

                                       Hana Suša, 3.mesto kate ml.deklice 

Dejan Debelak se je pomeril v bojih, in sicer v kategoriji mlajših dečkov do 35 kg. V tretji tekmi svoje kariere je povedel s tremi točkami prednosti z atraktivnim mawashijem (brco) v glavo, do konca mu je tekmec vrnil z isto mero, v zadnjih sekundah pa s tsukijem (udarcem) povedel in pripeljal boj do Debelakovega poraza. Žal tekmecu ni uspelo priti do finala, s čimer je ugasnilo upanje, da bi Dejan poizkušal priti do tolažilne bronaste medalje v repasažu.

Nika Omerzo se je v kategoriji mlajših deklic preizkusila tako v katah kot tudi v bojih. V prvi disciplini je izpadla v prvem krogu, v bojih, ki so trenutno njena specialnost, pa je od kasnejše finalistke izsilila neodločen rezultat. Za zmago so nato presodili sodniki z dviganjem zastavic v prid tekmice. Nika je prvi repasažni boj za tretje mesto zmagala z 2:1, drugega pa izgubila z 0:1, kar ji je prineslo 6. mesto, ki še prinaša dragocene točke v pokalnem tekmovanju.

Nikina starejša sestra Kaja Omerzo je nastopila v obeh disciplinah v kategoriji katedinj. Potrebno je pudariti, da to ni bil njen dan, saj je nastopila kljub slabemu počutju. To je bil razlog, da je v prvem krogu klonila tako v katah kakor tudi v bojih nad 54 kg, vendar jo je v slednji disciplini premagala kasnejša finalistka. Tako je v repasažu dobila drugo priložnost, vendar se ji tudi tam ni izšlo po načrtih. Kljub slabi dnevni formi je Kaja na borišču pokazala, da svoje kože ne prodaja poceni.

V katah med kadeti je nastopil Aljaž Šumlaj, ki je suvereno premagal svoje nasprotnike v prvih treh krogih ter se tako uvrstil v finale, kjer je izgubil proti državnemu prvaku. Aljaž je s svojimi izvedbami požel aplavze tudi drugih tekmovalcev in tako opozoril nase, da v tem letu, ko je prestopil v višjo starostno kategoriji, lahko računamo na njegove vrhunske uvrstitve. Iz majhnega dečka je Aljaž prerasel v najboljšega kataša v Karate klubu Obzorje Brežice in vzgled vsem ostalim članom.

                       

                          Aljaž Šumlaj med izvajanjem Meibukan kate Byakko

Kaja Budič je nastopila v kategoriji mladink nad 59 kg, kjer je v prvem krogu naletela na kasnejšo zmagovalko in staro znanko Žano Magajna iz KK Mawashi Postojna. Ta jo je kljub izredno Kajinemu agresivnemu pristopu s taktično in potrpežljivo borbo izločila, a hkrati pripeljala v repasažni boj za tretje mesto. V njem se je v zadnjih sekundah odvila prava mala drama. Skupaj s kaznimi zaradi kontakta v glavo je Kaja pridno zbirala tudi točke in vodila do samega konca, z udarcem na gong pa je naredila usodno napako (premočan kontakt v glavo nasprotnice, ki se pri mlajših kategorijah kaznuje zaradi upanja na sprejetje karateja v olimpijsko družino) in po prejšnih treh opominih dobila še četrto kazen – diskvalifikacijo kljub vodečem rezultatu 2:1. Brez dvoma je Kaja trenutno najbolj vroče žezlo med brežiško borbeno srenjo in tudi to tekmovanje ji prinaša dragoceno taktično izkušnjo. Na koncu je dosegla je šesto mesto in prve točke v letošnjem pokalu.

Nastja Galič, o kateri je bilo napisano že veliko upravičenih komplimentov, saj s svojim pristopom v klubu in na tekmovanjih predstavlja vzor mlajšim in starejšim klubskim kolegom, je tokrat osvojila bronasto kolajno v kategoriji mladink. Kot zanimivost lahko navedemo, da Nastja na mednarodnih tekmovanjih dosega praviloma boljše rezultate kot na domačih, kar nas nehote pripelje do zaključka, da ostajajo slovenski sodniki pod vplivom “klasičnih” stilskih struj, istočasno pa se šele privajajo na principe šole Meibukan Gojyu-Ryu-ja, ki so nekoliko specifični. Pomenljiva anekdota, da je k njej po tekmovanju pristopila zmagovalka in ji čestitala z besedami: “Za mene si ti današnja zmagovalka, ker je bila tvoja izvedba izredna”, priča o tem, da Nastja s svojimi nastopi žanje občudovanje tudi s strani svojih tekmic. 

       Nastja Galič (druga z desne) na podelitvi kolanj kate mladinke[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic