50-letnica KARATE KLUBA BREŽICE (1971–2021)

Zgodovina Karate kluba Brežice

Treningi karateja v Brežicah so se začeli že 1. 4. 1969 v TVD Partizan, v nekdanji trgovski šoli nasproti vodovodnega stolpa. Pobudnik je bil Mišo Tarabić (podoficir nekdanje JLA). Na prvih treningih se je zbralo okoli 60 ljudi, tako da je bila v majhni telovadnici kar velika gneča. Treninge je trikrat tedensko vodil Stane Iskra – pionir slovenskega karateja, ki je takrat treniral v Zagrebu, pri mojstru dr. Eminu Topiću. Ker je Stane Iskra v Zagrebu takrat treniral stil Budokai, se je klub avtomatsko imenoval KK Budokai Brežice. Stane Iskra je že od samega začetka na treningih uvajal Tarabića, da bi slednji lahko pozneje prevzel vodenje treningov. Tako je Tarabić leta 1970 tudi začel voditi treninge z občasnimi obiski Staneta Iskre. Toda Tarabić je pozneje odšel iz Brežic in za namestnika vodje treningov so izbrali Jožeta Sečna. Karate klub Brežice je bil ustanovljen na ustanovnem občnem zboru 21. 5. 1971, nakar je bil 29. 6. 1971 tudi uradno vpisan v register društev v Občini Brežice.

Image title

Ustanovni člani Karate kluba Brežice

Jože Sečen je vodenje treningov prevzel do 20. 11. 1971, ko je odšel na služenje vojaškega roka. Treniranje je nato do sredine leta 1972 prevzel Vinko Merslavič z Mosteca. Ker je bila dvorana TVD Partizan v zelo slabem stanju, so prepovedali vse aktivnosti v njej in posledično je vadba karateja ostala brez prostora. V osnovni šoli takrat niso imeli posluha za treninge karateja in tako se je končal prvi del vadbe karateja v Brežicah. Organizirana vadba karateja je v Brežicah ponovno zaživela septembra 1975 kot ena od sekcij aktivnosti tedanjega Doma letalcev. Čeprav je bila vadba sprva namenjena le pilotom, oficirjem JLA in njihovim otrokom, so v duhu sodelovanja med vojsko in lokalnim civilnim prebivalstvom k vadbi povabili tudi vse ostale ljubitelje karateja.

Image title

Člani Karate kluba Brežice s tedanjim trenerjem Nikolo Putnikom iz Zagreba (1977)

Vodenje treningov v Brežicah je prevzel Vaso Vesić, tedaj 4. KYU. Klub se je počasi, a vztrajno razvijal. Del članov z Branetom Jerbičem na čelu se je ločil od kluba in ustanovil sekcijo Borec, ki je negovala kontaktni stil boja. Obe skupini sta se leta 1979 znova združili in leta 1980 skupaj organizirali ekipno prvenstvo Slovenije v bojih. Zmagala je ekipa Emone pred ekipo Boris Kidrič (MB), ekipa Brežic pa je osvojila 5. mesto. Po odhodu Vesića na službovanje v Švico je delo leta 1982 zastalo, vendar je leta 1983 vodenje treningov in kluba prevzel Velimir Jukič, tedaj 3. KYU. Prva skupina leta 1983 je štela samo osem članov: Darko Cicvarić, Adi Brod, Blaž Poldan, Jani Božič, Tina Čimžar, Zdenka Juratovec, Tanja Sabadoš in Ingrid Bigec. Kmalu se jim je pridružil tudi Franc Bajs, nato pa so sledili še drugi. Leta 1986 sta prišla tudi Peter Dirnbek in Christian Kajtna. Ti člani so takrat z Davorjem Jukičem in Antonom Ajstrom tvorili jedro kluba.

Image titleProslava ob zaključku šolskega leta (1987)

Leta 1998 je organizacijsko vodenje kluba prevzel Christian Kajtna in v tem obdobju je klub dosegel največji napredek v svoji dosedanji zgodovini, tako po organizacijski kot tudi po tekmovalni plati. Trenerji, ki so takrat soustvarjali uspehe kluba, so bili: Damir Pleteš, Matjaž Gregorevčič, Senad Sadiković, Andrejka Dvornik, Tomaž Dvornik, Darko Grozdina, Darko Cicvarić in Dubravko Smirić.

Image title

Treningi v OŠ Brežice (1992)

Klub je dosegal vrsto uspehov na izobraževalno-vzgojnem področju dela z mladimi in na področju tekmovanj – od državnega do mednarodnega merila. V zgodovini brežiškega karateja so iz njega zrasli številni močni, spretni karateisti, uspešni tekmovalci, prvaki, reprezentanti Slovenije in nosilci kolajn z mednarodnih tekmovanj. Ključ do uspeha je vsa ta leta ostal isti: trdo, predano in vztrajno delo. To delo je sicer zasnovano na amaterski podlagi, kljub temu pa temelji na izšolanem strokovnem kadru trenerjev, ki sistematično pristopajo k vadbi in vzgoji, predvsem mladih upov brežiškega in nenazadnje tudi slovenskega karateja.

Image title

Predstavitev kluba v centru Brežic pred znamenitim vodovodnim stolpom

Omeniti velja tudi rekreativni trening karate veščin za odrasle, na podlagi katerega se marsikateri udeleženec odloči za redno treniranje karateja po programu izobraževanja in napredovanja z izpiti tako kot Metka Galič in Hrvoje Teo Oršanič, ki sta kasneje postala tudi del redne trenerske sestave kluba.

Image title

Prva generacija rekreacije odraslih (2003)

Predsedniki kluba

Skozi leta so klub vodili naslednji predsedniki: Jože Sečen, Vinko Šebrek, Ivica Božinović, Anton Ajster, Dubravko Smirić, Teo Hrvoje Oršanič.

Priznanja in nagrade

V okviru slavnostne seje v počastitev praznika Občine Brežice leta 2005 so trije naši trenerji (Christian Kajtna, Peter Dirnbek in Velimir Jukič) prejeli najvišje priznanje športnikom, in sicer “Plaketo Občine Brežice”. 

Image title

Prejemniki Priznanja občine Brežice (2005)

Oktobra 2010 pa je tudi Karate klub Brežice prejel najvišje priznanje Občine Brežice za uspešno in predano skrb in delo na področju športa.

Image title

Oktobrsko priznanje občine Brežice

Za dolgoletno delovanje v karateju so leta 2017 naši trenerji prejeli jubilejne plakete Karate zveze Slovenije. Srebrno plaketo za vsaj 30 let delovanja so prejeli Darko Cicvarić, Franc Bajs in Christian Kajtna, bronasto plaketo za vsaj 20 let delovanja pa Andrejka Dvornik, Tomaž Dvornik in Darko Grozdina.

Image title

Prejemniki Jubilejne plakete Karate zveze Slovenije (2017)

Image title

Nastja Galič je leta 2018 postala športnica leta v Občini Brežice
Image titleChristian Kajtna je leta 2021 prejel posebno priznanje za izjemne dosežke v razvoju športa v Občini Brežice 

Tekmovalni del

V tekmovalnem delu delovanju kluba je bil Karate klub Brežice tudi ekipni prvak Slovenije v bojih in ekipni prvak Slovenije v katah. Prvo medaljo za klub je leta 1986 osvojil Anton Ajster v športnih bojih, prvo medaljo v katah pa leta 1988 Darko Cicvarić, oba na znamenitem mednarodnem turnirju v Trbovljah. Ogromno članov si je pod strokovnim vodstvom kluba in na podlagi sistematičnega razvoja mladih tekmovalcev prislužilo nastope v državni reprezentanci. Najdaljši staž pa vsekakor pripada Christianu Kajtni, Adiju Brodu, Nastji Galič in Petru Dirnbeku, ki so se prebijali skozi kadetsko, mladinsko in nazadnje skozi člansko reprezentanco Slovenije. Christian Kajtna in Velimir Jukič sta preko karate kluba Samobor iz Hrvaške postala tudi državna prvaka Hrvaške.

Image title

Reprezentanca Slovenije (iz KKB Jukić, Cicvarić, Kajtna, Bajs in Dirnbek) bron v katah in bojih ekipno na KOFUKAN svetovnem pokalu (Škotska, 2005)

Med člani Karate kluba Brežice se skozi leta vadbe oblikujejo tekmovalci, ki vzporedno vadijo karate kot šport in nastopajo na raznovrstnih tekmovanjih, od regijskih in državnih do nastopov na številnih evropskih in svetovnih pokalih kot tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer posegajo po najvišjih uvrstitvah in naslovih, na kar je klub zelo ponosen. Tekmovalci imajo ogromno podporo s strani kluba v različnih oblikah, saj vsa sredstva kluba vlagamo v naše delovanje (trenerje, tekmovalce, člane, seminarje, šolanja in izpopolnjevanja).

Image title

Petra Planinc prvakinja v borbah in Aleksander Godler prvak v katah na FEKDA svetovnem prvenstvu) leta 2010 v (Rimini, 2010)

V klubu se držimo načela, da nikomur ničesar ne obljubimo ali podarimo, razen trdega dela, če želi skupaj z nami na področju karateja nekaj doseči. Vsak si svoj uspeh zagotovi le z učenjem, vztrajnostjo in spoštljivostjo do borilne veščine. Poudarjamo, da vadba karateja krepi telo in duha za lažje soočanje s težavami in izzivi sodobnega sveta.

Image title

Državne ekipne članske prvakinje v katah - Petra Planinc, Nastja Galič in Kaja Omerzo (Polzela, 2016)

V Karate klubu Brežice smo odprti za vsakogar, ki bi želel poizkusiti to borilno veščino. Vsakomur dajemo možnost – ob obvezi, da spoštuje red in tradicijo karateja. Smo stalni člani slovenske reprezentance v vseh kategorijah (otroška, kadetska, mladinska in članska). Klub se redno uvršča v sam vrh skupnega seštevka klubov po točkovanju krovne organizacije – Karate zveze Slovenije. Vsi uspehi kluba so seveda dokaz dobrega dela vodstva kluba s predano ekipo trenerjev in seveda dobrega sodelovanja s starši.

Image title

Državne ekipne prvakinje malčice v katah - Tjaša Petković, Sara Marija Lavrič in Maja Lakner (Polzela, 2017)

Naši učitelji

Klub je v svoji zgodovini treniral različne stile karateja: Shotokan (učitelji Nino Caizzone, Keigo Abe, Masahiko Tanaka), Rindo Rinjuku (učitelja Hirokazu Irie in Hideki Eto), Shito-Ryu (učitelji Keiji Tomiyama, Anton Maruša in Masataka Ohshita) in sedaj Goju-Ryu (učitelja Meitatsu Yagi in Akihito Yagi). Trenerji so se doma in v tujini udeleževali različnih predavanj, usposabljanj in seminarjev priznanih domačih in svetovnih mojstrov karateja.

Image title

Nino Caizzone, 7. DAN (Brežice, 1997)

Image title

Keiji Tomiyama, 7. DAN (Brežice, 2007)

Image title

Meitatsu Yagi, 10. DAN (Brežice, 2011)

Image title

Hanshi Tetsuhiro Hokama, 10.DAN (Okinawa, 2017)

Karate klub Brežice danes

V 50. letih nenehnega razvoja so se ob osnovah karateja in samoobrambe izšolale številne generacije, mnogi so le okusili način in smisel vadbe, najboljši pa so ostali dlje časa. V 50. letih je več kot 35 vadečih osvojilo črni pas in simboličen naziv mojstra karateja prve stopnje. Mnogi pa so z dolgoletno vadbo dosegli tudi visoke mojstrske stopnje: Christian Kajtna 6. DAN, Darko Grozdina 4. DAN, Franc Bajs 3. DAN, Darko Cicvarić 3. DAN in Metka Galič 3. DAN.

Image title

Pokal Posavja v katah (2019)

V klubu imamo največje število strokovno usposobljenih kadrov v občini ter drugo največje število med vsemi klubi v Karate zvezi Slovenije. V klubu vadimo tradicionalni Goju-Ryu stil, ki izvira iz zibelke karateja (Okinava, Japonska) in to na način, kot se na Okinavi trenira še danes. Smo prvi klub v Sloveniji, ki vadi Goju-Ryu stil, in naši tekmovalci v katah so prvi v Sloveniji začeli izvajati Goju-Ryu kate na tekmovanjih v okviru Karate zveze Slovenije.

Image title

Podelitev diplom za opravljene izpite (2018)

Karate klub Brežice ima ob takšni kadrovski in organizacijski zasedbi zagotovljen uspeh v športnih disciplinah karateja, ob 50-letni tradiciji pa ima zagotovljeno tudi uspešno prihodnost. Na prehojeno 50-letno pot smo upravičeno ponosni, saj smo gojili karate kot borilno veščino v najbolj plemenitem in miroljubnem duhu. Z varnim in vestnim delom kluba ter poudarkom na vzgoji vadečih v smislu redoljubnosti, poštenosti, spoštljivosti in nenasilja smo pridobili tudi zaupanje staršev, ki so nam vsa ta leta zaupali svoje otroke v vzgojo in vadbo.

V Karate klubu Brežice vadba karateja danes poteka v 10 različnih skupinah. Trenerji in tekmovalci aktivno delujejo tako v športni Karate zvezi Slovenije kot tudi v stilski organizaciji IMGKA. Ob številnih evropskih povezavah klub danes tesno sodeluje tudi z Rindo karate akademijo iz Kjota na Japonskem (mojster Hirokazu Irie), mednarodnima Shito-Ryu mojstroma Keijijem Tomiyamo in Masatako Ohshito ter Goju-Ryu šolo na Okinavi (mojster Meitatsu Yagi).

Image title

Kimono night z gostoma Akihirom in Akihitom Yagijem z Okinave (grad Podsreda, 2012)

Smo uradni člani Karate zveze Slovenije (nacionalna panožna zveza), Športne zveze Brežice in International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association (IMGKA) s sedežem na Okinavi (Japonska). Zaradi narave in organiziranosti svojega dela je klub 4. 6. 2010 od Ministrstva za šolstvo in šport za nedoločen čas pridobil “status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa”.

Klubski trenerji in vaditelji svoje znanje pridobivajo na Fakulteti za šport v Ljubljani in v okviru usposabljanj, ki jih organizira Karate zveza Slovenije. Vsak trener/vaditelj pri Karate zvezi Slovenije vsako leto opravi tudi ustrezen licenčni seminar, s katerim pridobi letno licenco za poučevanje karateja.

Image title

Svečana akademija ob deseti obletnici Goju-Ryu karateja v Sloveniji (2019)

Trenerji in vaditelji se udeležujejo tudi izobraževanj s področja Goju-Ryu karateja na Okinavi (Japonska), kjer se učijo in izpopolnjujejo svoje znanje na sedežu (Hombu dojo) IMGKA (International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association), klub pa organizira tudi treninge in seminarje, na katere povabi naše učitelje iz Okinave in tako lahko vsi pridobijo delček originalnega znanja iz prve roke naših učiteljev.

Image title

Vadba v hombu doju na Okinavi pod budnim očesom mojstra Hanshi Meitatsu Yagija, 10.DAN (Naha, 2009)

Image title

Nintai Ryoku

V klubskem emblemu Karate kluba Brežice so tudi japonske pismenke, ki pomenijo “NINTAI RYOKU”, kar v prevodu pomeni, da moramo vztrajati na svoji poti dokler ne pridemo do cilja. In prav to delamo v brežiškem klubu, vztrajamo na naši karate poti, nabiramo znanje od vsakogar ter ga delimo naprej po vzoru pregovora: “Če je tvoj cilj osvojitev stopnje pasu, boš odnehal trenirati, ko ga dosežeš! Če je tvoj cilj znanje, pa nikoli ne odnehaš trenirati!”

Image title

Bilten ob 50-letnici Karate kluba Brežice.pdf[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic