7 medalj za KK Brežice na zadnji tekmi za Pokal Slovenije 2018

V soboto, 21.10.2018,  je v Novi Gorici potekala 3. pokalna tekma pod okriljem Karate zveze Slovenije. Karate klub Brežice je na tekmovanju zastopalo 8 nastopajočih v športnih borbah in 6 v katah in kar sedmim je uspel preboj na stopničke. 


Tjaša Petković je pri deklicah do 40kg vnovič dokazala, da je na slovenskih tleh ena najbolj srčnih in perspektivnih bork. V prvem krogu je kar s 7:0 premagala Tio Polak iz Kranja, polfinale z Manio Radič je odločila z brco v glavo v zadnji sekundi (3:0), v finalu pa se je srečala s staro znanko Edno Kurbegovič. Tjaša je bila v dvoboju ves čas aktivnejša in agresivnejša, nasprotnico dvakrat zadela z nogo v glavo, žal pa so sodniki ocenili, da je bila enkrat brca premočna, drugič pa predaleč od glave in se je morala zadovoljiti s srebrom. Vsekakor je to izjemen uspeh za mlado borko in velika spodbuda za nadaljnji trening.

V kategoriji mlajših kadetinj do 50kg je Tjašin uspeh ponovila še Ela Petan. Ela je začela odlično in je v prvem krogu z 2:0 premagala Nadio Čuhalev iz Kranja, v polfinalu s 5:0  Evo Kolander iz Trbovelj, v finalu pa tudi tokrat žal ni šlo po načrtih proti Jerneji Tisi Brezovnik iz Grosupelj. Kljub temu, da je Ela tehnično neprimerno kvalitetnejša od vseh nasprotnic, je tekmovanje pokazalo še kar nekaj rezerv, ki jim bomo posvečali pozornost do državnega prvenstva, ki bo konec novembra. Neizpodbitno dejstvo pa ostaja, da je Ela najbolj kompletna mlada karateistka v Sloveniji in je zasluženo osvojila skupni pokal v kategoriji mlajših kadetinj.

Iz tekme v tekmo pa vse bolj navdušuje Ana Sever. Po medalji v Rijeki in dveh medaljah na 1. in 2. pokalni tekmi, ji stopničke tudi tokrat niso ušle. Skupaj s Sašo Petkovič sta nastopili v kategoriji mlajših kadetinj nad 50kg. Ana je v prvem krogu z 1:0 premagala Rebeko Mrak iz Kopra, v drugem pa po izjemno zbranem in napetem boju z 0:1 klonila proti zmagovalki vseh treh pokalnih tekem, Zoji Avžner iz Polzele. Ana se je po bolečem porazu uspela zbrati in odločno pristopila k repasažnim bojem. V prvem je z 2:0 ugnalaTašo Muzik iz Shotokan Kranja, v boju za tretje mesto pa z 1:0 še Marino Drobnjak iz Kranja. Glede na to, da je Marina na drugi pokalni tekmi izločila Ano v polfinalu, je osvojeno tretje mesto še toliko slajše. Ana postaja vse zrelejša in samozavestnejša, posledično pa tudi zelo konkurenčna na najvišjem slovenskem nivoju v njeni starostni kategoriji. Če bo ostala na tej poti, jo vsekakor čaka še lepa športna prihodnost.

V kategoriji "smrti" pri kadetih do 52kg  pa postaja David Matija Lavrič vse nevarnejši in opaznejši nasprotnik. Svoje delo je opravil zelo zrelo in v skladu z dogovorjeno taktiko, njegov trud in vestnost na treningu pa sta tokrat zadoščala za tretje mesto. Prva tri mesta v kategoriji so si dejansko razdelili najboljši posamezniki. David je v prvem krogu s 4:0 premagal Nejca Setničarja iz Ljubljane. Celoten potek borbe je dominiral in dvoboj zrelo pripeljal do polfinala, kjer se je zopet srečal s Kenanom Isakovičem iz Trbovelj. David ga je zadel že v prvih sekundah, a so ga sodniki kaznovali s kontaktom, tako je bilo med potekom borbe skupaj trikrat. Ker bi četrti kontakt pomenil diskvalifikacijo, je to velik hendikep za taktične zamisli in kljub temu, da je David Kenanu najmanj enakovreden nasprotnik, se je v finale z 2:0 urvstil slednji. V repasažu za 3. mesto je Davida čakal Maj Kolšek iz Žalca. Kljub temu, da gre za zelo izkušenega in uspešnega mladega karateista, je David slavil kar s 5:0 in se zasluženo povzpel na oder za najboljše. 

Klubski uspeh je s prvo osvojeno medaljo na tekmovanjih za pokal Slovenije 2018 dopolnila še Ivana Lukič. V prvem krogu mladink nad 59kg je bila prosta, v drugem se je do zadnjih sekund odlično upirala izjemni Lauri Potisk iz Rogaške. Izgubila je z minimalnim rezultatom (0:1), na trenutke je kazalo celo na možnost zmage. Kljub porazu je v repasažu nastopila odlično in boju za tretje mesto predčasno zaključila dvoboj z Mašo Kendo iz Velenja. Premagala jo je z 8:0 in zasluženo prvič na svoji športni poti stala na stopničkah na pokalni tekmi.

Bronasta Ivana Lukić

Saši Petković, Jaki Cerjaku in Lanu Kerinu tokrat ni uspel preboj med najboljše, vsekakor pa jim čestitamo za trud in srčne borbe. Verjamemo, da bo na prihodnjih tekmovanjih tudi njihov trud rodil sadove.

V katah je tekmovalo 6 naših tekmovalcev v petih kategorijah. Najprej so nastopali, Luka Cicvarić v kategoriji dečkov in Sara Marija Lavrič, Maja Lakner ter Tjaša Petković v kategoriji deklic, slednje so tekmovale tudi v katah ekipno.  Luka je oddelal dobro 1. kolo, kjer pa ni imel sreče, ker je nastopil proti kasnejšemu zmagovalcu kategorije. Zato mu je pripadel repasaž, kjer je z zelo dobrima nastopoma kat premagal tekmovalca s 5:0. Na žalost pa mu je v tekmi za 3. mesto malo zmanjkalo in je končal na petem mestu.

V kategoriji deklic so naše punce napredovale v naslednji krog. Maja in Sara sta z dobrima predstavama šolskih kat Gekisai Ichi zmagali 5:0, Tjaša pa je avtomatsko napredovala v naslednji krog. V drugem krogu pa sta Maja in Tjaša doživeli malo smole, saj sta obe izpadli, Maji je zmanjkala le 1 zastavica, da bi napredovala v naslednji krog. Na žalost sta njuni nasprotnici kasneje izpadli zato nista dobili repasaža. Sara je na drugi strani zmagala z isto kato, vendar je v tretjem krogu izgubila s 5:0. A je njena nasprotnica prišla v finale, zato je Sara šla v repasaž, kjer je z zelo dobro predstavitvijo mojstrske kate Seipai zmagala s 3:2. V borbi za 3. mesto je morala delati visoko rangirano kato Kururunfo, ki jo je naredila dobro, a jo bo potrebno še zvaditi. Na koncu je osvojila 5. mesto.

Nato so Sara, Maja in Tjaša nastopale kot kata tim. Z nastopom so pričele v polfinalu, kjer so zmagale 4:1 in se uvrstile v finale. V finalu so potem nastopile zelo dobro, naredile so oštro, istočasno in tehnično korektno. Na žalost so sodniki odločili v drugo smer s 4:1, čeprav so po trenerjevem mnenju kato naredile bolje od nasprotnic. Na koncu je njihov nastop zadostoval za odlično drugo mesto.

Srebrni kata team deklic: Tjaša, Sara in Maja

V 4. kategoriji sta nastopili Saša in Ela. Ela je bila še ob 11. uri v Tolminu, kjer je bila na državnem tekmovanju za zlato priznanje iz logike. Zato je prišla 10 minut pred njenim nastopom na tekmo, a je to ni ustavilo. Najprej je pometla z njeno nasprotnico s 5:0 in se znebila vsega pritiska. Na drugi strani je Saša suvereno s 5:0 zmagala v prvih dveh kolih s šolskima katamai. V tretjem kolu je Saša izvedla visoko Goju-ryu kato Seienchin in zmagala s 4:1. Ela je izvajala Kururunfo in je z istim rezultatom zmagala ter napredovala naprej v polfinale, kjer sta se srečali s Sašo. Saša je nastopila s kato Seipai, ki jo je naredila dobro, a na drugi strani je Ela nastopila s kato Paiku in zmagala njeno sotekmovalko. Najini katašici sta se objeli ter zaželeli srečo v finalu, oziroma repasažu za Sašo. Saša je nastopila s kato Kururunfa, a je treba naglasiti, da Saša ni toliko trenirala slednje kate, zato je morala priznati premoč nasprotnici in se zadovoljiti s 5. mestom, ki je dobra vzpodbuda za naprej. Ela je v finalu nastopila s kato Suparimpei, ki jo je prikazala odlično ter zmagala z rezultatom 4:1. To je pomenilo 3. zmago na treh pokalnih tekmah, kar pomeni, da je absolutna zmagovalka v svoji kategoriji. 

Ela Petan - skupna zmagovalka za Pokal Slovenije 2018

Za konec je ostal še nastop Nike Omerzo. V prvem kolu je izgubila, a se je njena nasprotnica izkazala za finalistko, zato je Niki pripadel repasaž. V repasažu je prikazala kato Suparimpei, jo izvedla suvereno, hitro in oštro, a sodniki so se odločili za njeno nasprotnico, čeprav je imela več napak. Vseeno gre Nika z vzdignjeno glavo naprej, saj je kati naredila dobro.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic