Ana Sever v bojih do brona, Nastja Galič najboljša slovenska katašica na CRO OPEN 2018

Ta vikend je na Hrvaškem potekal eden največjih mednarodnih karate turnirjev v Evropi, 18. Croatia Open 2018, ki se ga je v treh dneh udeležilo 1906 tekmovalcev iz 28-ih držav in 255 klubov. Karate klub Brežice so zastopali slovenske reprezentantke v katah Ela Petan. Nika Omerzo in Nastja Galič ter borci David Matija Lavrič, Ela Petan, Tjaša Petkovič, Saša Petkovič in Ana Sever.

Ela Petan je v kategoriji kate U14 nastopila po daljšem premoru v treniranju kat, a še vendar dobro pripravljena, saj je nekaj zadnjih treningov namenila tudi pripravi kat. Po gladki zmagi v prvem kolu je v drugem kolu z rezultatom 2:3 izgubila s slovaško kolegico in tokrat ni uspela priti v boj za odličja. Ela je sicer največji mladi up slovenskih katašev in upamo, da bo z dodatnimi treningi to tudi dokazala.

Nika Omerzo je podobno kot njena reprezentančna kolegica Nastja Galič  po preboleni virozi v preteklih dneh nastopila v kategoriji kate mladinke. Niki se tokrat ni izšlo, posledice bolezni so bile prevelike in Nika ni uspela premagati Toth Vande iz Madžarske.

Nastja Galič pa je kljub pomanjkanju treningov v zadnjem tednu in preboleni bolezni ponovno nastopila izjemno in v zelo močni in številni 39-članski kategoriji kate članice osvojila odlično peto mesto ter za las zgrešila medaljo. Konkurenca v katah med članicami je bila tako močna zaradi številnih reprezentanc, ki so to tekmovanje imela za izborno tekmovanje za nastop na bližajočem se članskem svetovnem prvenstvu v Madridu. Nastja je s svojimi petimi odličnimi nastopi ponovno dosegla najvišjo slovensko uvrstitev med najmočnejšimi kategorijami članov in članic v katah. V prvem kolu je gladko s 5 : 0 premagala Italijanko Chiaro Benedetti, v drugem je za las z 2 : 3 izgubila proti kasnejši še vedno izjemni zmagovalki Slovakinji Doroti Balciarovi, v repasažu pa v treh zaporednih nastopih prišla do petega mesta. V prvem repasažnem dvoboju je  premagala Italijanko Giulio Vedovelli, v drugem kolu je premagala dolgoletno zvezdo hrvaškega karateja in aktualno prvakinjo Hrvaške izkušeno Vladko Kiuk, v tretjem pa za las s 2 : 3 zgrešila bronasto kolajno proti Slovakinji Merašicki, čeprav bi si po mnogih komentarjih spremljajočih trenerjev tujih reprezentanc to odličje zaslužila prav Nastja Galič. Kakorkoli, Nastja je s svojimi vrhunskim nastopi navdušila in ker so jo snemali in pohvalili številni tuji trenerji in tekmovalci, bodo njene izvedbe kat Annan, Kururunfa, Paiku, Annan Dai in Suparimpei učno gradivo za trening po vsej Evropi.

V izjemno hudi konkurenci je barve brežiških borcev zastopalo 5 karateistov. Za večino od njih je bil to prvi nastop na tako močnem tekmovanju in prav vsak od njih si zasluži pohvalo. Trud, ki ga posvečajo karateju na vsakodnevnih treningih, kaže na lep napredek celotne borbene skupine, saj prav nihče od nastopajočih ni ostal brez vsaj ene zabeležene zmage. Na tekmovanjih takšnega ranga je to izjemen uspeh in velik obet za razvoj brežiškega karateja. 

Kot prvi je že v petek v borbah pri kadetih nastopil član širše državne reprezentance David Matija Lavrič, ki je bil zaradi službenih obveznosti trenerja na borišču sam. Kljub temu, da omenjeno predstavlja velik hendikep, je svojo nalogo opravil odlično in dobil uvodni dvoboj z 1:0, v drugem krogu pa 5 sekund pred koncem zapravil dobljeno borbo. Vodstvo s 4:3 in uvrstitev v polfinale je žal splavalo po vodi zaradi četrte kazni premočnega kontakta nad nasprotnikom v zadnjih sekundah borbe. 

Za največje presenečenje turnirja velja prav gotovo Ana Sever, ki je svoje znanje preizkusila v kategoriji mlajših kadetinj nad 55kg. Ana je začela več kot odlično in v prvem krogu s 3:0 ugnala nasprotnico iz Italije, v drugem hrvatico s 3:1, v polfinalu za las klonila proti slovakinji z 0:1 in se v repasažnem boju z zmago nad hrvatico z 1:0 zasluženo uvrstila med tri najboljše v kategoriji. Ana je na treningih zelo pridna in doseženo 3. mesto na tekmovanju v konkurenci 28 držav je nedvomno velika nagrada za njeno prizadevnost, hkrati pa motivacijski faktor za nadaljnje delo.

V isti kategoriji je nastopila tudi Saša Petkovič, ki velja za eno tistih članic kluba, ki je v zadnjih letih najbolj napredovala. Njena srčnost in vztrajnost jo je po uvodni zmagi nad hrvatico pripeljala v drugi krog, kjer se žal ni izšlo po načrtih, vseeno pa zabeležena zmaga priča o tem, da nanjo velja računati v bližnji prihodnosti.

Pri mlajših kadetinjah do 50kg je Ela Petan nastopila v tehnično verjetno najtežji kategoriji med vsemi nastopajočimi. Začela je zelo suvereno in tehnično kvalitetno domačinko že v prvem krogu izločila z rezultatom 3:0. V četrtfinalnem dvoboju proti slovakinji je povedla z izjemno akcijo, a se prehitro zadovoljila z vodstvom in nasprotnica je njeno nepazljivost dobro izkoristila. Ela je vnovič dokazala, da sodi med tehnično najboljše borke v tem delu Evrope, tekmovanje pa je pokazalo še kar nekaj rezerv, ki jim bo potrebno posvetiti pozornost na prihajajočih treningih. 

Pri deklicah do 36kg je klubski uspeh dopolnila Tjaša Petkovič, ki je sicer v uvodnem dvoboju izgubila proti kasnejši zmagovalki, v poznih večernih urah pa utrujena pričela z repasažnimi dvoboji. V prvem repasažnem krogu je premagala avstrijko, v boju za medaljo pa se je pomerila z domačinko. Na začetku je s čudovito brco povedla s 3:0 in vse je že kazalo na drugo klubsko odličje na tekmovanju. Žal je sledil scenarij, ki meče črno luč na novopečeno olimpijsko panogo, saj ji tako sodniki, kot organizacijski odbor enostavno ni dovolil zmage. Nasprotnici so dobesedno podarjali točke do izenačenja in vodstva, Tjašine težko zaslužene točke pa preprosto spregledali. V boju proti nasprotnici, organizatorjem in sodnikom, žal ni šlo, prav zato pa si zasluži mlada borka posebno pohvalo. Tjaša predstavlja perspektivno dopolnitev in podmladek vse bolj homogeni borbeni ekipi kluba. 

Tekmovalce že prihodnji vikend čaka nastop na 2. pokalni tekmi, v oktobru sledi še tretja in prihodnji mesec vrhunec jesenskega dela sezone, DP do 21 let. [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic