Brežiška karateista Žiga in Hana Suša zmagovalca pokala Slovenije za leto 2013

V nedeljo, 24. 11. 2013, je Karate zveza Slovenije v sodelovanju s tehničnim organizatorjem ŠD Gorica v Športni dvorani OŠ Kanal ob Soči organizirala tretjo – zaključno pokalno tekmo v borbah in katah za starostne kategorije do 18 let, na kateri sta mlada in izjemno talentirana karateista Karate kluba Obzorje Brežice dokončno osvojila laskav naslov najboljših v svojih kategorijah v Sloveniji. Nastopilo je 348 slovenskih karateistov iz 40 klubov. Brežiški karate so na tekmi zastopali vsi najboljši tekmovalci v katah in borbah. Domov so tokrat prinesli največ – kar osem odličij.

Med kataši je v konkurenci malčkov ponovno izjemno suvereno in skoncentrirano nastopil Žiga Suša, osemletni nadobudni up ne le brežiškega, pač pa tudi slovenskega karateja. Vse svoje konkurente je premagal brez izgubljene točke in po petih kolih zmagal ter tako po lanskem osvojil tudi letos Pokal Slovenije za leto 2013. Enak, če ne celo večji uspeh je dosegla njegova sestra Hana Suša, ki je v kategoriji kat mlajših deklic osvojila tretje mesto,  kasneje pa še srebro v borbah. Po točkah je tako le še utrdila svoje vodstvo na lestvici in s tem rezultatom tako kot brat osvojila skupni Pokal Slovenije za leto 2013 v katah in borbah. Oba sta imela burno podporo tako sotekmovalcev ob boriščih kot tudi gledalcev na tribuni, med katerimi je bilo tudi več generacij ponosnih članov družine Suša, ki so bili deležni čestitk z vseh strani.

          Brežiški karateisti z osvojenimi odličji ter trenerja Peter Dirnbek in Metka Galič

Nika Omerzo je tekmovala v kategoriji starejših deklic. V katah je osvojila 5. mesto, izgubljeno priložnost za medaljo pa nadoknadila v borbah, kjer je v repasažu posegla po bronu. Niki se pozna večja delavnost in tudi zrelost, ki jo zadnje čase vnaša na svoje redne tedenske priprave, čeprav lahko ugotovimo, da svojih potencialov še ni izkoristila v celoti.

Izredno lepo je med katašicami v konkurenci mladink nastopila reprezentantka Nastja Galič. Čeprav je v polfinalu za las s samo 2 : 3 izgubila proti kasnejši zmagovalki in reprezentančni kolegici Aleni Musić, je v svojih štirih nastopih prikazala izjemne predstave najvišjih mojstrskih kat Gojyu-ryu karateja, in sicer Seienchin, Seipai, Kururunfo ter v repasažu Suparimpei. Vse razen polfinalnega boja je gladko zmagala s 5 : 0. Nastja se je razvila v pravo umetnico svojega stila, ki na vsakem tekmovanju privabi več pozornosti in spoštovanja nasprotnic, saj proti njej vse izvajajo le še svoje najmočnejše kate. Nastja je v pokalu Slovenije 2013 zasedla skupno drugo mesto v katah med mladinkami.

Med kadeti je mojstrsko nastopil Aljaž Šumlaj, ki je že v prvem kolu pokazal največ s kato Byakko (beli tiger). Principe Meibukan šole Aljaž vse bolje obvlada, zato se kljub temu, da v repasažu ni prišel do medalje, zanj ni bati, da v prihodnje ne bi s svojim zrelim pristopom in še nekaj več eksplozivnosti ob odlični tehniki stal tudi na zmagovalnih stopnicah, čeprav je tokrat pristal tik pod njimi. Podobno velja tudi za Davida Bajsa, ki je nastopil med mladinci in presenetil s popolnim fokusom med izvajanjem kate Seipai. David je zaradi hitre rasti še vedno nekoliko nestabilen v stavih, kar pa bo v prihodnje ob dodatnem treningu gotovo pridobil. Tokrat je osvojil 7. mesto.

Poleg Hane in Nike so se v borbah pomerili tudi ostali najboljši brežiški borci. Katja Bajs je zelo pogumno nastopila med starejšimi deklicami nad 50 kg. Tokrat ni uspela priti do medalje, nove izkušnje pa so zanjo, ki se na tako velikih tekmah pojavlja šele zadnje čase, več kot dobrodošle. Dejan Debelak si je med mlajšimi dečki pod 40 kg s srčnostjo in pogumom ter vse boljšimi napadalnimi tehnikami priboril bronasto medaljo, enako pa je uspelo tudi obema najboljšima brežiškima borkama Kaji Omerzo v kategoriji kadetinj nad 54 kg in Kaji Budič v kategoriji mladink nad 59 kg. Obe sta do brona prišli po uspešnem repasažu in suvereni zmagi, ki je temeljila predvsem na odlični obrambi. Med mladinci do 68 kg je za zaključek nastopil tudi Jure Čudič, naš najboljši borec med starejšimi fanti. Juretu tokrat ni uspelo priti v boj za medalje, se pa razvija v vse boljšega tekmovalca in na treningih dokazuje, da se lahko uspešno bori z brežiškimi mojstri najvišjih pasov. »Čeprav niso vsi borci zmagovali,« je po besedah trenerja Petra Dirnbeka »občudovanja vreden napredek in dejstvo, da so brežiški karateisti sposobni uspešno preprečiti vsak napad in odvzeti pobudo tudi najboljšim slovenskim reprezentantom.«

Brežičane zdaj čaka nastop na letošnjem mladinskem državnem prvenstvu, kjer naj bi upravičili ugotovitve, da spadajo med najboljše, saj se Karate klub Obzorje Brežice zadnje čase vse bolj vzpenja na slovenski lestvici, kjer trenutno zaseda odlično peto mesto. Na državnem tekmovanju bodo podelili tudi posebna priznanja za najboljše posameznike in klube na letošnjih pokalnih tekmah, kjer sodijo tudi nekateri  tekmovalci Karate kluba Obzorje Brežice.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic