Brežiški karateisti Hana in Žiga Suša ter Nastja Galič postali državni prvaki Slovenije

V nedeljo, 8. decembra 2013, je Karate zveza Slovenije v sodelovanju s tehničnim organizatorjem KK Nestor v Športni dvorani OŠ Žalec organizirala mladinsko državno prvenstvo za leto 2013 v katah in borbah za posameznike do 21 let. Med 384 najboljšimi tekmovalci iz 43 slovenskih klubov so nastopili tudi člani Karate kluba Obzorje Brežice. Z doseženimi izjemnimi rezultati so brežiški karateisti postavili nov velik zgodovinski mejnik v razvoju kluba.  Člani so osvojili kar štiri naslove državnih prvakov in dodatno še štiri bronasta odličja.

               Najuspešnejši brežiški karateisti ter njihovi trenerji

Največ žlahtnih kolajn in pokalov je osvojila Hana Suša, ki je v kategoriji mlajših deklic postala kar dvakratna državna prvakinja. Brez izgubljene točke je najprej zmagala v katah, kasneje pa še v borbah. Hana je prva, ki ji je to uspelo v zgodovini kluba in tako predstavlja največji slovenski up ženskega karateja mlajših kategorij. Ker so na prvenstvu podeljevali tudi pokale za letošnje pokalne zmagovalce, je Hana na najvišji stopnički stala kar štiri krat.

Žiga Suša je v kategoriji malčkov prav tako kot njegova sestra Hana v štirih kolih zmagal in tako obranil naslov državnega prvaka iz lanskega leta. Žiga je kljub mladosti pokazal izjemno skoncentriranost in osredotočenost ter s svojo borbenostjo in eksplozivnostjo ponovno navdušil. Kot pokalni zmagovalec je ponovno prejel tudi zmagoviti pokal za osvojeno zmago v katah na letošnjih pokalnih tekmah.

Če za Hano in Žigo velja, da ju nosi mladostni naboj, pa za njuno prvo trenerko in vzornico, slovensko reprezentantko Nastjo Galič lahko rečemo, da je že zrela umetnica in izjemna mojstrica. V kategoriji mladink je nastopila z najvišjimi katami, ki jih običajno videvamo le v končnicah tekmovanj na svetovni ravni. V finalu je tako s odlično izvedbo najvišje mojstrske kate Suparimpei, gladko zmagala in postala mladinska državna prvakinja. Nastji gre vsekakor čestitati tudi za izjemno 10 letno uspešno tekmovalno  kariero, izjemno delavnost, vztrajnost in pripravljenost pomagati mlajšim, kadarkoli jo ti prosijo za nasvet, navkljub številnim  obveznostim dijakinje tretjega letnika brežiške gimnazije.

Med kataši so uspešno nastopili tudi Nika Omerzo med starejšimi deklicami, Aljaž Šumlaj med kadeti in David Bajs med mladinci. Nika je prišla odločno do repasaža, kjer pa je morala priznati premoč nasprotnice, kar pa je ponovno uspešno nadoknadila v borbah, kjer je zasluženo osvojila bronasto odličje.  Aljaž je imel tokrat zelo neugoden žreb, saj se je že v prvih kolih srečal z reprezentanti. Čeprav je svoji kati izvedel izjemno mojstrsko, je v drugem kolu za las s 2 : 3  izgubil proti Jaki Talerju, ki pa je v polfinalu izgubil proti odličnemu reprezentančnemu kolegu Alešu Pokrivaču. Aljaž tako podobno kot David Bajs, ki je svojo kato izvedel izjemno usklajeno in v skladu s pravimi karate principi, tokrat ni prišel do boja za medalje. Za oba velja, da ju je na treningih in tekmah vse lepše gledati in da bosta z nadaljnjim marljivim delom prav gotovo kmalu posegala po medaljah.

Med borci je do prve medalje na državnem prvenstvu prišel Dejan Debelak, ki je v kategoriji mlajših dečkov do 40 kg osvojil odlično tretje mesto. Dejan je pokazal velik napredek zlasti v popolni zbranosti in izjemnih nožnih tehnikah, saj je prvo borbo predčasno končal z rezultatom 8 : 0 že v prvi polovici dovoljenega časa. S svojo srčnostjo, talentom in veseljem do treninga se razvija v vrhunskega borca.  

Katja Bajs je nastopila v kategoriji starejših deklic nad 50 kg. V treh bojih je uspela priti do petega mesta, pokazala pa veliko nadarjenosti in smisla za borbeno gibanje in taktiko. Katja je edina novinka v brežiški tekmovalni reprezentanci, zato je glede na videno le še vprašanje mesecev, kdaj bo posegla po prvih medaljah. Vsekakor ji je potrebno čestitati za pogum in izjemno dojemljivost in učljivost.

Za smetano na brežiški torti uspehov pa so poskrbeli še starejši borci. Med kadetinjami je v kategoriji nad 54 kg izjemno suvereno, odločno in taktično uspešno nastopila Kaja Omerzo, ki je v treh težkih borbah uspela osvojiti bronasto odličje. Kaja je dijakinja Športne gimnazije Novo Mesto, ki je na svojo odlično tekmovalko več kot ponosna in jo v njenih športnih dejavnostih upravičeno popolnoma podpira. Kaja s svojimi sotekmovalkami iz brežiške ekipe zadnje časa trenira tudi v Samoboru, kjer nabira pomembne izkušnje z najboljšimi hrvaškimi borci.

Med mladinkami nad 59 kg je v borbah nastopila najbolj izkušena brežiška borka Kaja Budič, ki je v prvem kolu naletela na kasnejšo finalistko Urško Kranjc. Kaja je imela tokrat nekaj zdravstvenih težav, kljub vsemu pa je po prvem porazu odločno in uspešno nastopila v repasažu in premagala Evo Šubic. Žal ji je v zadnjem boju do osvojitve kolajne zmanjkalo nekaj moči in se je tokrat morala zadovoljiti s petim mestom.

Za končni vrhunec pa je v izredno močni konkurenci mladincev do 68 kg uspešno nastopil naš najboljši borec Jure Čudič. Po zmagi nad Bohinjcem Aljažem Iskro je v drugem krogu za las izgubil proti tokrat  izjemnemu Jušu Jagarincu iz Polzele. Sledil je repasaž, kjer pa je Jure ponovno zbral vse svoje moči, napadal hitro in natančno ter z vrhunskimi tehnikami pravega mojstra ob bučni podpori s tribun osvojil tretje mesto. Osvojeno odličje je tokrat za Jureta in njegove spremljevalce imelo zlat sijaj, saj je Jure končno tudi na tekmi pokazal, kako zelo je talentiran in kam vse lahko s nadaljnjim marljivim delom pride.

Vse nastope Brežičanov so spremljali tudi selektorji slovenske reprezentance, zato je pričakovati, da se bodo Nastji Galič v kratkem v reprezentančnih vrstah pridružili tudi ostali Brežičani - dobitniki medalj v kadetskih in mladinskih kategorijah, saj postaja Karate klub Brežice iz leta v leto bolj prepoznaven in je v slovenskem prostoru že tik za najboljšimi velikimi klubi.  [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic