Brežiški karateisti uspešni na mednarodnem turnirju v Velenju

V nedeljo, 2. februarja 2014, je Karate klub Tiger Velenje organiziral 9. mednarodni  karate turnir pokal Nestla Žganka, na katerem so se zbrali tekmovalci iz različnih držav, ki so uspeli na poti do Velenja premagati izjemno neugodne vremenske razmere. Polomljeno drevje in veje na cesti so marsikoga, ki je to nedeljo želel nastopiti,  prisilile v jutranje odpravljanje ovir za lastnimi rokami, zvečer, ob vrnitvi, pa tudi s pomočjo gasilcev. Brežiški Karate klub Obzorje je tokrat zastopala devet članska ekipa, ki se je ob pomoči trenerjev in spremljevalcev pogumno spoprijela s težavami na poti ter odlično nastopila tudi na samem turnirju. Domov so prinesli sedem odličij, eno zlato, štiri srebrne in dve bronasti. Glede na različno zastopanost v posameznih kategorijah velja pohvaliti vse, ki so svoje nastope opravili po najboljših močeh.

Aljaž Šumlaj je izvrstno nastopil v kategoriji kate kadeti. S svojo izjemno izvedbo treh visokih mojstrskih kat se je prebil v finale, kjer ga je čakal Aleš Pokrivač, reprezentant, ki bo v petek nastopil na Evropskem prvenstvu v Lizboni. Aljaž je v finalu pogumno izvedel še Kururunfo, vendar je tokrat moral priznati premoč konkurentu in tako osvojil odlično drugo mesto. Aljaž je navdušil vse prisotne in dokazal, da se vztrajno delo slej ko prej obrestuje.

Brežiška katašica, reprezentantka Slovenije Nastja Galič, ki bo naslednji vikend zastopala barve slovenskega karateja na evropskem prvenstvu, je nastopila v absolutni kategoriji najboljših katašic. Izgubila je le proti tokrat izredno razpoloženi reprezentančni kolegici Maši Simonič, v repasažu pa suvereno zmagala s kato Superimpei in osvojila bronasto odličje.  Tako Nastja kot Aljaž sta s svojima izjemnima izvedbama pokazala, da brežiški kataši upravičeno sodijo na sam vrh slovenskega karateja.

Med kataši sta v kategoriji deklic od 12 do 13 let nastopili tudi Hana Suša in Nika Omerzo. Ker je prehod v višjo kategorijo že sam po sebi težak in ker sta se obe zadnje čase bolj posvetili borbenim treningom, tokrat v težki konkurenci ob zelo solidni izvedbi svojih kat nista uspeli priti do medalj. Obe sta izvedli kati borbeno, vendar jima je za višjo uvrstitev zmanjkalo nekaj tehničnih detajlov, ki jih bosta prav gotovo odpravili že do naslednje tekme. Hana Suša  je kljub vsemu dobila priložnost v repasažu in zasedla 5. mesto.

V drugem delu tekmovanja so na tatamije stopili borci. Prvi iz brežiške sedmerice, Dejan Debelak, je v prvem kolu s suvereno zmago izločil predstavnika karate kluba Kranj. Drugi Kranjčan pa je bil za Dejana tokrat pretrd oreh. V začetnem delu boja je nasprotnik povedel 3:0 z nožnim udarcem v glavo, vendar je Dejan kontinuirano napadal in iskal svojo priložnost. V zadnjih štirih sekundah je izvedel dva odločna napada, vendar je namesto točk dobil opomine zaradi kontakta. Z doseženim drugim mestom smo lahko več kot zadovoljni.

V isti kategoriji sta nastopili Hana Suša in Nika Omerzo. Nika je bila prvo kolo prosta, Hana pa je z 1:0 izgubila od predstavnice Karate kluba Žalec in osvojila bronasto medaljo. Nika je v finalni borbi pokazala željo po borbi, vendar ji ni uspelo ugnati nasprotnice. Z malce športne sreče pri žrebu je tako prišla do srebra.

Nova tekmovalka Karate kluba Obzorje Brežice, Nina Zupančič, ki je do nedavna tekmovala za Karate klub Triglav iz Krškega, je lastne in klubske vitrine obogatila z zlato medaljo. Nini čestitamo, jo prisrčno pozdravljamo med nami ter ji želimo še mnogo uspehov!

Kaja Budič je s svojim nastopom v Velenju lahko zelo zadovoljna, nekoliko manj pa z razpletom. V kvalifikacijskem boju je osem sekund pred koncem borbe v kateri je vodila s 7:3, izvedla zadnjo krožno brco (mawashi) v nasprotničino levo podpazduho, ki je potrebovala medicinsko pomoč. Zdravnik je ocenil, da tekmovalka ni sposobna nadaljevati boja, kar je po pravilih pomenilo diskvalifikacijo za našo Kajo. Po zaključku tekmovanja je Kranjčanka priznala, da gre za staro poškodbo, vendar je ostal grenak priokus, saj je kazalo, da je Kaja pripravljena na vrhunski dosežek.

Kaja Omerzo je nastopila v isti kategoriji kot njena klubska soimenjakinja. Kvalifikacijska borba je potekala precej taktično, saj se nobena tekmovalka ni odločila za napad. Pol minute pred iztekom časa je Kaja povedla za točko in se v prepričanju, da je, glede na prejšnjo neaktivnost tekmice, "na varnem", preveč sprostila. V zaključnih trenutkih je nasprotnica (zopet iz Kranja) izenačila, nato pa še prešla v zmagujoče vodstvo. Kaja se je po koncu dobro zavedala poteka in dinamike ter trenutkov, ko je "zaspala", zato je tovrstna preizkušnja dobra lekcija za naprej.

Naša najizkušenejša borka, ki jo je poškodba kolena na reprezentančnih pripravah za nekaj tednov onemogočila v treniranju in tekmovanju, Petra Planinc, je rutinirano oddelala svojo kvalifikacijsko borbo in jo dobila, v finalni borbi pa se ji je poznala odsotnost, saj ji je intenzivnejši pristop tekmice ni odgovarjal. Petra je tokrat morala priznati premoč reprezentanče kolegice in stare znanke - tekmovalke karate kluba Ljutomer ter se zadovoljiti s srebrno kolajno. [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic