Člani Karate kluba Brežice - Maja Lakner, Luka Cicvarić in Maja Lazanski s slovensko reprezentanco na 23. Balkanskem prvenstvu v karateju

Letošnje, 23. Balkansko karate prvenstvo za kadete, mladince in U21 člane je potekalo od 17. do 19.11.2023 v Ljubljani. Prvenstva se je udeležilo 1007 kvalificiranih tekmovalcev z 13 držav, ki so opravili 1078 nastopov v katah in športnih bojih.

Na povabilo Karate zveze Slovenije so se prvenstva udeležili tudi trije reprezentanti iz Karate Kluba Brežice in sicer Maja Lakner in Luka Cicvarić kot aktualna državna prvaka in najvišje rangirana slovenska tekmovalca v katah ter Maja Lazanski kot tretjeuvrščena na državnem prvenstvu in tretjeuvrščena na slovenski kata lestvici. Luka Cicvarić in Maja Lakner sta na balkanskem prvenstvu nastopila drugič, za Majo Lazanski pa je to bil že tretji zaporedni nastop na balkanskem karate prvenstvu. Slovenske tekmovalce je spremljal tudi reprezentančni trener Darko Cicvarić.

Image title

Vsi trije brežiški karateisti so imeli nastope v soboto dopoldan. Luka Cicvarić je nastopil prvi in sicer v kategoriji kata kadeti, kjer se je pomerilo 38 najboljših katašev z Balkana. Kljub močnem prehladu je Luka ponosno stopil na tatami in odločno izvedel visoko mojstrsko kato Anan Dai, ki so jo balkanski sodniki ocenili z oceno 22.8. Luka je kot peti v svoji skupini le za 0.3 točke zgrešil uvrstitev med prve štiri tekmovalce, ki se naprej potegujejo proti bojem za medalje. V višji kategoriji (U21) je bronasto kolajno osvojil tekmovalec iz Hrvaške, ki pa ga je naš Luka pred nekaj meseci premaga v finalu turnirja v Zagrebu, kar je pokazatelj Lukine kvalitete in talenta. Luka je nastop na letošnjem balkanskem prvenstvu zaključil na 17. mestu, kot najvišje uvrščeni slovenski kadet.

Image title

V kategorija kata mladinke sta nastopili obe naši Maji (Lakner in Lazanski), ki sta se pomerili v skupini 31 balkanskih reprezentantk. Maja Lazanski, je nastopila kot tretja tekmovalka v prvi skupini. Izvedla je mojstrsko kato Papuren, ki izhaja iz stare šole belega žerjava in jo krasijo elegantni gibi, ki spominjajo na gibe žerjava, po drugi strani pa vsebuje tudi močne in hitre bloke ter udarce. Nastop na tako močnem tekmovanju je vedno stres, vendar je Maja svoj nastop izvedla močno in sigurno. Maja je za izvedbo kate dobila oceno 21.2, za preboj v višje kroge pa ji je tokrat zmanjkalo 0.7 točke, kamor se je tako uvrstila reprezentantka Bolgarije, ki je izvajala enako kato kot naša Maja. Maja Lazanski je letošnje balkansko prvenstvo tako zaključila na 17. mestu.

Image title

V četrti skupini mladink je nastopila Maja Lakner, ki je prav tako kot Maja Lazanski izvedla kato Papuren. Maja je bila v tej skupini edina reprezentantka, ki ni izvajala kate bolj trdega stila karateja - Shotokan, ki prevladuje na Balkanu. Maja je v svojo izvedbo kate poleg moči in tehnične dovršenosti dodala še nekaj več elegance in si tako z oceno 22.8 zagotovila četrto mesto v skupini, kar jo je kot edino predstavnico slovenskih mladink popeljalo v nadaljevanje tekmovanja. V drugem krogu je Maja izvedla kato Chatanyara Kushanku, ki je znana po zelo hitrih in eksplozivnih udarcih in blokih na samem začetku kate ter kar dvema skokoma. Žal pa tokrat izvedba ni bila zadostna za nadaljevanje tekmovanja. Maja Lakner je prvenstvo zaključila kot najvišje uvrščena slovenska mladinka in sicer na 15. mestu.

Image title

Tekmovalni ritem je v tem delu sezone izjemno naporen, saj se tekmovanja vrstijo eno za drugim, kar vsak vikend. Že prihodnjo soboto se bodo naši reprezentanti odpravili na močan mednarodni turnir Ljubljana Open, nato pa na Trbovlje Open, ki slovi za enega najstarejših turnirjev v tem delu Evrope, kjer bodo ponovno dobili priložnost pokazati zakaj člani Karate kluba Brežice sodijo v sam vrh slovenskega karateja.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sponzorjem in podpornikom, ki nam omogočajo redno in tekmovalno delo kluba: OBČINA BREŽICE, HESS, ELMONT, SIPRO, ARTISK, ZAVOD ZA ŠPORT BREŽICE, INŽENIRING BIRO.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic