Člani karate kluba Brežice na seminarju pri vrhunskem japonskem mojstru Masataki Ohshita

»Trenirati skupaj kot prijatelji.« so besede prvinske filozofije Shito-ryu Shukokai organizacije. Rojstvo Shukokai karateja povezujemo z njegovim očetom, imenovanim mojster Chojiro Tani. Sensei Chojiro Tani je imel dva karate učitelja. Prvi je bil Chojun Miyagi sensei, oče Goju-ryu karateja, ki ga razvija tudi Karate klub Brežice, drugi pa Kenwa Mabuni sensei, oče Shito-ryu karateja.

Člani karate kluba Brežice so zavoljo razvijanja svojih Shito-ryu, kot tudi Goyu-ryu karate veščin obiskali  mednarodni karate seminar, ki so ga že tretjič zapored organizirali Shitoryu Shukokai Karatedo World Union in Shitoryu Shukokai Zveza Slovenje v sodelovanju s Karate klubom Petrovče in Kensei klubom Griže. Nastja Galič, Metka Galič, Ela Petan, Luka Cicvarić in Darko Cicvarić so tako pod budnim očesom spoštovanega karate mojstra Masatake Ohshita (Hanshi 9. DAN Shitoryu Shukokai Karatedo World Union, Kyoshi 7. DAN Japan Karatedo Federation – JKF) vadili izvajanje karate tehnik.

Image title

Vrhunski mojster Masatake Ohshita in člani Karate kluba Brežice na seminarju v Grižah

Otvoritev seminarja se je začela z japonskim veleposlanikom v Sloveniji ter s predsednikom KZS g. Borutom Strojinom. Prve dni so se udeleženci seznanili z osnovami karateja. Ponovili so raznovrstne kata in borbene tehnike, karate etiko, treningom moči udarcev (Power karate) ter se naučili pravilnega raztegovanja mišic. Nižji pasovi so se učili pravilnega izvajanja vseh pet šolskih kat ter dveh mojstrskih – Matsukaze in Bassai Dai. Hkrati pa so višji pasovi spoznavali kate Pachu, Gojushiho, Jiin in Shimpa. Zadnji dan so se starejši udeleženci naučili dve novi kati, Anandai ter Ohan, ki sta na zadnjih svetovnih in evropskih prvenstvih poželi slavo ter tako pritegnili veliko pozornosti. Seminar je ponujal tudi možnost dodatnega izobraževanja o osnovah Ken-jutsu mečevanja, Hyoho Niten Ichi Ryu šole, ki jo vodi Miyamoto Mushashi, nekateri udeleženci pa so tekom seminarja opravili tudi izpit za višji pas.

Vrhunski mojster Masataka Ohshita je udeležence vodil z izjemnim znanjem, občutkom za posameznike, a hkrati zelo odločno in navdihujoče. Z budim očesom je posvečal pozornost tako odraslim, kot tudi mladim ter vse pri treningu srčno podpiral. Še posebej pa se je potrudil z razlago tekmovalcem, ki jih je tekom seminarja hitro opazil ter pohvalil, med njimi so bili tudi naši uspešni karateisti Nastja Galič, Ela Petan in Luka Cicvarić, ter jih poučil o zmagovitih strategijah, ki jih lahko popeljejo med zvezde. Učitelj Masataka Ohshita namreč svoja znanja deli tudi med japonske prvake, ki na mednarodnih lestvicah vladajo na samem vrhu.

Bistvo karateja je spoštovanje in ljubezen do lastnega in tujega telesa. Shitoryu Shukokai Karate World Union (SSWU) s svojimi idejami o skupnem razvijanju karateja, ki se izogiba tegobam politike, kliče k razvoju pravičnejše in boljše družbe, kjer lahko karateisti svojo umetnost s pomočjo tujih prijateljev bolje in bolj učinkovito oblikujejo ter izboljšujejo. Tovrstni seminarji so znak medsebojne pripravljenosti ponudbe pomoči ter tako slikajo podobo boljšega jutri.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic