Članice Karate kluba Brežice do naslova treh državnih podprvakinj

V soboto, 26. 11. 2016, je Karate zveza Slovenije v sodelovanju s tehničnim organizatorjem Karate klubom Kozjansko in Obsotelje v Športni dvorani Podčetrtek organizirala Mladinsko državno prvenstvo za leto 2016 v katah in športnih borbah za posameznike v starostnih kategorijah do 21 let. Sodelovalo je 410 tekmovalcev iz 52-ih slovenskih klubov. Karateisti iz KK Brežice so osvojili pet odličij in štiri peta mesta. Podprvakinje Slovenije so postale tri brežiške katašice, in sicer Sara Marija Lavrič med malčicami, Ela Petan med deklicami in Nastja Galič med mlajšimi članicami. V borbah pa sta bronasto kolajno osvojili v kategoriji deklic Ela Petan in Ana Sever. Poleg kolajn pa so karateisti iz Brežic osvojili še štiri odlična peta mesta.

Ekipa Karate kluba Brežice s trenerji med tekmo v Podčetrtku

Najprej so v katah nastopili mlajši od 14 let. Prva je bila na vrsti Ela Petan, izvrstna in talentirana  karateistka, ki je bila prvo kolo prosta, potem pa je zmagala kar tri kola in prišla v finale, kjer je za las z rezultatom 2 : 3 zgrešila zlato kolajno in postala ta dan prva brežiška državna podprvakinja. Kasneje je Ela nastopila tudi v borbah deklic do 40 kg, kjer je prvo kolo po izenačenem rezultatu izgubila proti kasnejši finalistki na sodniško odločitev. V repasažu se je ponovno odlično borila in zmagala v boju za tretje mesto. Tako je postala najuspešnejša tekmovalka, saj se je okitila kar z dvema odličjema. Podobno je v borbah deklic nad 40 kg uspelo tudi Ani Sever, ki si je v repasažu po zelo kontrolirani in taktično dobro izpeljani borbi priborila bronasto odličje.

Ela Petan podprvakinja Slovenije v katah pri deklicah

Na sosednjem tatamiju je med malčki nastopil Luka Cicvarić, ki pa ni imel sreče z žrebom in se ni uspel uvrstiti v boj za medalje. Podobna usoda je doletela tudi Majo Lakner v kategoriji malčic, oba pa velja pohvaliti za zelo lepi izvedbi kate, še posebej zato, ker sta oba nastopila po preboleni virozi. Da pa so Brežičani sposobni najvišjih uvrstitev, sta v isti kategoriji malčic dokazali Sara Marija Lavrič in Tjaša Petković. Sara je uspela zmagovati vse do finala in z odločnostjo in talentom postala druga brežiška državna podprvakinja med malčicami, Tjaša pa je v isti kategoriji osvojila odlično peto mesto.

Sara Marija Lavrič podprvakinja Slovenije v katah malčic

V katah in borbah se je pomeril tudi Sarin brat David Matija Lavrič in bil tokrat uspešnejši v borbah, kjer je v repasažu za tretje mesto obdržal neodločen rezultat do konca, potem pa po sodniški odločitvi izgubil tretje mesto z rezultatom 2 : 3. David je tako osvojil peto mesto v kategoriji borbe mlajši kadeti pod 45 kg.

V kategoriji kate kadetinje je tekmovala Nika Omerzo, ki se zadnje čase posebej specializira za kate in vanje vlaga veliko dodatnega treninga. To se zelo pozna na tekmovanjih, saj je iz tekme v tekmo boljša in prepričljivejša. Nika navdušuje s svojo predanostjo, vse boljšim občutkom za izvedbo najtežjih mojstrskih kat in postaja vse trši oreh za nasprotnice iz samega vrha. Tokrat je ponovno pokazala tri vrhunske kate, Suparimpei, Annan in Kururunfo in na koncu osvojila peto mesto, ki pa se bo prav gotovo prej kot slej spremenilo v mesto na stopničkah.

Nikina vzornica in tudi trenerka Nastja Galič je nastopila v kategoriji mlajših članic do 21 let. Po gladkem preboju v finale je ponovno naletela na svojo večno tekmico in reprezentančno kolegico Mašo Simonič. Obe sta izvedli vrhunski kati Chatanyaro Kushanko oz. Suparimpei in sodniška odločitev je bila težka. Tokrat je zmagala Maša, Nastja pa je postala tretja brežiška državna podprvakinja na tem prvenstvu. Obema velja čestitati za res vrhunska nastopa, ki sta bistveno odstopala od ostalih.

Nastja Galič podprvakinja Slovenije v katah med ml.članicami

Na koncu sta na borišče stopila še Dejan Debelak, ki je v kategoriji borbe kadeti – 52 kg tokrat žal izpadel že v prvem kolu in ni dobil priložnosti za repasaž, in Ivana Lukič, ki je tekmovala v kategoriji kadetinj + 54 kg. V prvem kolu je z zelo dobro borbo le za eno točko izgubila proti kasnejši finalistki, v repasažu pa ponovno prikazala odlično koncentracijo in dobro tehnično pripravljenost, a je žal za las s  3 : 4 izgubila ta boj in osvojila prav tako odlično peto mesto in zanjo še kako potrebne nove izkušnje v boju z najboljšimi.

Tekmovalce zdaj čaka še zadnja tekma, veliki mednarodni turnir v Trbovljah, reprezentantka Slovenije Nastja Galič pa se bo v tem letu udeležila še Balkanskega prvenstva v Sarajevu.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic