Dve bronasti kolajni za karate klub Brežice na 25. Grand Prix Croatia

Ta vikend so se tekmovalci karate kluba Brežice udeležili najmočnejšega karate turnirja v tem delu Evrope, ki velja kot končno preverjanje tekmovalne forme pred bližajočem se evropskim prvenstvom februarja na Cipru. Med 1648 tekmovalci, 1800 nastopi, 207 klubi iz 23 držav, je Karate klub Brežice tokrat zastopala manjša sestava najboljših tekmovalcev: Simon Hribar, Ana Sever, Ela Petan, Luka Cicvarić ter naša reprezentanta Nastja Galič in Dejan Debelak. 

  • SIMON HRIBAR kumite - mladinci +76 kg
  • DEJAN DEBELAK kumite - mljaši kadeti -45 kg
  • ELA PETAN kumite - deklice-32 kg, kate deklice
  • ANA SEVER kumite - deklice-44 kg
  • NASTJA GALIČ kate članice, kate mlajše članice
  • LUKA CICVARIĆ kate cicibani

Zaradi tako velikega števila tekmovalcev je tekmovanje potekalo kar dva dni, za naslednje leto pa se načrtuje izvedba v kar treh tekmovalnih dneh.

V soboto je od naših predstavnikov nastopil samo Simon Hribar, aktualni podprvak Slovenije v bojih, ki je v prvem kolu naletel na izrednega borca iz Danske (Klausen), kar se je izkazalo kasneje, ko je ostale nasprotnike praktično deplasiral in zmagal kategorijo. Simona je premagal s 3:0, a mu je odprl vrata do bronaste kolajne skozi repasažne boje, žal pa ponujene priložnosti ni izkoristil. To je Simonov prvi nastop v tako močni mednarodni konkurenci, zato verjamemo, da bo do naslednje mednarodne preizkušnje pridobil potrebno samozavedanje svoje nesporne konkurenčnosti.

Drugi dan tekmovanja je bil rezerviran za tekmovanja v katah in za boje mlajših kategorij.

Državna prvakinja Nastja Galič se je turnirja udeležila v sklopu končnih priprav za bližajoče EP na Cipru in je nastopila kar v dveh kategorijah: v kategoriji članic in mlajših članic. V kategoriji članic tokrat ni imela športne sreče, zato pa ji je v svoji pravi kategoriji, mlajših članic, uspelo priti v repasaž, kjer si je z zmago uspela priboriti bronasto kolajno in potrditi srebro z balkanskega prvenstva ter odlično formo za prihajajoče EP. 
reprezentantka Slovenije Nastja Galič z dobitnicami kolajn med ml.članicami

Najmlajši tekmovalec karate kluba Brežice, sedemletni Luka Cicvarić, državni podprvak v katah, je nastopil v kategoriji cicibanov in si moči pomeril z najboljšimi evropskimi karateisti. V prvem krogu je suvereno premagal nasprotnika in požel pohvale organizatorja za izvedbo kate, v drugem krogu pa je naletel na izraelskega reprezentanta, ki ga je izločil iz nadaljnjega boja za kolajno. Za Luko je dober nastop na tako močnem mednarodnem turnirju vzpodbuda za nadaljnje delo. 

Ela Petan je edina nastopila v konkurenci kat in športnih bojev. V katah je izgubila prvo kolo, brez možnosti za repasažne možnosti. Športni boj je pričela izredno motivirano silovito ter nasprotnico povedla z 1:0, nakar je sodnik ugotovil, da nima zahtevanega ščitnika za zobe. Po prekinitvi borbe, ko je naša tekmovalka morala po manjkajočo zaščitno opremo in sodniškem opominu, so se dogajanja začela odvijati proti njenim željam in pričakovanji. Iniciativo je prevzela nasprotnica, Elini nenehni a s tem dokaj predvidljivi napadi so tako nasprotnici ponudili priložnost takoimenovanih prestrezanj, zato je ta je pridno beležila točke vse do končne zmage. Žal ji ni uspelo priti do finala in tako je bilo tudi konec upov po medalji za našo tekmovalko.

Ana Sever, ki je nastopila v konkurenci deklic 10-11 let, je nastop na turnirju odprla odlično in se po izenačenem rezultatu na koncu prvega boja, z enoglasno sodniško odločitvijo, zaradi večje borbenosti, uvrstila v naslednji krog tekmovanja. Drugi boj je, zaradi dinamike turnirja, prišel zelo hitro po prvem boju, kar je bilo za mlado Ano tokrat usodno. Ano sicer krasi izredna psihična stabilnost, bomo pa v prihodnje razširili še tehnični repertuar napadalnih tehnik.

Za pravo dramo na koncu turnirja je v poznih večernih urah poskrbel naš najsrčnejši mladi borec ter reprezentant Slovenije Dejan Debelak, ki je že v prvem krogu izgubil od končnega zmagovalca turnirja, odličnega Leonsa Gaiduksa, kar je Dejana popeljalo v repasažne boje za bronasto odličje. Dejan, ki se je po uvodnem porazu uspel zbrati in premagati vse nasprotnike v repasažnih bojih, je zaradi svoje srčnosti požel velik aplavz vseh prisotnih ob borišču ter je v zbirko medalj za karate klub Brežice dodal še eno bronasto kolajno. Za tiste, ki spremljate naša poročila moramo poudariti ravno napredek v primerjavi z minulimi tekmovanji, kjer je v zaključkih z defenzivno taktiko izgubljal dvoboje, tokrat pa je v duhu športa, ki ceni bojevitost in iniciativo, kapitaliziral svojo srčnost in neustrašnost. S tem je pokazal pot svojim klubskim tovarišem, ki tega praga zrelosti še niso dosegli.

Dejan Debelak na podelitvi kolajn za dosežke v borbah

Velika hvala vsem sponzorjem in podpornikom, še posebej pa Občini Brežice, HESS d.o.o., ELMONT d.o.o., SIPRO d.o.o., MIPO d.o.o. - SOLTEC, GEN, NUMIP, TERME ČATEŽ, NEK in ostali, ki omogočajo nastope brežiških karateistov doma in v tujini. [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic