Japonski duh in slovenska kultura združena v Kimono Night na gradu Podsreda

Karate klub Obzorje Brežice je v soboto zvečer na gradu Podsreda v sklopu brežiškega občinskega praznika in v sodelovanju ter ob podpori različnih sponzorjev kluba pripravil izjemen dogodek, ki so ga poimenovali Kimono Night. V prekrasnem atriju grajskega dvorišča so brežiški karateisti gostili največja mojstra Gojyu-Ryu karateja z Okinave, predsednika in podpredsednika I.M.G.K.A (http://www.imgka.com/) organizacije Akihita Yagija, 7. DAN in Akihira Yagija, 6. DAN. Dogodek je bil posnet tudi za potrebe priprave učnega DVD-ja, ki ga oba mojstra skupaj s Karate klubom Obzorje Brežice snemata te dni v telovadnici Mladinskega centra v Brežicah in je namenjen distribuciji in spoznavanju tradicionalnega Gojyu-Ryu karateja po celem svetu.


Člani Karate kluba Obzorje Brežice z mojstroma Akihirom Yagijem in Akihitom Yagijem na grajskem dvorišču v Podsredi.

Prisotne sta najprej nagovorila predsednik kluba mag. Teo Hrvoje Oršanič in podžupanja občine Kozje gospa Milenca Krajnc. Sledila je demonstracija različnih oblik vadbe tega originalnega karate stila, ki so ga predniki obeh mojstrov na Japonsko prinesli s Kitajske in predstavlja izvor ostalih stilov karateja. Na ta prikazan tradicionalen način se še vedno trenira na Okinavi, kamor brežiški mojstri redno hodijo na dodatna izobraževanja. Prisotni so skupaj izvedli osnovno kato Sanchin, med katero sta jih mojstra usmerjala in korigirala ter tako demonstrirala načine in tehnike treniranja in razvijanja moči in hkrati mehkobe, usklajenosti telesa in duha ter pravilnega dihanja. V nadaljevanju so prisotni predstavili še svoje najboljše kate brez orožja pa tudi s palico imenovano BO ter koničasti meč SAI - Kubudo. Prikazali so tudi dogovorjene boje dveh (Renzoku Kumite) in petih oseb (Kakomi Kumite). Za vrhunec sta nastopila oba mojstra in prisotni so lahko v živo spremljali izjemni izvedbi kat Sepai in Tensho, katerih gibe je moč videti tudi skozi film Kuro Obi - Črni pas, v katerem igra glavno vlogo ravno svetovno znani Akihito Yagi, ki ga mnogi primerjajo z Jackiejem Chanom. Spremno besedilo s predstavitvami nastopajočih in razlago simbolike njihovih izvedb ter povezovanje programa je odlično opravila Vesna Kržan.

V drugem delu so se karateisti skupaj s svojimi gosti v toplem vzdušju in ob odprtem ognju grajske kuhinje ter pogostitvi sprostili ob koncertu glasbenikov in tudi karateistov Petra Dirnbeka s kitaro in Nastje ter Kaje Galič z violinama. S prepletom slovenskih ljudskih in zimzelenih melodij s svetovno znanimi hiti in ob koncu tudi japonsko ljudsko pesmijo so nastopajoči goste navdušili. Ob zaključku so glasbeniki v slovenskem, angleškem in japonskem jeziku s pesmijo čestitali Akihiru Yagiju za njegov 34. rojstni dan, ki ga je praznoval ravno ta dan. Izjemnega gosta, ki je tokrat prvič v Evropi, so presenetili tudi z veliko torto okrašeno z znakom, ki ga nosijo na kimonih. V sproščenem zaključku se je slovensko - japonsko prijateljstvo še poglobilo, na osnovi izmenjav izkušenj kulturnih običajev in navad Azije in Evrope pa prispevalo svoj kamenček v mozaik pozitivnim učinkom globalizacije, miru, sodelovanju in solidarnosti v svetu. Takšne prireditve velja še ponoviti, saj preko športa in kulture promovirajo Slovenijo in Brežice na najboljši možni način.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic