Karate klub Brežice bogatejši za 6 novih mojstrov karateja

Po končanem šolskem letu je napočil tudi čas, ki za večino, ki trenirajo karate predstavlja največji izziv – preizkus znanja oziroma izpiti za višjo stopnjo pasu. Tokrat smo v klubu imeli šest kandidatov, ki trenirajo že približno desetletje in so v tem času dozoreli za zrelostni izpit-  za črni pas, mojstra karateja. Mnogi vadeči nikoli ne pridejo tako daleč, le najbolj vztrajni in predani.

V klubskem emblemu ima brežiški klub japonski napis NINTAI RYOKU, ki v prevodu pomeni: imej moč, da boš vztrajen in vzdržljiv ter nikoli ne odnehaj od svoje poti in to imej vedno v mislih! Izpit za črni pas je le dokaz, da so vadeči sledili temu sloganu.

Kandidati Hrvoje Teo Oršanič, Mateja Petančič, Katja Bajs, Ema Sever, Kaja Omerzo in Nika Omerzo so bili na hudih preizkušnjah, ki je trajala slabih 5 ur v skoraj okinawskih tropskih pogojih vročine brežiške telovadnice. Izpitna komisija brežiških mojstrov v sestavi Christian Kajtna (mojster karateja 5.DAN), Franc Bajs (mojster karateja 3.DAN), Darko Cicvarić (mojster karateja 3.DAN) in Darko Grozdina (mojster karateja 3.DAN) so vse kandidate temeljito preverjali v znanju Goju-Ryu karateja, ki ga vadimo v Brežicah.

Hrvoje Teo Oršanič med tradicionalno kato Sanchin

Vsi kandidati so izvajali po vsaj 4 kate (nekaj po lastnem izboru, nekaj po izboru izpitne komisije), preizkušani so bili v raznih različicah dogovorjenih bojev (Renzoku kumite – boj dveh nasprotnikov ter Kakomi kumite – boj petih nasprotnikov), prostega boja (takšnega, ki se dela tudi na tekmovanjih) ter na koncu tudi preizkus teoretičnega znanja zgodovine, teorije, značilnosti in principov Goju-Ryu karateja.

Kakomi kumite - boj petih nasprotnikov

Katja Bajs in Nika Omerzo med atraktivnim bojem

Pred končno proglasitvijo rezultatov je Christian Kajtna (mojster najvišje stopnje v klubu) vsem podaril knjigo »Pomembnost duhovnega karateja«, ki jo je napisal brežiški mentor Meitatsu Yagi, 10.DAN iz Okinawe s posebnim posvetilom v japonščini, ki glasi »七転び八起き NANAKOROBI YAOKI«, kar v prevodu pomeni padi sedemkrat, vendar vstani osmič! V življenju smo vsakodnevno pred različnimi preizkusi, raznim vzponom in padcem in najpomembnejše je, da se po vsakem padcu zmeraj poberemo ter vstanemo in nadaljujemo svoj vzpon in svojo pot naprej do zastavljenega cilja!

Christian Kajtna razlaga pomen knjige, ki so jo prejeli vsi kandidati s posvetilom Nanakorobi yaoki (padi sedem krat, vendar vstani osmič)

Za konec je vsem kandidatom bila izrečena pohvala, da so vztrajali na tej svoji poti karateja, ki so jo vsi hodili po različnih poteh, vendar vsi so sedaj prispeli na enak cilj – postali so mojstri karateja prve stopnje – črni pas 1.DAN. S tem nazivom se njihova pot ni končala, ampak se njihovo raziskovanje vadbe in pomena karateja šele pričenja, vendar na višjem nivoju in razumevanju kot do sedaj. Mojster se mora venomer izobraževati ter izpopolnjevati, drugače njegovo znanje zamre in ni več dostojno pridobljenem nazivu. Kandidati so tudi prejeli posebne diplome za opravljen izpit za mojstra karateja ter trenutek ovekovečili s skupinsko sliko kandidatov in izpitne komisije.

Novi mojstri karateja čepijo z leve Katja Bajs, Mateja Petančič, Nika Omerzo, Ema Sever, Kaja Omerzo, Hrvoje Teo Oršanič ter izpitna komisija stojijo z leve Franc B., Darko C., Darko G. in Christian K.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic