Karate klub Brežice na prvem tednu Športnih počitnic v Brežicah

Letos je poletje v Brežicah zopet športno obarvano. V okviru Športnih počitnic lahko različni klubi in društva nadobudnim mladim športnikom predstavijo svojo disciplino. Med njimi je tudi Karate klub Brežice, ki se je predstavil že v prvem tednu športnih počitnic.

V torek, 28. 6. 2022, je v veliki športni dvorani Brežice otroke pričakalo pet karateistov, ovitih v kimona. To so bili trenerji Metka Galič, Franc Bajs ter Nastja Galič in dve mladi tekmovalki Maja Lakner in Maja Lazanski.

Image title

Člani Karate kluba Brežice in otroci na športnih počitnicah

Otroci, sede »po japonsko«, so najprej prisluhnili zgodbi karateja, japonske veščine obrambe sebe in šibkejših. Nato so se postavili v vrsto in naredili pravi japonski pozdrav. Po zabavnem ogrevanju so trenerji in tekmovalki predstavili osnovne karate tehnike, otroci pa so se preizkusili tudi v borbenih vzklikih. Zaradi njih so se namišljeni nasprotniki poskrili, otroci pa so tako za nekaj časa pregnali svoje strahove in skrbi.

Nato sta obe Maji in Nastja demonstrirale kato, tehnično zahtevno borbo z namišljenim nasprotnikom. Čeprav so si nekateri otroci zaradi silovitosti izvedbe zatiskali ušesa, so kato počastili z aplavzom ter se zagreti lotili učenja. Naučili so se kratkega zaporedja tehnik, ki spominja na kato, ter zaporedju po svoje poimenovali. Krajšo kato so na koncu močno, hitro ter z ognjevito borbenostjo izvedli tudi brez pomoči trenerjev.

Image title

Kati je sledila predstavitev dogovorjenega boja, ki ga je hitro in dovršeno prikazalo kar vseh pet karateistov naenkrat. Otroci so bili navdušeni in so komaj čakali, da se v borbi lahko preizkusijo tudi sami. Ker pa je borba, četudi je dogovorjena, zahtevna in pri neizkušenih karateistih lahko nevarna, so otroci svoje ročne in nožne tehnike preizkušali na premikajoči se tarči, nato pa še na manjših blazinah. Nato sta Maja Lazanski in Nastja, odeti v borbeno opremo, predstavili tudi športno borbo dveh oseb, trenerka Metka pa je predstavila delo sodnika. Tovrstne borbe otroci še niso mogli izvesti, zato so se borili v okviru igre, kjer se točke dobivajo z dotikom ramena, stegna in gležnja. Na ta način so se varno preizkusili v borbenem gibanju, hitrosti in koordinaciji, ki jih potrebuješ tudi v pravi borbi.

Na koncu treninga so otroci ponovili štetje po japonsko do pet, ki so se ga naučili med treningom, ter v slovo naredili še en tradicionalen pozdrav.

Image title

Karate je primeren za vse starosti, postave in sposobnosti. Človeka razvija na vseh področjih, hkrati pa je lahko tudi zabaven. Je trening spomina, koordinacije, ravnotežja, moči in notranjega nadzora. Karate v človeku goji ljubezen do lastnega telesa ter gradi spoštovanje do drugih. Dokaz temu so bili nasmejani otroški obrazi, ki so kljub zahtevnemu treningu ostajali prisotni tekom celotne delavnice. Upamo, da bodo otroški nasmehi venomer vztrajali ter v športnih dejavnostih še močneje zasijali.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic