Karate klub Brežice najuspešnejši slovenski klub na Maribor open 2023

V soboto, 14. 10. 2023, je v Mariboru potekalo močno mednarodno tekmovanje v karateju, v katerem je sodelovalo kar 462 tekmovalcev iz šestih držav. Brežiške barve je zastopalo osemnajst mladih karateistov in karateistk, ki so z osvojenimi 6 zlatimi odličji, 7 srebrnimi in 2 bronastimi Karate klub Brežice izmed vseh 63 sodelujočih klubov ponesli na odlično drugo mesto v skupnem seštevku.

Image title

V posamični konkurenci so tako zmagali Gašper Štern, Eva Strgar in kar dvakrat Luka Cicvarić (v dveh kategorijah), v ekipni konkurenci pa ekipa najmlajših deklic v sestavi Gaja Štern, Amelie May Žičkar in Evelyn Joy Žičkar ter ekipa mladink v sestavi Maja Lakner, Maja Lazanski in Santeja Ivnik.

Med najmlajšimi deklicami (8 – 6 kyu) je blestela šestletna Gaja Štern, ki je s prepričljivimi in suverenimi izvedbami kate Gekki sai ichi premagala vse nasprotnice, na koncu pa ji je zlata medalja za las ušla, saj je za točko razlike morala priznati premoč nasprotnice iz Karate kluba Seki in se zadovoljiti s srebrno medaljo.

Takoj zatem sta se Gaji Štern na tatamiju pridružile še Amelie May Žičkar in Evelyn Joy Žičkar, ki so z borbenim nastopom v kategoriji kate ekipno med najmlajšimi deklicami osvojile zlato odličje.

Image title

Z odličnim nastopom v kategoriji malčic se je Eva Strgar brez težav prebila v finale, kjer si je s prepričljivo zmago priborila zlato medaljo. Eva je šolske kate izvajala močno in tehnično pravilno, kar so sodniki prepoznali in nagradili.

V kategoriji malčic (8 – 6 kyu) sta nastopili Mia Kajtna in Megi Cicvarić. Slednja je z izvedbo kate Gekki sai ichi zelo lepo odprla tekmovanje z zmago proti hrvaški tekmici. Dvoboj s kasnejšo zmagovalko iz Postojne je nato sicer izgubila, na koncu pa osvojila odlično bronasto medaljo. Mia Kajtna je nastopila odločno in si z zmago proti tekmovalki iz Radvanj zagotovila finale, kjer pa je žal morala priznati premoč tekmovalki iz Postojne in osvojila srebrno odličje.

Eva Strgar, Mia Kajtna, Megi Cicvarić in Gaja Štern so nastopile še skupaj v kategoriji kata ekipno malčice, kjer so si tokrat priborile srebrno medaljo.

V kategoriji mlajših kadetinj so nastopile Aria Zofič, Angelika Li Žičkar, Sinja Bončina in Kim Kerin, ki si v močni konkurenci kljub odločnim nastopom in tehnično korektnim izvedbam kat tokrat žal niso priborile vidnejših uvrstitev. V kategoriji ekipno kate mlajše kadetinje so kasneje z združenimi močmi osvojile odlično drugo mesto in si priborile srebrno medaljo.

Image title

Na tatamiju številka 6 se je medtem odvijala tekma v številčni kategoriji malčkov (8 – 6 kyu), v kateri sta nastopila devet letnika, Ian Tomše in Gašper Štern. Gašper se je s silovitimi in preciznimi izvedbami kat prebijal iz kroga v krog in dokazoval, da mu nasprotniki niso kos. Zaradi napake organizatorja pri beleženju, se je moral v osmini finala boriti kar dvakrat. Najprej se je pomeril z nasprotnikom iz Karate kluba Bushido in se po zmagi brez izgubljene točke veselil vstopa v četrtfinale. Ker pa je bil omenjen nastop zaradi napake razveljavljen, se je bil primoran za vstop v četrtfinale pomeriti še enkrat s tekmovalcem iz Radgone. Kljub zapletom se je uspel zbrati in premagati tudi tega. Z zmago brez izgubljene točke proti tekmovalcu iz Karate kluba Tiger si je zagotovil nastop v finalu, kjer ga je čakal Slovak Lukas Macek. Gašper si je z zmago v finalu  priboril prvo mesto in v svojo zbirko dodal še eno zlato medaljo.

Ian Tomše je v prvem krogu kato sicer izvedel z veliko mero borbenosti, vendar je moral premoč priznati kasnejšemu finalistu iz Slovaške, Lukasu Macku. V repasažnem boju za bronasto medaljo je Ian kato izvedel bolje od njegovega nasprotnika iz Karate kluba Bushido, vendar se je v sodniško odločitev prikradla napaka na škodo Iana, ki je ni bilo mogoče sanirati in zaradi katere mu je bila žal odvzeta možnost nadaljnjega boja za bronasto odličje.

Sofia Popijač je v posamični kategoriji deklic (8 -6 kyu) z energično in precizno izvedbo kat dvakrat zapored zmagala proti tekmicama iz Radvanj in Radeč ter gladko napredovala in si zagotovila finalni nastop proti tekmici iz Postojne. Sofia je v finalu nastopila odlično, kati je dodala še nekaj moči in eksplozivnosti, vendar ji je za zmago zmanjkala ena točka in je osvojila odlično srebrno odličje.

Zelo uspešni sta bili ponovno reprezentantki Slovenije Maja Lazanski in Maja Lakner. Maja Lazanski je nastopala v dveh kategorijah. Najprej v kategoriji članic +16 let, kjer si je s prvim nastopom in oceno 23.40, ki je bila najvišja ocena v njeni polovici žreba, zagotovila nastop v finalu, kjer jo je čakala zmagovalka druge polovice žreba, Italijanka Paoletti Ilaria. Finalni nastop je tokrat žal izgubila in tako osvojila srebrno medaljo. V kategoriji mladink je poleg Maje Lazanski nastopila tudi klubska kolegica Maja Lakner. Maja Lazanski se je z najboljšo oceno njene polovice žreba (22.70) uvrstila v finale, kjer se je pomerila z zmagovalko druge polovice žreba, Elmo Lišinović. Še pred finalnim nastopom je v boju za bron nastopila Maja Lakner, ki je kot drugo uvrščena v svoji skupini, pri čemer je bila od Maje boljša le Lišinovićeva, pokazala svojo kvaliteto. S silovito izvedbo mojstrske kate si je z oceno 22.80 priborila bronasto odličje. Maja Lazanski je v finalu morala priznati premoč Italijanke in z osvojeno  odlično srebrno medaljo doprinesla k seštevku medalj za domači klub.

Klubskim kolegicam Maji Lazanski in Maji Lakner se je kasneje v kategoriji ekipnih kat mladinke pridružila Santeja Ivnik. S prepričljivim nastopom so premagale tekmice iz Murske Sobote in si zasluženo nadele zlate medalje.  

Image title

Tudi tokrat je za največji klubski uspeh poskrbel slovenski reprezentant Luka Cicvarić, ki je osvojil kar dve zlati medalji. Petnajst letni Luka je najprej nastopil v kategoriji mladincev starih do 17 let, kjer z vrhunskim izvedbami mojstrskih kat premagal nasprotnike in tako dokazal, da je najboljši tudi v višji starostni kategoriji mladincev ne le doma, temveč tudi v mednarodni konkurenci. Nato je Luka nastopil še v številčni kategoriji kadetov (18 nastopajočih), kjer je iz kroga v krog napredoval, saj tudi kadeti niso bili kos njegovim vrhunskim izvedbam kat. V svojo zbirko kolajn je tako dodal še zlato v kategoriji kadetov.

V številčni kategoriji dečki (8 – 4 kyu) je nastopil Niko Cicvarić. Kato je izvedel borbeno in tehnično korektno, vendar pa je tokrat naletel na močnejšega tekmovalca iz Ptuja. Niku se je obetal repasažni boj za bronasto odličje, vendar je Ptujčan v zadnjem nastopu zaradi napake pri izvedbi kate izpadel iz boja za finale, zato je žal tudi Niko ostal brez možnosti za napredovanje.

Posebna zahvala za vse sponzorje in podpornike, ki omogočajo nastope naših tekmovalcev: OBČINA BREŽICE, HESS, ELMONT, SIPRO, ARTISK, ZAVOD ZA ŠPORT BREŽICE, INŽENIRING BIRO.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic