Karate klub Brežice obeležil 40.let aktivnega delovanja

S karate šovom in kulturnim programom smo v času praznika občine Brežice v Domu kulture Brežice člani Karate kluba Brežice obeležili štiri desetletja delovanja kluba.  Z dinamičnimi predstavitvami elementov karateja se je na tatamiju zvrstilo 90 članic in članov brežiškega kluba.

Uvodna točka je pripadla mojstrom in mostricam Karate kluba Brežice, ki so izvedli sistem telesnih vaj, ki vsebuje 18 boksarskih tehnik, danes znanih kot kata Sanchin, starinska in energije polna bazična, a hkrati najzahtevnejša kata Goju-Ryu stila, ki simbolizira združevanje uma, telesa in duha. Darko Cicvarić je lomil lesene palice an rokah mojstrov ter testiral stabilnost in moč izvajanje te kate na staro-okinavski način.

Sledila sta nagovora predsednika kluba mag. Hrvoja Tea Oršaniča in brežiške podžupanje Katje Čanžar. Oršanič je poudaril, da 40 let karateja v Brežicah pomeni prispevek k razvoju borilne veščine, spoštovanju tradicije in meddržavnih odnosov, razvoju telesnih in osebnih sposobnosti vadečih, organizirani civilni družbi v javnem interesu in prostovoljnemu delu. »Štiri desetletja ukvarjanja s karatejem pomenijo pot od nerodnih začetniških gibov do vrhunskih karatejskih izvedb kat in borb, od skromnih začetkov kluba do enega najboljših klubov med člani Karate zveze Slovenije, saj smo zadnjih nekaj let med prvimi desetimi klubi v državi,« je povedal in dodal, da je karate v prvi vrsti spoštovanje sebe, družbe, trenerjev, okolja, narave, samozavedanje v duhu znanega japonskega reka, ki pomeni disciplino, ki razvija vztrajnost in moč pri vadečih, in ta disciplina sedaj postaja tudi olimpijski šport.

Čanžarjeva je dejala, da 40 let delovanja kluba zagotovo pomeni veliko prostovoljno opravljenega dela in pridobitve velikega zaupanja, »kajti videti je, da veliko napore vlagate predvsem v mlade, jih vključujete in jim približujete ta lep šport ter s tem krasite podobo športa v naši občini«. Klubu je ob jubileju podelila tudi plaketo Občine Brežice.

Vsako leto prag brežiškega karate kluba na novo prestopi za dober razred otrok, s katerimi si trenerji prizadevajo, da prej ali slej z vztrajnim delom prispejo do mojstrskega naziva. V nadaljevanju programa so se predstavili: skupina rumenih pasov, ki trenira prvo leto in je že usvojila osnovne elemente karateja.

Skupina oranžnih pasov je izvedla prvo osnovnošolsko kato, imenovano Gekisai Ichi.

Sledil je nastop skupine zelenih pasov (z dveletnim stažem), ki je prikazala dogovorjene boje ali po japonsko Renzoku Kumite, pri katerih si partnerja izmenjujeta napadalno in obrambno vlogo.

Ekipa modrih pasov ,ki jo tvorijo že bolj prekaljeni člani, ki so svoje sposobnosti že preizkusili na tekmovanjih v katah in prostih bojih – je prikazala dogovorjen boj s štirimi nasprotniki Kakomi Kumite.

Program se je nadaljeval s prikazom najzahtevnejše šolske kate Heian Godan v izvedbi Luke Cicvarića, ki že ima naslov podprvaka Slovenije v katah za najmlajše in ohranja tradicijo kluba, saj vadi tudi kate stila Shotokan, ki je bil prvi stil vadbe kluba.

Skupina rjavih in črnih pasov (mojstrskih kandidatov in mojstrov), je prikazala kato Tenchi, eno od kat ustanovitelja Meibukan šole Goju-Ryu stila Meitoku Yagija.

Tekmovalci v borbah so prikazali del treninga na vadbenih pripomočkih ter polminutni prikaz pravega tekmovalnega boja.

Karate pomeni prazna roka, kar pa ne pomeni, da se pri vadbi karateja ne srečujemo z različnimi orožji, ki pa so se v tej veščini razvili iz poljedelskega orodja.  Mojstrice kluba so prikazale uporabo dvometrske palice BO, ki je služila kot držalo za obračanje kamnov pri mletju žita ali pa kot držalo za nošenje in so jo včasih uporabili za obrambo.

V Kobudu - vadbi z orožjem, je poleg palice BO, najbolj razširjena uporaba koničastega meča SAI - domnevnega poljedelskega orodja za sajenje riža. SAI se uporablja za napadanje, prebadanje, blokiranje udarcev in izbijanje orožja iz nasprotnikovih rok.

Ela Petan, ki sodi med najperspektivnejše mlade karateistke v Sloveniji, posega po najvišjih stopničkah v športnih bojih in katah, lansko sezono je zaključila kot srebrna v katah in bronasta v športnih bojih je prikazala tekmovalno Goju-Ryu kato Seipai.

Aktualne državne prvakinje v kategoriji malčic Sara Marija Lavrič, Maja Lakner in Tjaša Petković so prikazale svojo zmagovalno skupinsko kato Gekisai Ichi.

Ekipa bronastih članic z zadnjega državnega prvenstva v sestavi Nastja Galič, Nika Omerzo in Ema Sever pa so izvedle kato skupaj z bunkaijem, ki na praktičen način prikazuje udarce in gibe, ki se izvajajo v kati.

Zbrane udeležence sta nagovorila tudi predsednik Karate kluba Kozjansko in Obsotelje Miha Romih ter predsednik Karate zveze Slovenije Borut Strojin, ki je ob tej priložnosti izročil jubilejne plakete – zlato plaketo za 40 let delovanja v karateju je prejel mag. Hrvoje Teo Oršanič, srebrno plaketo za vsaj 30 let delovanja so prejeli Christian Kajtna, Darko Cicvarić in Franc Bajs, bronasto plaketo za vsaj 20 let delovanja pa Andrejka Dvornik, Tomaž Dvornik, Darko Grozdina in Sašo Vaš.

Tradicija Karate kluba Brežice je, da vsakemu članu, ki pride do stopnje mojstra karateja, vroči črni pas iz Okinawe, na katerem sta z zlatimi črkami izvezeni imeni mojstra in kluba. Črne pasove novim mojstrom karateja, ki so izpit opravili lani ali letos, je podelil glavni trener Christian Kajtna, mojster 5. DAN. Shureido pasove so prejeli Hrvoje Teo OršaničMateja Petančič, Nika Omerzo, Ema Sever, Filip Cvetko, Katja Bajs in Kaja Omerzo.

Podeljene so bile tudi zahvale podpornikom kluba. Med drugim so jih dobili pionir karateja na Slovenskem Stane Iskra, mentor brežiškega kluba Anton Maruša ter nekdanji predsedniki kluba Jože Sečen, Vinko Šebrek, Vaso Vesić, Ivica Božinović in Anton Ajster.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli sestri Nastja Galič in Kaja Galič Lenkič (na kitari ju je spremljal Jernej) ter brat in sestra Sašo Vaš in Manca Grubič, celotno prireditev pa je odlično povezovala Vesna Kržan.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic