Karate klub Brežice se je predstavil na Športnih počitnicah v Brežicah

Tri poletne tedne potekajo v Brežicah Športne počitnice za otroke v organizaciji Športne zveze Brežice, na katerih se je in se še bo predstavil tudi Karate klub Brežice.

Po težkem z epidemijo zaznamovanem šolskem letu, ko je tudi večina športnih klubov zaprla svoja vrata za trening otrok v živo, so v okviru Športnih počitnic različni športni klubi in društva imeli možnost, da svoje delo predstavijo nadobudnim bodočim športnikom ter jih seznanijo z umetnostjo svoje veščine. Spoznavanje različnih športov in veščin je bila zato za marsikoga težja naloga kot sicer, vsekakor pa še toliko bolj dobrodošla. Letos potekajo športne počitnice v kar treh terminih.

Image titleKarate klub Brežice se je tako odločil, da bo izvedel tri različne delavnice. Prvo srečanje so izpeljali v torek, 29. 6. 2021, ko so 20 otrok v Športni dvorani Brežice sprejele tri članice, in sicer trenerki Metka in Nastja Galič (tudi članska reprezentantka Slovenije)ter vrhunska mlada tekmovalka Maja Lazanski.

Ko so otroci vstopili v telovadnico, so prisluhnili prvi zgodbi, zgodbi o karateju. Širokih oči so poslušali trenerko Metko, ko jim je razlagala o tradiciji, imenu in državi karateja. Kakor priteče pravim karateistom, so otroci izvedli tradicionalen poklon, nato pa skupaj postavili tatami. Po igrivem ogrevanju so otroci ob demonstraciji Maje in Nastje izvedli različne ročne in nožne udarce, svoj borben nastop pa so okrasili še z bojnimi kriki, ki so odmevali po celi dvorani. Elegantno in hitro povezavo borbenih tehnik je Maja Lazanski predstavila s kato Seipai, v kateri se je borila proti več namišljenim nasprotnikom. Filmsko izvedbo zaigrane borbe so otroci pospremili z glasnimi vzkliki in bučnim aplavzom.

Temu je sledila predstavitev športnih borb, kjer so otroci borbene tehnike izvajali na blazinah, saj so karate borbe izjemno zahtevne in potrebujejo veliko priprave, preden se lahko izvajajo v paru. Nekaj tehnik so želeli preizkusiti tudi na svojih trenerkah, ki pa so jih hitro in varno spravile iz ravnotežja ter si tako prislužile navdušenje in smeh. Maja in Nastja sta odeti v borbeno opremo krajšo športno borbo tudi demonstrirali, Metka pa je služila kot sodnica. Četudi pravih borb otroci še niso mogli izvesti, so trening končali z igro, ki je športni borbi podobna v gibanju, koordinaciji, reakcijskem času in opazovanju nasprotnika.

Kljub temu, da je karate delavnica potekala v času, ko je bila temperatura že visoka, otroci pa so za sabo imeli že dve športni delavnici, so si s karate treningom želeli nadaljevati čim dlje. Končali so z uradnim karate pozdravom in s pospravljanjem tatamija, medtem pa so ponavljali japonske besede, ki so se jih naučili med treningom.

Karate je šport, ki od človeka terja veliko. Zahteva tako telesne kot umske napore, a športniku v zameno podari dar medsebojnega spoštovanja, zaupanja vase in v svoje sposobnosti ter znanja, ki so bila še nedavno dragocene skrivnosti japonske in kitajske kulture. Upamo, da bodo otroci v karateju videli priložnost za razvoj, izziv za napredek in obliko sprostitve.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic