Karate klub Brežice že peto leto na Taboru aktivnih doživetij 2024

Konec junija in v začetku julija sta v Športni dvorani Brežice potekala prva dva termina Tabora aktivnih doživetij 2024 v organizaciji Zavoda za šport Brežice. Udeleženci športnih počitnic v petih dneh spoznajo različne športne aktivnosti, ki jih izvajajo športna društva v občini Brežice. Že peto leto zapored se je na taboru predstavil tudi Karate klub Brežice, ki so ga zastopali trenerki Nastja in Metka Galič, mladi tekmovalci in reprezentanti Gašper in Gaja Štern ter Eva Strgar in Maja Lazanski. Skupaj so izvedli  štiri treninge za štiri različne skupine udeležencev.

Otroke je najprej pozdravila trenerka Metka in jim povedala zgodbo o karateju iz Okinave. Spoznali so izvor Goju-ryu karateja, ga primerjali s kitajskim kung fujem ter se naučili celo nekaj japonskih besed.

Temu je sledila demonstracija osnovne kate Geki sai ichi, ki sta jo na prvih dveh treningih izvedla Gaja in Gašper Štern, na naslednjih dveh pa Eva Strgar. Evi sta se na treningu pridružila tudi dva naša člana ter ji pomagala pri nastopu. V prvi skupini je nastopil Luka Voglež, v drugi pa Maks Gerjevič. Otroci so nastop spremljali s široko odprtimi očmi, saj sta kato izvajala njihova sošolca.

Nato so se v udarcih in blokih preizkusili tudi sami. Naučili so se nekaj osnovnih ročnih in nožnih gibov, zraven pa trenirali bojni krik oz. kiai in tako v telovadnici pritegnili marsikateri radovedni pogled.

Temu je sledil nastop naše najboljše tekmovalke Maje Lazanski, ki je skupaj z Nastjo Galič in Evo Strgar izvedla zahtevno kato Kururunfa, otroci pa so med opazovanjem šteli njihove namišljene nasprotnike ter ob koncu močno zaploskali.

Image title

Prva skupina najmlajših udeležencev z Gajo in Gašperjem Šternom ter Nastjo Galič in Majo Lazanski

Da bi si udarce bolje zapomnili, so jih poskusili tudi na fokuserjih. Preizkusili so se še v borbeni igrici, nekateri pa celo v borbi na tarčo, kjer zmaga tisti, ki udarec naredi najbolj močno, hitro in tehnično pravilno.

Trening je vsem minil prehitro in mnogo otrok se je težko ločilo od blazin, tarč in zanimivih kimon. Tako fantje kot dekleta so udarce vadili še na hodniku.

Karate je odlična vadba za moč, stabilnost, koordinacijo, gibljivost in splošen razvoj telesa. Ker na treningih razvijaš tako telesne kot možganske mišice, je primeren za vse starosti, še posebej pa za mlajše otroke, razvoj katerih je najpomembnejši.

Karate klub Brežice vpisuje nove člane septembra, kjer je prvi mesec obiska treningov zastonj. Na treningih se bodo otroci naučili osnov samoobrambe, bolje bodo spoznali svoje telo, utrdili koncentracijo, se naučili medsebojnega spoštovanja, še bolj pa se bodo naučili spoštovati samega sebe. Le s sabo smo od začetka do konca življenja, zato je to odnos, na katerem je vredno delati, karate pa je lahko odličen sopotnik in neprecenljiv učitelj.

Image title

Zadnja skupina starejših udeležencev s trenerko Metko Galič in tekmovalkama Evo Strgar in Majo Lazanski iz Karate kluba Brežice[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic