Karate klub Obzorje Brežice z osmimi odličji s prestižnega mednarodnega turnirja Trbovlje Open 2013

To soboto je Karate klub Trbovlje v sodelovanju s Karate zvezo Slovenije organiziral enega najstarejših mednarodnih turnirjev v tem delu Evrope, in sicer zelo znani že 41. mednarodni karate turnir Trbovlje Open 2013. Sodelovalo je 572 karateistov iz 15 držav, ki so večinoma pripeljale s seboj tudi svoje najboljše reprezentante.  Karate klub Obzorje Brežice je zastopala odlična ekipa enajstih tekmovalcev, med njimi tudi letošnji trije državni prvaki Hana in Žiga Suša ter Nastja Galič. Po osvojenih osmih medaljah na državnem prvenstvu so Brežičani tokrat spadali že med favorite, kar so mladi brežiški karateisti več kot upravičili, saj so tudi v močni mednarodni konkurenci zablesteli. Ponovno so osvojili kar osem odličij, ki pa so na tako močnem turnirju še veliko bolj žlahtna.

     Brežiški karateisti s trenerjema Christianom Kajtna in Metko Galič

Med dečki, starimi od 8 do 9 let, je prvi nastopil letošnji državni prvak Žiga Suša in v treh izjemnih borbah premagal vso konkurenco ter zmagal brez izgubljene točke. S svojo eksplozivnostjo in napredkom je ponovno presenetil konkurente in požel velik aplavz ter občudovanje vseh tistih, ki so ga tokrat spoznali tudi kot izredno nadarjenega borca. Nastopil je tudi v katah, kjer pa je tokrat žal že v prvem kolu izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu iz Makedonije in zaradi skrajšanih repasažev ostal brez možnosti za medaljo.

Letošnja dvakratna državna prvakinja Hana Suša in klubska kolegica Nika Omerzo sta nastopili v kar treh kategorijah deklic od 12 do 13 let, in sicer v katah do modrega pasu, v katah absolutno ter v borbah.  Kategorije so bile zelo številčne in zlasti za Hano, ki je tokrat prvič tekmovala v višji kategoriji, tudi naporne. Kljub vsemu sta obe prišli do medalj. Hana je v prvi kategoriji osvojila srebro, kasneje v katah absolutno pa še bron. Niki je tokrat z odlično izvedbo šolskih kat uspelo priti do medalje v prvi kategoriji, kjer je osvojila tretje mesto. Obe sta se tudi borili, kjer pa sta tokrat zaradi številnih nastopov in hude konkurence ostali brez medalje. Med deklicami od 12 do 13 let je v kategoriji nad 50 kg ponovno zelo perspektivno nastopila Katja Bajs, ki kljub temu, da medalj še ne osvaja, iz tekme v tekmo napreduje in je najboljšim že tik za petami.

V dopoldanskem delu je med borci v kategoriji dečkov od 10 do 11 let osvojil peto mesto tudi vse boljši Dejan Debelak, ki iz tekme v tekmo dokazuje, da se lahko suvereno meri tudi z najboljšimi, če je le njegov dan, ti pa so na osnovi njegove  srčne delavnosti in talenta vse pogostejši.

Izjemen preboj v sam vrh pa je v kategoriji kadetov je uspel najboljšemu brežiškemu katašu Aljažu Šumlaju, ki je med 12-imi konkurenti iz štirih držav osvojil bronasto odličje. S tem nastopom si je priboril tudi mesto med kategoriziranimi športniki mladinskega razreda in se bo že naslednji vikend z ostalimi dobitniki medalj z letošnjega državnega prvenstva pridružil slovenskim reprezentantom na pripravah v Kranju.

Med mladinci in člani je nastopil David Bajs. Kljub zelo dobri izvedbi in demonstraciji tradicionalnih karate principov obeh kat se tokrat ni uspel prebiti v boj za medalje, kar pa je nadoknadila najboljša brežiška katašica, slovenska reprezentantka in letošnja državna prvakinja Nastja Galič. Nastopila je tako med mladinkami kot med članicami in v obeh kategorijah izgubila le boj proti kasnejši zmagovalki, izjemni reprezentantki iz Srbije, dobitnici dveh medalj z evropskih prvenstev. Nastja je v vseh krogih izvajala le najvišje mojstrske kate in v obeh kategorijah premagala vse ostale nasprotnice. Z osvojenimi kar dvema bronastima odličjema je v močni konkurenci tekmovalk, med katerimi so bile tudi članice štirih evropskih reprezentanc, samo potrdila, da je upravičeno glavna favoritka za nastop za Slovenijo na naslednjem mladinskem evropskem prvenstvu, ki bo februarja 2014 na Portugalskem, in na katerega se Nastja skupaj z reprezentanco marljivo pripravlja že od letošnje pomladi.

                  Nastja Galič med izvajanjem kate Suparimpei

Do še enega brona je uspelo priti tudi povratnici med najboljše borke Petri Planinc v kategoriji do 53 kg. Petra je letošnjo jesen ponovno pričela trenirati in svoji borbi kljub daljšemu premoru izvedla izjemno suvereno ter tako dokazala, da še zdaleč ni končala s svojo tekmovalno kariero, pač pa lahko njene najboljše rezultate tudi v slovenski reprezentanci pričakujemo še v naslednjih letih.

Med borkami sta nastopili tudi Kaja Omerzo v kategoriji kadetinj nad 54 kg in Kaja Budič v kategoriji mladink nad 59 kg. Kaji Omerzo se tokrat žal ni izšlo, saj je v preveliki vnemi prvi boj izgubila zaradi premočnih kontaktov, v repasažu pa se zaradi strahu pred ponovnimi kaznimi tokrat ni uspela več sprostiti in je osvojila 5. mesto. Kaja Budič je tokrat v številni konkurenci pričela zelo odločno in že v prvem kolu premagala reprezentantko iz Nemčije. V drugem kolu je po taktično premišljeni in dobro kontrolirani borbi premagala tudi slovensko državno prvakinjo Žano Magajna. V nadaljevanju je taktizirala in tretjo borbo žal izgubila po sodniški odločitvi. Kljub temu je dobila priložnost še v repasažu, kjer pa ji je zmanjkalo moči in kljub vsem naporom osvojila 5. mesto. Obe peti mesti pa nikakor nista poraz, ampak spodbuda za še več dela in predanosti, kar bo ob kančku športne sreče prineslo tudi odličja na največjih tekmovanjih.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic