Karateistka Nastja Galič na zaključnih reprezentančnih pripravah za nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v Lizboni

Od petka, 24. 1., do nedelje 26. 1., so v Kranju potekale zaključne reprezentančne priprave Karate zveze Slovenije za nastop na letošnjem mladinskem in kadetskem evropskem prvenstvu ter nastop mlajših članov na evropskem pokalu, ki bo na Portugalskem v času od 7. do 9. februarja. Med izbranimi je prvič tudi katašica KK Obzorje iz Brežic Nastja Galič,  kar je veliko priznanje za njeno delo  in trud v zadnjih desetih letih. Nastop na tako velikih tekmovanjih je za karateiste primerljiv z olimpijskimi igrami, saj do sedaj karate kot zmes tradicionalne skrivnostne veščine in vse bolj priljubljenega športa med ljudmi vseh starosti še ni olimpijski šport.

     Najboljši slovenski kataši z reprezentančnima trenerjema za kate

Priprave najboljših katašev sta vodila Bor Dereani in Livius Bunda, zadnje sodniške nasvete  sta nastopajočim dala Mladen Kutnjak in Darko Žarič, o psihološki pripravi pred samim nastopom pa je izbrancem spregovorila dr. Tanja Kajtna.  Žal kataše na pripravah ne bodo spremljali njihovi trenerji, pač pa trenerji za borbe in sodniki, kar je prav gotovo slabše izhodišče za kataše in izgubljena zaslužena izkušnja za oba trenerja. Organizatorji potovanja bodo za vse tekmovalce prav gotovo lepo poskrbeli kar se tiče organizacije in potovanja, tik pred nastopom pa je strokovna pomoč najbolj usposobljenih še kako pomembna.

Na tokratnih tridnevnih pripravah so reprezentanti utrjevali še zadnje malenkosti iz svojih kat in se pripravljali na izvedbo svojih nastopov med evropsko elito 32-tih državnih prvakov evropskih držav. Vsaka zmaga na takem tekmovanju je velik dosežek, vsak nastop je časten, če ga tekmovalec opravi po svojih najboljših močeh. O končnih uvrstitvah ne odloča sodobna merilna tehnologija pač pa sodniki po lastni presoji, zato je toliko težje prepričati s svojo izvedbo, ki se pri karateju ne kaže le navzven ampak tudi v lastnem doživljanju kate, skrivnega zapisa borbe proti namišljenim nasprotnikom, s katerim so vzhodnjaki pred stoletji iz roda v rod prenašali skrivnosti svoje suverenosti.

Nastja bo na Portugalskem v prvih krogih nastopila s svojima najmočnejšima okinawskima gojyu-ryu katama Superimpei in Kururunfa, ki ju je na tokratnih pripravah še posebej pripravljala za tekmovanje. Ob polnoči na nedeljo so jo ostali reprezentančni kolegi presenetili s pesmijo in torto za 17. rojstni dan, ki ga je tokrat  praznovala kar na pripravah.

Kot ostali vrhunski slovenski športniki, so tudi karateisti največji promotorji Slovenije, zato je prav, da jih okolje podpira. Nastjine nastope tokrat podpirajo Soltec, Hidroelektrarne na spodnji Savi, NEK, Obzorje, Q-techa in Barbara Omerzo Šetinc, ki skrbi za Nastjino rehabilitacijo po napornih treningih. Solidarnost posavskega okolja in ponos na mlade in uspešne športnike je prava pot, ki daje upanje mladim za nove priložnosti in  razvoj v domačem okolju.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic