Maja Lazanski osvojila odlično 5.mesto na karate turnirju Eurocup 2024 (Avstrija)

V soboto 25.05.2024 je v Zell am See (Avstrija) potekal tradicionalni karate turnir Eurocup 2024, katerega se je udeležilo 771 tekmovalcev iz 103 klubov in kar 14 držav. Turnir je bil za več reprezentanc določen kot eden od izbornih turnirjev za prihajajoče mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Italiji.

Turnirja sta se udeležila tudi člana Karate kluba Brežice in slovenska mladinska reprezentanta Maja Lazanski (kata mladinke) in Luka Cicvarić (kata mladinci) ter trener Darko Cicvarić.

Image title

Najprej je nastopil Luka Cicvarić, najboljši slovenki mladinec, za katerega je bil to prvi uradni mednarodni nastop v kategoriji mladincev, saj je ravno dan pred turnirjem dopolnil 16 let. Luka tokrat žal ni imel sreče z žrebom, saj ga je že v prvem krogu čakal starejši in fizično močnejši reprezentant iz Italije, ki že nastopa tudi v kategoriji članov. Za tako močnega tekmeca je Luka izbral najvišjo tekmovalno kato Suparinpei, ki jo je izvedel mojstrsko, vendar so tokrat sodniki zmago dodelili izkušenejšemu tekmovalcu iz Italije. Italijan je napredoval vse do polfinala, kjer pa ga je čakal še bolj izkušen domači predstavnik iz Avstrije. S porazim Italijana v polfinalu je Luka izgubil možnost boja za bronasto odličje preko repasažnih bojev.

Image title

Kmalu je na tatamije stopila tudi najboljša slovenska mladinka Maja Lazanski, ki v Sloveniji že nekaj časa pozna samo najvišje stopničke. Maja je bila prvi krog prosta in se je taktično pripravlja za nasprotnico iz Avstrije, ob tem pa s trenerjem spremljala nastope potencialnih nasprotnic, ki so se pomerile v prvih dveh krogih. Ker se Majina nasprotnica ni pojavila na tatamiju je Maja napredovala v tretji krog, kjer jo je čakala reprezentantka Slovaške, ki je oba prejšnja dvoboja gladko dobila z rezultatom 5:0. Za ta dvoboj je Maja izbrala svojo najboljšo kato (Suparinpei), slovaška reprezentantka pa kato Ohan Dai. Obe tekmici sta kate izvedli tehnično dovršeno, jeziček na sodniški tehtnici pa se je žal prevagnil na stran Slovakinje, ki je dvoboj dobila z rezultatom 3:2, presodil pa je edini slovenski sodnik, ki je dvignil zastavico za Slovakinjo. Slovakinja je z zmagami napredovala vse do finala (kjer je tudi zmagala), naši Maji pa je tako odprla repasažne boje za bron. V prvem dvoboju je Maja izvedla kato Kururunfa in z rezultatom 5:0 premagala predstavnico Avstrije, ki je v prvem krogu repasaža že premagala Italijansko predstavnico z enakim rezultatom. V boju za bron se je Maja z izvedbo elegantne kate Papuren (stil belega žerjava) pomerila še z drugo predstavnico Italije, ki je izvedla popularno kato Chibana no Kushanku. Predstavnica Italije je na tatamiju delovala veliko bolj utrujena, no sodniki so se kljub temu odločili zmago pripisati Italijanki, ki se je tako okronala z bronasto kolajno, Maja pa je zasedla odlično 5. mesto v končni uvrstitvi. Tudi na tem turnirju je Maja pokazala, da se trdo in zavzeto delo obrestuje in se lahko več kot ravnopravno kosa s katerokoli tekmico, ostaja pa grenak priokus, da je v ravnopravnem dvoboju s poznejšo zmagovalko turnirja ravno slovenski sodnik izločil Majo iz napredovanja proti še boljši uvrstitvi.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem in podpornikom, ki omogočajo redno in tekmovalno delo kluba: OBČINA BREŽICE, ELMONT, HESS, SIPRO, SOLTEC, NUMIP, ARTISK in ZAVOD ZA ŠPORT BREŽICE.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic