Mednarodni Meibukan Gojyu-Ryu karate seminar v Brežicah

Karate klub Obzorje Brežice je v počastitev praznika občine Brežice organiziral v oktobru treninge pod vodstvom japonskih mojstrov, športno-kulturni dogodek »Kimono night« na gradu Podsreda ter celoten projekt zaključil to soboto v telovadnici ETrŠ Brežice, kjer je bil organiziran odprti mednarodni Meibukan Gojyu-Ryu karate seminar, ki ga je vodil sam predsednik zveze IMGKA - mojster karateja iz Okinawe Akihito Yagi, 7. DAN. Seminarja se je v obeh delih skupaj udeležilo 46 karateistov iz Slovenije in tujine.

V uvodu je prisotne v svojem imenu in v imenu ministra mag. Andreja Vizjaka ter brežiškega župana Ivana Molana nagovoril predsednik kluba mag. Hrvoje Oršanič. Poudaril je velik pomen dogodka za občino Brežice in slovenski karate. V imenu glavnega sponzorja družbe Obzorje je Darijan Štrucl brežiškim karateistom čestital za njihove dosedanje uspehe in jim zaželel uspešno izobraževanje ter delo tudi v prihodnje.

V prvem, dopoldanskem delu je karizmatični mojster udeležence vodil skozi osnovne načine vadbe na japonski Okinavi, ki se že od začetka razvoja karateja niso bistveno spremenili. Gre za utrjevanje telesa in duha skozi principe koordinacije mehko-trdih gibov usklajenih z dihanjem telesa. Obenem je poudaril pomen treninga koncentracije, samodiscipline, moči in vztrajnosti skozi iskanje notranjega miru in obvladovanja nasilja. »Čeprav mnogo sodobnih šol, usmerjenih v športni karate, uči tudi napadati, je pri tradicionalni okinavski šoli karate predvsem obrambna veščina, ki gradi na tem, da do spopada sploh ne bi prišlo,« je poudaril mojster. Simbolika te šole se kaže tudi v tem, da se vse kate začnejo z obrambnimi tehnikami in boji s korakom nazaj. Ob dobrem in vztrajnem treningu sebe in drugih v skupini se sčasoma razvije posebna moč, ki ščiti pred nasilneži in onemogoča njihovo prevlado. »Karate do« je po besedah mojstra »več kot šport in rekreacija, saj gre obenem za posebno pot in način življenja, ki naj bi tudi na dolgi rok prispevala k boljšemu življenju in sobivanju.«


mojster Akihito Yagi, 7. DAN

V popoldanskem delu so se udeleženci seminarja naučili dve visoki kati, in sicer Seipai in Gembu. Mojster Akihito Yagi je ponovno pokazal, da je izjemni pedagog in motivator, saj so se osnovnega poteka obeh kat naučili vsi udeleženci. Mojstre karateja, ki so bili tokrat na seminarju v večini, pa je ob tem spodbujal tudi k čim bolj učinkoviti izvedbi, ki se doseže z dobrim razumevanjem vsebine kate ter z vztrajno vadbo. »Obrambni gib je potrebno izvesti maksimalno hitro, močno in povezano s celim telesom, tako da nasprotnik ne dobi priložnosti za udarec,« je dodal.

V nedeljo dopoldan je za najboljše brežiške karateiste potekal še dodatni seminar, na katerem so se udeleženci učili obvladovanja boja s pomočjo palice imenovane BO in koničastega meča, ki mu v borilnih veščinah pravimo SAI. Vse prikazane kate in dogovorjene boje se bo moč učiti tudi ob na novo nastalih učnih DVD-jih, ki sta jih brata Akihito in Akihiro Yagi posnela ob 14-dnevnem gostovanju v Brežicah.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic