Na mladinskem državnem prvenstvu Slovenije šest kolajn za brežiške karateiste

V soboto, 29. novembra 2014, je Karate zveza Slovenije v sodelovanju s tehničnim organizatorjem KK Nestor v Žalcu organizirala Mladinsko državno prvenstvo za leto 2014 v katah in borbah za posameznike. Na državno prvenstvo se je kvalificiralo 348 tekmovalcev iz 44-ih klubov, ki so se pomerili v 55-tih  kategorijah in opravili 398 nastopov. Med dobitniki medalj so bili tudi karateisti iz Karate kluba Obzorje Brežice, ki so osvojili skupaj  šest medalj, Nastja Galič in Nina Zupančič pa sta postali državni podprvakinji.

Teden pred letošnjim državnim prvenstvom je različno zaznamoval najboljše brežiške karateiste, ki so se uvrstili na letošnje državno prvenstvo. Nekateri so trenirali še bolj kot običajno, druge pa je delno ohromilo bolezensko stanje, saj so viroze v klubu razpolovile obisk na treningih. V Žalec je kljub temu odpotovala zelo številčna ekipa pod vodstvom klubskih trenerjev.

Med najmlajšimi deklicami do starosti sedem let je na tatami prva stopila Sara Marija Lavrič, velik talent in up brežiškega karateja. Nastopila je zelo suvereno in za tako mlado tekmovalko zahtevno šolsko kato Gekisai Ichi demonstrirala uspešno in učinkovito ter osvojila prvo bronasto kolajno za Brežičane na tem državnem prvenstvu. Med malčicami do 9 let sta nastopili Ela Petan in Ana Sever. Ela je nastopila izjemno odločno in pokazala velik talent, ki jo je tokrat ob težkem žrebu pripeljal le do repasaža in zasedbe sedmega mesto, v prihodnosti pa lahko računamo na njeno vidnejšo uvrstitev tudi na največjih tekmovanjih. Ana je prav tako nastopila zelo prepričljivo in v prvem kolu gladko zmagala, v drugem pa morala priznati premoč nasprotnice. Obe sta začetnici na tako velikih tekmovanjih in nanju lahko v bližnji prihodnosti še zelo računamo. Med malčki je bronasto medaljo ponovno osvojil naš najboljši mladi tekmovalec Žiga Suša, ki komaj čaka, da bo prešel v višjo kategorijo, kjer bo lahko izvajal tudi mojstrske kate in dokazal svojo premoč.

David Matija Lavrič je nastopil v kategoriji mlajših dečkov tako v katah kot v borbah. V obeh kategorijah je pokazal zelo velik napredek, do bronaste medalje pa je tokrat uspel priti v bojih. V kategoriji mlajših deklic je v katah nastopila Zala Kek, ena od tistih, ki ji je moč omajala viroza. Kljub izredni eleganci, preciznosti in pokazanem dobrem občutku za izvedbo kat je v repasažu zaradi pomanjkanja moči za las izgubila boj in osvojila  peto mesto.

V kategoriji starejših deklic je nastopila Hana Suša, letošnja skupna pokalna zmagovalka Slovenije v kategoriji kate in borbe skupaj. Tudi Hana je zaradi bolezni zadnji teden manj trenirala, kljub vsemu pa s svojo bronasto kolajno v bojih in petim mestom v katah dokazala, da spada med najboljše slovenske karateistke tudi takrat, ko ni v najboljši formi.  Hana je izredno borbena in predana, zato verjamemo, da bo že na naslednjih tekmah posegla tudi po zlatu. V kategoriji kate starejše deklice je nastopila tudi Nika Omerzo, ki pa tokrat ni imela športne sreče in je tesno izgubila proti prvi nasprotnici, ki pa je žal ni popeljala do repasaža. Nika je že prekaljena tekmovalka in bo s svojim znanjem novo priložnost iskala že čez teden dni, podobno kot Dejan Debeljak, ki je nastopil v bojih med starejšimi dečki pod 40 kg.  

V kadetski konkurenci so nastopili Aljaž Šumlaj v katah ter Nina Zupančič in Katja Bajs v borbah.  Najuspešnejša je bila tokrat Nina Zupančič, ki je po odlični borbi prišla v finale, kjer je osvojila srebrno kolajno in postala državna podprvakinja v borbah kadetinj do 54 kg. Aljažu, ki izvaja kate zelo tradicionalno,  je za medaljo zmanjkalo malce več športne borbenosti, Katja Bajs pa je morala borbo za tretje mesto predati zaradi bolečin v kolenu.

Med mladinci so nastopili kataš David Bajs, katašica Nastja Galič in borci Sašo Račič, Jure Čudič ter Kaja Omerzo. David je kato izvedel podobno kot Aljaž, vendar mu tradicionalna izvedba ni zadoščala za vidnejšo uvrstitev. Nastja se je v polfinalu s kato Suparimpai prebila v finale, tam pa je tokrat proti dobro razpoloženi Maši Simonič  tvegala in prvič na tekmi izvajala visoko kato Chatan Yara Kusanku. Maša je brez napak izvedla sigurno kato Annan in premagala Nastjo, ki je tako postala državna podprvakinja. Nastja pa je bila za pogum in za izvedbo nove kate nagrajena z aplavzom in čestitkami, in zadovoljna športno čestitala nasprotnici. Sašo Račič in Jure Čudič sta nastopila med borci do 68 kg. Oba sta dobila priložnost tudi v repasažu, vendar tudi tokrat sreča ni bila na njuni strani, saj sta morala priznati premoč nasprotnikom, čeprav sta v določenih delih borb pokazala veliko željo in znanje, ki pa ga tokrat še nista uspela unovčiti. Obema manjka tudi nekaj samozavesti, ki jo bosta z dodatnimi izkušnjami in dobrim delom v klubu kmalu lahko pridobila. Za zaključek je nastopila še Kaja Omerzo, naša reprezentantka, ki zadnje tedne ni dosti trenirala zaradi zlomljenega prsta na nogi. Premor se je poznal in Kaja tudi v repasažu ni pokazala vsega, kar zna. Pred vsemi tekmovalci pa so že naslednja tekmovanja, kjer bodo lahko ponovno dokazali svojo borbenost, znanje in srčnost.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic