Nastja Galič na svetovnem pokalu v karateju

Ta vikend je v Laškem potekalo največje in najpomembnejše karate tekmovanje v zgodovini samostojne Slovenije, in sicer članska tekma svetovnega pokala K1. Na tekmo je prišlo 386 najboljših karateistov iz 38-tih držav sveta. Brežiški karate klub Obzorje je v katah zastopala odlična slovenska karateistka Nastja Galič.

Nastja, ki je pred kratkim z dopolnjenimi 16-timi leti prestopila iz kadetske v mladinsko konkurenco, je po WKF pravilih prvič pridobila pravico nastopa tudi v svetovni članski konkurenci. Svoj ognjeni krst na tem prestižnem tekmovanju je doživela v Sloveniji, ki je tokrat prvič gostila vse najboljše svetovne karateiste v dvorani Tri lilije v Laškem. Tovrstni dogodek je privabil veliko gledalcev in ponovno prispeval k zelo močni pobudi, da bi karate, kot eden najbolj množičnih športov na svetu, leta 2020 postal tudi olimpijski šport.

V konkurenci najboljših svetovnih katašic je nastopilo 31 tekmovalk. Nastja je v prvem dvoboju proti reprezentantki Poljske Natalii Szponder izvajala svojo najmočnejšo kato Seienchin (umirjenost), saj v takšni konkurenci ni bilo možnosti za kakršnokoli taktiziranje. Svoj prvi nastop je mlada Brežičanka izvedla izjemno zbrano in  dovršeno ter se kot edina od Slovenk v skupini prebila v osmino finala. V nadaljevanju je Nastja proti prvakinji Črne Gore Biserki Radulović izvajala kato Tenchi, ki v prevodu pomeni nebo/zemlja in je bila kot tekmovalna kata tokrat prvič izvedena na tako pomembnem tekmovanju.  Gre za unikatno kato dveh ljudi oz. »zrcalno kato« in predstavlja prvo tradicionalno Meibuken kato, ki jo je okoli leta razvil 1974 Meitoku Yagi iz Okinawe. Nastja se je osnove naučila prav na Okinawi, in sicer od njegovega najstarejšega sina Meitatsu Yagija, 10. DAN. Kato je Nastja izvajala na tradicionalen način, kar tokrat ni bilo dovolj za zmago in nadaljevanje boja za kolajne. Bolj izkušena nasprotnica je namreč proti Nastji izvedla svojo najboljšo, vsem znano visoko kato Unsu, in Nastjo tokrat izločila v boju za četrtfinale.

S svojim zrelim nastopom in prikazanimi izvedbami pa je Nastja kljub mladosti navdušila in v prihodnosti lahko upravičeno računa na vidne dosežke tudi v svetovni članski konkurenci.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic