Nastja Galič tik pod stopničkami na 24. Grand prix Croatia

Ta vikend je v hrvaškem Samoboru potekal največji športni spektakel  24. Grand prix Croatia, vrhunski mednarodni karate turnir, ki je zbral skoraj 1700 karateistov iz 23-ih držav, med njimi tudi največje svetovne zvezde. Za Karate klub Obzorje Brežice so na tem turnirju nastopili tako najboljši brežiški tekmovalci in tudi slovenski reprezentanti, kot nekaj najmlajših začetnikov, za katere je bila ta tekma predvsem prva izjemna izkušnja. Najuspešnejša je bila Nastja Galič, ki je med članicami v kategoriji kate pristala tik pod zmagovalnim odrom – na petem mestu in tako ponovila najboljšo uvrstitev slovenskih katašev z minulega Balkanskega prvenstva.

V soboto so potekali boji starejših kategorij, med katerimi so nastopili Nina Zupančič za kadetinje – 54 kg, Kaja Omerzo za mladinke + 59 kg, Petra Planinc za mlajše članice do 21 let – 55 kg in Sašo Račič za mlajše člane – 67 kg. Močna konkurenca tokrat ni izpustila nobenega v boj za kolajne, zato so prvi dan po mnenju trenerja Christiana Kajtne zaključili nekoliko razočarano, saj je vsem borcem manjalo tiste želje po preboju naprej, ki jo je očitno izjemna mednarodna konkurenca prelevila na svojo stran.

V nedeljo so pod vodstvom trenerke Metke Galič nastopili vsi kataši in mlajši borci. Med cicibankami sta nastopili naši mladi nadarjeni tekmovalki Maja Lakner in Tjaša Petkovič, med mlajšimi učenkami pa Saša Petkovič. Vse tri so še popolnoma neizkušene tekmovalke, zato je bila ta tekma za njih predvsem velika šola. Vse pa so se potrudile in izvedle nastope po svojih najboljših močeh brez večjih napak, za kar jim grejo vse čestitke. Kot bolj izkušena kataša sta v nadaljevanju nastopila Nika Omerzo med mlajšimi kadetinjami in Aljaž Šumlaj med kadeti. Kljub že zreli izvedbi vrhunskih Gojyu ryu kat s svojima nastopoma nista uspela priti v drugi krog in v boj za medalje.

Brežiška kataška ekipa z domačo trenerko

Najbližje medalji je bila Nastja Galič, ki je nastopila v kategoriji  mladink in članic. Med mladinkami se je uspela prebiti do drugega kola, med članicami pa je uspešno nastopila v kar štirih kolih. Izvajala je najvišje mojstrske kate Annan, Kururunfo, Suparimpei in Paiku.  Prvi dvoboj proti nasprotnici iz Italije Emanueli Diani je Nastja gladko dobila. V drugem kolu jo je premagala kasnejša zmagovalka Hrvatica Vlatka Kiuk, ki jo je tudi pripeljala do repasažnih dvobojev. V prvem repasažnem dvoboju  jo je čakala Poljakinja Olga Chmielewska, ki jo je Nastja uspela premagati in se prebiti do boja za bronasto kolajno proti prvakinji Črne Gore, izkušeni Biserki Radulović, ki tako kot Vlatka Kiuk sodi med najboljše na svetu. Nastja je bila tokrat še premalo odločna in nasprotnice ni uspela premagati ter je tako pristala tik pod zmagovalnim odrom na petem mestu. Za Nastjo je bila to zadnja tekma pred nastopom na letošnjem MEP v Švicarskem Zurichu, kjer bo zastopala Slovenijo v kategoriji mlajših članic do 21 let, zato jo je na tekmovanju spremljal tudi selektor slovenske reprezentance Bor Dereani, ki ji je dal še zadnje napotke za trening in zaključne priprave. 

Zvečer so pričeli z boji tudi mlajši kadeti in v kategoriji – 41 kg je brežiški karate zastopal neustrašni borec Dejan Debelak. V zelo močni konkurenci se je po sodniški odločitvi uspel prebiti v drugo kolo, kjer pa je moral priznati premoč reprezentantu BIH Ediju Lončiću. [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic