Okinawsko izredno uspešno poletje za člane karate kluba Brežice

Letošnji julij je bil za ekipo Karate kluba Brežice v sestavi: Metka Galič, Mateja Petančič, Katja Bajs, Tomaž Dvornik, Franc Bajs, Darko Grozdina, Christian Kajtna in Teo Hrvoje Oršanič, kar zahteven. Ekipa se je odzvala povabilu na slovesnost ob 73. rojstnem dnevu našega vrhovnega učitelja Meitatsu Yagija, mojstra 10. DAN in odpotovala na južni japonski otok Okinawo – zibelko današnjega karateja. Šola Meibukan, ki jo kot edini klub v Sloveniji redno vadimo je prisotna na vseh kontinentih sveta in tako smo se na dogajanju zbrali prijateljsko razpoloženi karateisti iz Filipinov, Indije, Rusije, Argentine, Izraela, Kanade, Združenih držav Amerike, Kazahstana, Kanarskih otokov, Čila, Kitajske, Češke, Slovenije,… z nekaterimi se že prav dobro poznamo, saj smo se srečali že pred leti na dogodkih vrhovne organizaciji IMGKA (International Meibukan Goju-Ryu Karate Do Association).

Dogajanje ob rojstnodnevnem slavju je bilo pestro in tudi pomembno, saj se po japonski tradiciji v 73. letu okinawci upokojijo vseh javnih funkcij in praznujejo starost, ki naj bi jo vsak človek doživel. Pred samim slovesnim dogodkom smo se udeležili vrste izobraževalnih seminarjev, na katerih smo izpopolnjevali znanja in tehnike Goju-Ryu karateja, šole Meibukan. Seminarji so potekali v novo zgrajenem kompleksu, namenjenem predvsem vadbi karateja – Karate Kaikan. Celotno dogajanje so spremljali tudi japonski mediji, za katere smo tudi dajali izjave.

Christian Kajtna v dajanju izjave za okinawsko televizijo o pomenu Okinawe za svetovni karate

Tropsko vročino so še stopnjevala pričakovanja tekmovanja v katah, kjer smo se odlično odrezali. Metka Galič je v svoji kategoriji – kate veteranke +50 - osvojila 2. mesto, Franc Bajs pa v svoji kategoriji – kate veterani +50 – osvojil 1. Mesto ter si tako po japonski tradiciji prislužil laskavi naziv Ichiban - zmagovalec. Po ocenah najvišje rangiranega Meibukan mosjtra v Sloveniji, Christiana Kajtne, pa tudi odzivih drugih tekmovalcev in trenerjev udeležencev, pa so bili prav vsi naši tekmovalni nastopi odlični in uvrstitve tik pod stopničkami, za kar smo prejeli ogromno čestitk z vseh koncev sveta.

Skupinska slika po uspešnem tekmovalnem dnevu, kjer smo osvojili dve kolajni

V Narodnem gledališču, ki je bilo zasedeno do zadnjega prostega mesta, v Nahi, glavnem mestu Okinawe, smo sodelovali na slavnostni akademiji v počastitev rojstnega dne našega vrhovnega učitelja Meitatsu Yagija. Na slavnostni akademiji se je z izvedbo kate predstavila vsaka država. Nam je bila zaupana v izvedbo najbolj dinamična in borbena predstavitev – Kakomi in Renzoku kumite. Gre za predstavitev sistema Goju-Ryu udarcev in blokov, ki se izmenjujejo ali v skupini petih sodelujočih, ali v paru. Da so nam zaupali v izvedbo to predstavitev pa hkrati pomeni, da nam Meibukan šola zelo zaupa in spoštuje naše dosežke. Delček iz naše predstavitve dogovorjenega boja je bil predvajan tudi na japonski nacionalni televiziji. Po nastopu v gledališču pa nas je naš učitelj Meitatsu Yagi vse sodelujoče povabil na sproščeno rojstnodnevno druženje ob izbrani japonski hrani in pijači. Predali smo mu darilo, ki smo ga prinesli iz Slovenije in ki je predstavljalo naše najbolj kvalitetne izdelke, s katerimi z veseljem predstavljamo domovino in skupno zapeli »Vse najboljše za te…«.

Člani karate kluba Brežice skupaj z vrhovnim učiteljem Meitatsu Yagijem, 10.DAN

Naslednji dan so sledili izpiti za višje pasove. Polaganje se je zavleklo v kar nekaj večerov… Po izvedbi izpitnega programa je sledila svečana razglasitev za mojstrske nazive višjega ranga… Prvi je prejel diplomo za položeni 2. DAN Tomaž Dvornik, nato Darko Grozdina za 4. DAN, Metka Galič za 3. DAN in Mateja Petančič za potrjeni 1. DAN. Kljub izredno vročemu in vlažnemu podnebju, ki je v telovadnici še bolj izrazito, so bili z naše strani vsi izpitni programi izvedeni odlično.

Brežiški mojstri karateja ob prejemu diplom za uspešno opravljene izpite skupaj z Akihito Yagijem in Christianom Kajtno

Slavje v legendarnem Dojo Baru nasproti legendarne trgovine s karatejsko opremo Shureido je bilo neizogibno J No, v trgovini Shureido pa smo nabavili tudi novo pridobitev za naše člane – pravo okinawsko leseno makiwaro, ki bo na voljo brežiškim karateistom z novim šolskim letom. Gre za originalni karatejski pripomoček za trening natančnosti, hitrosti in moči udarjanja v posebno pokončno desko ovito v kožo.

Med bivanjem na Okinawi smo obiskali tudi edinstveni zasebni muzej zgodovine karateja v lasti Hanshija Hokama Tetsuhiro, 10.DAN. Hanshi Hokama, avtor na desetine knjig o karateju, nam je tudi obrazložil uporabnostne vidike različnih karatejskih prijemov in udarcev, ter bunkai (aplikacije, uporabnost) prijeme iz različnih kat. S predstavitvijo nas je navdušil, smo pa morali prestati izvedbe različnih prijemov, ki jih je izvajal kar na nas in to je bilo precej nevarno in zelo boleče. Vsekakor zelo koristna izkušnja, katero bi bilo smiselno še kdaj ponoviti. Hanshi Hokama je navdušil tudi slavnega filmskega igralca Stevena Segala in skupaj pripravljata dokumentarni film o karateju.

naš učitelj Kobudo-a (bojevanje z orožji) Hanshi Tetsuhiro Hokama

Pred povratkom domov je del skupine obiskal še naše dobre prijatelje iz Rindo karateja v Kyotu. Po prisrčnem sprejemu smo nekaj dni vadili tehnike izvirnega Rindo karateja in zahtevno kato Konyo. Rindo karate je drugačen od ostalih splošnih karatejskih šol. Združuje najbolj uporabne elemente, ki jih oplemeniti z vzhodnjaško modrostjo in doda moč iz mišic, za katere po navadi niti ne vemo, da jih imamo.

Sedaj, ko so se vtisi s potovanja umirili in se v mislih sprehajamo po doživetem in naučenem, lahko mirno in z zadovoljstvom vse skupaj strnemo v »ODLIČNO OPRAVLJENO«. Spet smo se pokazali in dokazali kot odličen karate klub Brežice, ki po znanju in sposobnostih stoji vštric ali celo nekoliko spredaj pred velikimi. V karateju ni bližnjic, le leta vztrajnega in kvalitetnega dela dajo rezultate. Pri tem pa je najpomembnejša – in to posebej poudarjajo vse karatejske šole po vrsti – vzgoja in z njo zdrav spoštljiv odnos do družbe in posameznika. Kdor tega ne sprejme in ne spoštuje ni vreden karatejskih modrosti. 

Člani karate kluba Brežice se ob tej priložnosti v jubilejnem letu kluba (40 let) zahvaljujemo vsem sponzorjem in podpornikom brez katerih naša izobraževanja in uspehi kluba ne bi bili mogoči: Občina Brežice, Hidroelektrarne na spodnji Savi, Elmont, Kontrola zračnega prometa Slovenije, Gen, Sipro in NEK.


 [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic