Prestižna predstava brežiškega karateja na mednarodnem karate pokalu Žalec 2014

Na letošnji dan žena je Karate klub Žalec organiziral tradicionalni - tokrat že 12. mednarodni karate pokal Žalca 2014. Poleg ostalih najboljših slovenskih karateistov so se ga tokrat udeležili tudi vsi najboljši tekmovalci iz KK Obzorje Brežice. Tekmovanje je potekalo v dveh delih, dopoldan v katah in popoldan v športnih borbah. Enajst najboljših brežiških karateistov je tokrat domov prineslo kar osem žlahtnih odličij in ponovno osvojilo veliko točk na skupni lestvici najboljših slovenskih klubov.

Brežiški karateisti z osmimi prejetimi odličji in trenerjema Petrom Dirnbekom in Metko Galič

Prvi je nastopil aktualni državni prvak Žiga Suša, ki je letos z dopolnjenimi devetimi leti prestopil v močnejšo konkurenco, zato od njega v prvih spomladanskih mesecih še nismo pričakovali vrhunskih rezultatov. Za pol glave manjši od svojih nasprotnikov pa je Žiga kljub vsemu ponovno navdušil. Prvo bronasto odličje si je to soboto prislužil v katah, kjer je pokazal, da njegovi naravni eksplozivnosti in moči ni v tem trenutku v Sloveniji nihče kos. Izgubil je le polfinalni boj, kjer je naredil nekaj tehničnih napak, ki pa jih bo ob tako močni volji, ki jo kaže, v kratkem odpravil.

V kategoriji 12-letnih deklic sta nastopili Hana Suša in Nika Omerzo, ki sta dobesedno pometli z vso ostalo  konkurenco in se na koncu celo srečali v finalu. Skozi štiri kola sta prikazali vrhunske izvedbe Gojyu-Ryu kat, pri katerih je Hana izstopala s svojo eleganco in tehnično izpiljenostjo, Nika pa z ostrino in močjo. Sodniki so v finalu dali prednost Hani Suša, ki je tako s kato Kururunfa osvojila zlato odličje, Nika Omerzo pa je bila z izvedbo kate Byakko (beli tiger) v tej kategoriji srebrna. Obe sta se takoj po prejemu medalj začeli pripravljati za nastop v bojih, kjer sta pokazali tudi svojo univerzalnost.

V kategoriji kadetov je kmalu za tem nastopil vrhunski brežiški kataš Aljaž Šumlaj, ki pa je tokrat že v prvem krogu naletel na kasnejšega zmagovalca, reprezentanta Slovenije Aleša Pokrivača. Kljub odlični izvedbi kate Kururunfa je tokrat proti Alešu izgubil. Zaradi množičnosti ni bilo možnosti repasaža in Aljaž bo novo priložnost za odličje poiskal takoj na naslednji tekmi. V kategoriji mladincev je zelo lepo nastopil tudi David Bajs in z izvedbo kate Tenchi demonstriral originalni okinawski karate. Sodniki mu tokrat še niso dali priložnosti za napredovanje, vendar David iz tekme v tekmo dokazuje, da je najboljšim že tik za petami.

Brežiška najboljša katašica in slovenska reprezentantka Nastja Galič je v pripravah na svetovni pokal Thermana Slovenija 2014, ki bo naslednji teden v Laškem, nastopila kar v dveh kategorijah, in sicer med mladinkami in med članicami.  V obeh kategorijah je izvajala najvišje kate, ki se videvajo le na največjih svetovnih tekmovanjih. S svojo ponovno izjemno predstavo je potrdila talent, saj je v obeh kategorijah osvojila srebrni odličji. Premagala jo je le odlično razpoložena Maša Simonič, nosilka medalje z letošnjega evropskega prvenstva. Nastja je med vsemi katašicami izstopala predvsem s svojo eksplozivnostjo in močjo, do najvišje stopnice v članski konkurenci pa ji manjka še nekaj drobnih tehničnih detajlov, ki jih bo s svojim trdim delom doma in na reprezentančnih pripravah prav gotovo kmalu izpopolnila.

Popoldanski del tekmovanja je že tradicionalno namenjen borbam, Žiga Suša pa je kot najmlajši predstavnik zopet oral ledino. Prvo kolo je bil prost, drugo kolo je zmagal s 7:2, tretje je tesno izgubil 3:4 z goriškim predstavnikom Abramovičem (zmagovalcem tega turnirja), zato se mu je Žiga na podelitvenem podiju pridružil kot dobitnik bronaste medalje. Zelo nazoren podatek, ki priča o Žigatovem napredku in talentu tudi v borbah je, da je lani od istega nasprotnika izgubil svoj krstni boj z 9:0!

Hana Suša je v taktični borbi, ki se je končala z 1:1 izgubila po sodniški odločitvi, ob izpadu v prvem krogu pa ni dobila priložnosti za repasažni boj. Kot je značilno za Hano, v boju ni izgubila glave in je tekmo nadzorovala, pripravljala napade in uspešno parirala nasprotnici, vendar ji je tokrat zmanjkalo tudi malce športne sreče. V isti kategoriji je nastopila tudi Nika Omerzo, ki si je z zmago v prvem krogu  (3:1) zagotovila bronasto medaljo, kljub porazu v drugem krogu. Nika je izredno napredovala v tehničnem in taktičnem smislu, sama pa je samokritično pripomnila, da bo še morala podelati na aerobni kondiciji.

Dejanu Debelaku se tokratni nastop v bojih ni izšel po pričakovanjih. Kljub izmenjevanju napadov z nasprotnikom, ni prišlo do situacije, ki bi bila zrela za točkovanje, tako so odločitev po regularnem delu sprejeli sodniki - tokrat s 2:3 vendar žal ne v korist brežiškega tekmovalca.

Nina Zupančič je končno dočakala svoj nastop za barve Karate kluba Brežice, vendar ji v dveh prikazanih bojih ni uspelo ujeti lastnega ritma. V vsakem porazu je priložnost za spoznanje in napredovanje, zato verjamemo, da je pred Nino lepa karate prihodnost, saj jo krasita tako velika volja do dela kot talent. V veliki vnemi je tudi past v katero se je na tem tekmovanju ujela naša tekmovalka.

Kaja Omerzo je prikazala tri borbe. Prvo kolo je zelo tektično zrelo dobila z 2:0, v drugem kolu in na popravnem izpitu v repasažu pa je tokrat beležila poraz. Skupaj smo prišli do zaključka, da je odmerjeni borbeni čas potrebno bolje izrabiti in si pripraviti priložnosti za točkovanje. Nove priložnosti sledijo zelo kmalu.

Petra Planinc je osvojila bronasto medaljo, vendar s prikazanim ni bila zadovoljna. Dejstvo je, da jo od jesenskega povratka na tatamije pestijo poškodbe in bolezni, ki ji onemogočajo redno delo, kar se posledično zrcali v prikazani formi. Kljub vsemu naša stara sablja zbira medalje.

Jure Čudič je skozi prvo kolo napredoval zaradi napake nasprotnika, ki je bil diskvalifikaciran zaradi premočnih kontaktov. V naslednjih dveh bojih (rednem in repasažnem) Jure ni zabeležil ugodnega rezultata, vendar je spodbudna tekmovalčeva drža in samokritika po končani predstavi, saj se je zavedal svojih pomanjklivosti.

Po prikazanem lahko naredimo sklep, da smo na dobri poti, vendar nikakor na željenem cilju, ki pa je lahko le en - iz sebe iztisniti maksimum![ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic