Reprezentančne priprave za Nastjo, Kajo in Aljaža iz KK Obzorje Brežice

Karate zveza Slovenije je skupaj s komisijo za reprezentance v soboto, 11. januarja, v Žalcu pripravila še en dodatni skupni trening najboljših slovenskih katašev in borcev, ki so v širšem izboru za nastop na največjih svetovnih tekmovanjih. Med povabljenimi izbranci so tudi karateisti iz Karate kluba Obzorje Brežice. Tokratnih priprav so se udeležili Nastja Galič, Aljaž Šumlaj in Kaja Omerzo. Najpomembnejše so bile priprave za Nastjo Galič, saj se bo že čez tri tedne udeležila evropskega prvenstva na Portugalskem.

Priprave so potekale v dveh delih, in sicer v dopoldanskem in popoldanskem času. Najboljše slovenske kataše, med katere sta izbrana tudi člana KK Obzorje Brežice Nastja in Aljaž, je na pripravah vodil Bor Dereani. Ker se približujejo največji turnirji in nastop na mladinskem evropskem prvenstvu v Lizboni, je bil celoten program priprav namenjen piljenju dodatnih tehničnih podrobnosti in taktičnemu nastopu na samem tekmovanju. Kataši so izvajali in izpopolnjevali svoje najboljše kate, ki so jih s pomočjo trenerja poskušali čim bolj prilagoditi veljavnemu pravilniku za ocenjevanje. Kata, ki prikazuje boj proti namišljenemu nasprotniku, se mora izvajali enako kot borba, hitro, močno, tehnično brezhibno in prepričljivo ter učinkovito. Za takšno izvedbo je potrebno zelo veliko telesne in tehnične pripravljenosti ter taktične spretnosti in psihične stabilnosti, kar se odraža v izjemni skoncentriranosti in osredotočenosti oz. fokusu tekmovalca. Omenjene značilnosti izvedbe bodo odločile tudi, kdo bo zmagovalec na bližajočem se mladinskem evropskem prvenstvu, kjer bo slovenski karate v mladinski konkurenci zastopala Brežičanka Nastja Galič, aktualna mladinska državna prvakinja in velika vzornica mlajšim v klubu. Žal velja pripomniti, da slovenske kataše na največjih tekmovanjih ne spremljajo niti klubski niti reprezentančni kataški trenerji, pač pa se morajo skoncentrirati in pripraviti na nastop sami oz. s pomočjo trenerjev za borbe, ki pa njih in konkurenco ne poznajo dovolj dobro in jim zato  težje svetujejo. Prisotnost trenerja za kate bi  našim na tako velikih tekmah prav gotovo pomenila ogromno podporo in bi lahko pripomogla k višjim uvrstitvam. Najboljše brežiške kataše sicer v domačem klubu trenirajo Christian Kajtna, Darko Cicvarić, Metka Galič in ostali mojstri, ki redno nabirajo svoje znanje v zibelki karateja na Okinawi.

Kaja Omerzo je na pripravah v Žalcu trenirala med najboljšimi slovenskimi borkami pod vodstvom Josipa Makovca. Ker je pred kratkim dopolnila 16 let, bo na prihajajočih tekmah prestopila v mladinsko konkurenco, kar bo za prizadevno dijakinjo Športne gimnazije Novo mesto dodaten izziv. Trening na pripravah je bil osredotočen na vzdržljivost in tehnično izpopolnjenost borbenih akcij, in Kaja ga je kljub velikim zahtevam s strani vodstva reprezentance uspešno opravila. Čeprav izmučena, je po treningu z veseljem izjavila, da čuti vse boljšo pripravljenost in da se že veseli tekmovanj, ki jo čakajo. Brežiški borci, ki jih v matičnem klubu trenirata Peter Dirnbek in Christian Kajtna, se redno udeležujejo tudi borbenih treningov v Samoboru, v enem najboljših klubov v tem delu Evrope. Tovrstno sodelovanje s sosednjo Hrvaško je za Brežičane že tradicionalno in se je vedno izkazalo za zelo uspešno, saj so že v preteklosti brežiški borci posegali po medaljah na državnih prvenstvih obeh držav.

Kljub recesiji na mnogih področjih je brežiški karate trenutno v največjem vzponu v svoji zgodovini, saj združuje znanje, predanost, požrtvovalnost in sodelovanje na vseh ravneh tako s strani trenerjev kot s strani tekmovalcev in njihovih staršev. Mladi so lahko uspešni športniki in se razvijejo v uspešne odrasle le ob čvrstih, a primerno elastičnih ograjah, ki pa jim jih zagotavlja le dobro sodelovanje med starši, trenerji in ostalimi, ki mladim osmišljajo življenje in jim dajejo vrednote ter kažejo prave poti.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic