Trenerji brežiških karateistov na izobraževanju pri okinawskem mojstru Gojyu-Ryu karateja Akihitu Yagiju,7.DAN

Ta vikend je na Češkem v mestu Sokolov potekal evropski odprti Gojyu-Ryu karate seminar, namenjen vsem mojstrom te originalne veščine, ki ga je vodil sam predsednik International Meibukan Gojyu-Ryu Karate Do Association (IMGKA) Akihito Yagi, Kyoshi, 7. DAN. Seminar je tokrat organizirala češka zveza Meibukan Gojyu-Ryu karateja, ki jo vodi Jiří Matouš. Iz Karate kluba Obzorje Brežice se je izobraževanja udeležila močna 9-članska ekipa, in sicer Christian Kajtna, Darko Cicvarić, Franc Bajs, Darko Grozdina, Feđa Marković, Tomaž Dvornik, Metka Galič, Mateja Petančič in reprezentantka Slovenije v katah Nastja Galič.

Brežiška ekipa je ponovno stala v prvih vrstah in dokazala, da je vodilna v Evropi v poznavanju tega stila, kljub temu pa ponovno pridobila precej dodatnega znanja od vrhunskega mojstra, ki je poleg tega, da je na mestu predsednika svoje okinawske šole pred kratkim nasledil slovite prednike, kot so Chojun Miyagi  in Meitoku Yagi, tudi že stalni in vse bolj popularni zvezdnik v filmskem svetu, kjer vedno nastopa v vlogi najvišjega mojstra karateja. Sam tudi zelo očitno napreduje v vseh pogledih, kar se odseva v podajanju znanja.

V soboto so udeleženci v dveh delih trenirali pet različnih Meibukan kat, ki jih je je razvil veliki učitelj Meitoku Yagi in predstavljajo velik prispevek h Gojyu-Ryu karateju. Gre za kate z veliko odprtimi dlanmi, zelo učinkovitimi obrambnimi in napadalnimi tehnikami in izjemno borbeno interpretacijo. Slušatelji so tako ponovno v detajle proučevali, kako se obraniti oz. boriti, če te kdo nevarno napade od blizu. Na daleč se ne splača napadati, pravi učitelj, bolje se je obrniti, preprečiti  boj  in ohraniti mir. Omenjene principe je bilo možno spoznavati skozi kate  Tenchi (nebo/zemlja),  Seiryu (modri zmaj), Byakko (beli tiger), Shujakku  (rdeči orel/feniks) in Gembu (črna želva). Meibukan je eden izmed najbolj kompleksnih delov Gojyu-Ryu učnega programa. Prvi, ki ga je v Evropi učil, je bil oče Akihita Yagija sensei Yagi Meitatsu.

Po večernem treningu so pred vsemi trenerji in mojstrom Akihitom Yagijem potekali izpiti za napredovanje v višje stopnje mojstrstva. Za izpit sta se tokrat pripravili članici Karate kluba Obzorje Brežice Nastja Galič in Metka Galič. Nastopili sta prepričljivo in dovolj samozavestno ter izpit uspešno opravili. Tako sta obe napredovali v stopnjo 2.DAN Gojyu-Ryu karateja. Komaj 17-letna Nastja Galič je hkrati postala najmlajša mojstrica 2.DAN v brežiškem karateju. Opravljen izpit pri teh letih je veliko priznanje in potrditev uspešnega dela v domačem klubu in slovenski reprezentanci. Ob podelitvi priznanj ji je najprej čestital trener Christian Kajtna, sensei Akihito Yagi pa je poudaril, da je sam to stopnjo mojstrstva dosegel pri 18-ih letih in da mu je to ogromno pomenilo.

Metka Galič (2.DAN), Akihito Yagi (7.DAN) ter Nastja Galič (2.DAN)

V nedeljo so udeleženci seminarja utrjevali osnovne tehnike in načine poučevanja ter ponovili osnovne Gojyu-Ryu kate s poudarkom na najbolj učinkovitih izvedbah z vidika obrambe pred nasprotnikom. Učitelj je precej časa posvetil tudi pomenu treniranja koncentracije pri vadbi, saj je le od tega odvisen napredek posameznika. Veliko jih je začelo, malo pa jih je res napredovalo v vrhunske mojstre, saj pravega napredka brez popolne koncentracije in kontinuiranega treninga samodiscipline, poznavanja tako pravih principov kot posebnosti svojega telesa in zmožnosti ter psihične koncentracije ni mogoče doseči. Omenil pa je, da je karate primeren tudi kot odlična rekreacija, saj vsakemu, ki se trudi fizično aktivnost povezovati s svojim mentalnim stanjem in razvojem, prinaša mnogo zdravja in veselja ter notranjega zadovoljstva in miru.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic