Trije brežiški karateisti na mednarodnem turnirju Croatian Karate Open

Od 30.09. do 01.10.2023 je na Reki (Hrvaška) potekal 22. Croatian Karate Open.  Turnirja se je udeležilo 1228 tekmovalcev iz 194 klubov in 21 držav. Karate klub Brežice so zastopali trije tekmovalci, sicer tudi člani slovenske karate reprezentance: Maja Lakner, Maja Lazanski in Luka Cicvarić.

Image title

Maji sta nastopili v kategoriji mladink. Prvi krog sta obe izvajali elegantno, vendar močno tekmovalno kato Papuren, ki vleče korenine iz Kitajske in sicer stila kung-fu beli žerjav. Obe Maji sta si kot tretjeuvrščeni (vsaka v svoji skupini) zagotovili prehod v naslednji krog, kamor se kvalificirajo le 4 najboljše tekmovalke iz vsake skupine.

V drugem krogu je Maja Lakner izvedla zelo atraktivno kato Chatan Yara Kushanku, ki je značilna po atraktivnem začetku, kjer se roke dvignejo nad glavo, nato pa naredijo krog od nebes proti zemlji. Sledijo hitre in ostre blokade in udarci, ki ob dobri izvedbi jemljejo dih. Kata je zelo dinamična, vsebuje pa tudi dva skoka in šteje med najzahtevnejše tekmovalne kate. Maja je kato naredila tehnično zelo lepo, vendar tokrat ne dovolj močno za prehod v višji krog tekmovanja in je tekmovanje zaključila na 13. mestu.

Image title

Kmalu je na tatami stopila še Maja Lazanski, ki je izvedla najvišjo mojstrsko kato Suparinpei, ki vsebuje 108 tehnik ter izmenjavo elegantnih in izjemno hitrih tehnik. Kljub solidni izvedbi se Maji, ki še vedno čuti posledice po poškodbi stegenske mišice, ki jo je utrpela maja na turnirju v Postojni, tokrat ni uspelo kvalificirati v nadaljnje kroge tekmovanja in je tekmovanje zaključila na deljenem 13. mestu.

Image title

V drugi polovici dneva je na tatami suvereno stopil še Luka Cicvarić in sicer v kategoriji kata kadeti. Luka je izvedel kato okinawskega stila Ryuei-Ryu, ki jo na svetovnih ligah izvajajo le vrhunski tekmovalci. Luka je kato izvedel močno, v pravilnem ritmu in tehnično dovršeno, no nekateri sodniki tokrat niso bili na zahtevanem nivoju za tak nivo tekmovanja in niso pravilno prepoznali izvedbo kate z vsemi značilnostmi stila Ryuei-Ryu. Ravno slovenski sodnik je Luki, slovenskemu reprezentantu, izmed vseh sodnikov dodelil najnižjo oceno (7.3) in Luko kot 5. uvrščenega v svoji skupini s primanjkljajem 0.2 točke izločil iz napredovanja proti bojem za medaljo. Za primerjavo, madžarski sodnik, z najvišjo svetovno sodniško licenco, je Luki dodelil oceno 8.5. Viceprvak turnirja je postal slovaški reprezentant Gyulaffy, katerega je Luka na nedavnem mednarodnem turnirju v Budimpešti premagal celo za 0.6 točke. Luka je na koncu zasedel 17. mesto vendar je ostal grenek priokus sojenja, saj Luka po kvaliteti in pokazanem znanju sodi v sam vrh svetovnih kadetov.

Posebna zahvala gre vsem staršem, ki nam zaupate svoje otroke ter vsem sponzorjem in podpornikom brez katerih ne bi mogel klub normalno delovati: OBČINA BREŽICE, HESS, ELMONT, SIPRO, ARTISK, ZAVOD ZA ŠPORT BREŽICE, INŽENIRING BIRO.[ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic