Veliki zmagi Tjaše Petković in Davida Lavriča na karate turnirju Slovenija OPEN 2019

V soboto, 9. 3. 2019, je Karate zveza Slovenije v dvorani Tri lilije v Laškem organizirala letošnji mednarodni turnir Slovenija OPEN. Udeležilo se ga je 418 tekmovalcev iz šestih držav. Tekmovanje je bilo zelo dobro načrtovano tudi časovno, za kar velja organizatorje posebej pohvaliti. Brežiški karate klub je zastopala zaradi bolezni nekoliko okrnjena ekipa, ki pa je kljub temu nastopila izvrstno in domov prinesla dve zlati in dve bronasti odličji, ki so jih tokrat prispevali odlični brežiški borci.

V katah sta v kategoriji 26-ih deklic nastopili Maja Lakner in Maja Lazanski. Maja Lakner je tekmovala zelo dobro in tako nastopila kar v petih kolih. Zmagovala je vse do polfinala, ko je žal izgubila proti Tinkari Leben iz Kranja. V repasažu je potem izvajala težko kato seipai in jo kljub odlični tehniki žal izgubila. Maji Lakner, ki je novi mladi up brežiškega karateja,  manjka le še nekoliko več telesne moči, da bi prišla na sam vrh v svoji kategoriji. Maja Lazanski, ki je na tako močnih turnirjih tokrat nastopila prvič, je prav tako pokazala zelo velik napredek, ki je odraz marljivega dela na treningih, a kljub temu tokrat še ni posegla po vidnejši uvrstitvi. Bo pa s svojim pristopom gotovo kmalu zelo konkurenčna.

V kategoriji 16-tih mlajših kadetinj je v katah nastopila tudi Saša Petković, ki se zadnje čase poleg borb zelo resno loteva tudi treninga kat. Nastopila je s kato Seienchin in pokazala veliko smisla za dobro izvedbo z veliko karate znanja. Za uvrstitev med najboljše ji je zmanjkalo le še nekaj več eksplozivnosti, pokazala pa je že velik napredek.

V kategoriji kate članice pa se je žal organizatorjem pripetil neljub dogodek, saj je tekmovalna komisija po že dveh dnevih uradno objavljenih žrebnih listih tik pred tekmo na namig spremenila žreb v določeno korist in tako je tekmovanje za mnoge udeležene postalo vprašljivo oz. neregularno. Kot odgovor na protest ekip tekmovalni komisiji je bilo namreč slišati, da vseh želja žal ni moč upoštevati, kar je, če gre za žreb, vsekakor nedopustno, še posebej, ker so to takoj opazili in komentirali tudi tujci, za katere je s tem žal vrednost turnirja vsekakor padla. Nastja Galič je kljub vsemu izvedla tri odlične kate, in sicer Annan, Kururunfo in Annan Dai  in na koncu osvojila peto mesto. 

Brežiški borci so tudi na tem turnirju blesteli, saj je 6 nastopajočih osvojilo kar štiri medalje, od tega dve zlati in dve bronasti. Omeniti velja predvsem Davida Lavriča, ki je se že iz druge tekme zapored vrača z zlato medaljo. Davidu je bil v kategoriji kadetov do 52kg namenjen zelo težek žreb, saj ga je že v prvem krogu čakal aktualni državni prvak Kenan Isakovič iz Trbovelj. David je povedel z ročno akcijo, sledila je velika sodniška napaka s katero je nasprotnik povedel kar s tremi točkami. David se ni vdal do zadnjih sekund in s čudovito nožno finto 6 sekund pred koncem obrnil rezultat v svojo korist. Končnih 4:1 je Davida peljalo v polfinale, kjer je z 1:0 premagal Tilna Novaka Rioso iz Polzele v finalu pa še Petra Arseniča iz Postojne. Zaslužena zlata medalja Davida uvršča v sam slovenski vrh pri kadetih v njegovi kategoriji.

David Matija Lavrič - zmagovalec med kadeti -52kg

Po konstantnem uvrščanju med najboljše si je svoje prvo borbeno zlato na večjih tekmovanjih priborila tudi Tjaša Petković. V sicer manj številčni kategoriji kot je vajena, je pri deklicah do 35kg v polfinalu z 1:0 premagala Neli Valenčak iz Oplotnice, v finalu pa še Manjo Radič iz Ljubljane. Tjašin trud in izjemna srčnost sta končno obrodila sadove in Tjaša je s svojim dosežkom vnovič dokazala, da v svoji starostni kategoriji sodi med najboljše. V isti kategoriji je nastopila tudi Sara Marija Lavrič, ki je tekmovanje zaključila v polfinalu iz zasedla 3. mesto.

Zlata Tjaša Petković ter bronasta Sara Marija Lavrič

Pri mlajših kadetinjah nad 50kg se je do brona prebila tudi Saša Petković. Tudi njej je bil namenjen težek žreb, saj se je že v prvem krogu pomerila s kasnejšo zmagovalko turnirja, Lano Savanović iz KK Grosuplje. Saša je sicer izgubila z minimalnim zaostankom (0:1), a je v repasažu za 3. mesto prikazala zelo zrel in tehnično dovršen boj. Dolenčevo iz Trbovelj je premagala kar s 7:1 in verjetno lahko mirne vesti rečemo, da je Saša tista borka v klubu, ki je v zadnjih letih pokazala največji napredek.

Bronasta Saša Petković

V najštevilčnejši in verjetno kategoriji z najzahtevnejšo konkurenco je nastopila Ana Sever. Pri kadetinjah nad 54kg je nastopilo 17 bork, med njimi tudi nosilke medalj iz mladinskih evropskih prvenstev. Ana se je med najboljših osem uvrstila z zmago nad Mekić Kiaro iz Grosupelj, četrfinale z Lozovino iz Hrvaške pa se je končalo neoodločeno (0:0). Sodniki so zmago izglasovali nasprotnici, v vsakem primeru pa gredo Ani vse čestitke, saj je s svojim krstom v novi kategoriji dala nasprotnicam vedeti, da za njimi ne zaostaja in bo v prihodnje za vsako še zelo nevarna nasprotnica.

Pri mlajših kadetih do 45kg je nastopil še Jaka Cerjak. Tudi njemu je žreb že v prvem krogu namenil končnega zmagovalca (Strahija, Hrvaška). Boril se je srčno, a žal izgubil z 0:1. Nasmejan in pozitiven fant se bo s pravilnim in trdim treningom še zagotovo razvil v kvalitetnega borca.

Brežiški borci si za svoje predstave zaslužijo čestitke, saj iz tekme v tekmo dosegajo vidnejše rezultate in dvigujejo ugled kluba tako v očeh domačih, kot tujih strokovnjakov. [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic