Zgodovinski uspeh članov Karate kluba OBZORJE Brežice na mednarodnem področju ob 100-i obletnici rojstva velikega karate mojstra Meitoku Yagija

Na povabilo častnega predsednika I.M.G.K.A. (Mednarodna Meibukan Gojyu-Ryu Karate zveza) Meitatsu Yagija, 10.DAN so se člani Karate kluba OBZORJE Brežice udeležili dogodkov ob 100-i obletnici rojstva njegovega očeta in učitelja, velikega mojstra Meitoku Yagija, 10.DAN, ki so od 27.02.-06.03.2012 zaznamovale celotno Okinawo. Izjemna čast, da so predstavljali Slovenijo na svetovnem shodu ob tako pomembnem dogodku je doletela naslednje člane: Christian Kajtna, Franc Bajs, Darko Cicvarić, Nastja Galič, Mateja Petančič ter Hrvoje Teo Oršanič. Vse dogodke je spremljala tudi okinawska televizija RBC ter največji okinawski časopis Ryukyu Shimpo.


skupinski posnetek udeležencev interviewa na sedežu časopisa Ryukyu Shimpo

Prvi dogodek v sklopu praznovanja jubileja se je začel 01.03.2012 s karate seminarji v Budokanu (dvorana za borilne veščine) v Nahi, glavnem mestu Okinawe. V dveh dneh je preko 400 udeležencev iz celega sveta v šestih treningih izmenjalo svoje izkušnje z drugimi udeleženci, ponovilo vse svoje znanje, popravilo morebitne napake ter se naučilo tudi nekaj novega. Treninge so vodili najvišji mojstri Hombu dojota in zato je bil vsak trening še dodaten poseben izziv za vse udeležence. Ob koncu seminarja so potekala tudi testiranja za višje pasove. Iz Slovenije sta se preizkusa udeležila Christian Kajtna in Darko Cicvarić. Oba sta pokazala zelo veliko stopnjo znanja iz Gojyu-Ryu stila karateja, umirjenost, zrelost in hkrati natančnost ter tako uspešno opravila izpit višje stopnje mojstra. Darko Cicvarić je tako postal mojster karateja, 3.DAN, Christian Kajtna pa je pridobil naziv mojstra karateja, 5.DAN, kar je tudi najvišji naziv v Karate Klubu OBZORJE Brežice in tudi v Sloveniji v Gojyu-Ryu karateju.


Christian Kajtna, Akihito Yagi ter Darko Cicvarić z diplomami za uspešno opravljen test

Časa za proslavljanje ni bilo saj je 03.03.2012 sledilo I.M.G.K.A. svetovno prvenstvo v katah in kobudu (kate z orožji). Svetovno prvenstvo je bilo organizirano na zelo visokem nivoju s tradicionalno japonsko natančnostjo in v zelo prijateljskem duhu. Vsi člani iz Slovenije so nastopili v svojih kategorijah in dosegli zgodovinski uspeh za Slovenijo. Nastja Galič je postala svetovna prvakinja v katah v kategoriji barvni pasovi mešanih spolov v starosti 13-17let. Vrhunsko je svoj nastop opravila tudi Mateja Petančič, ki je postala svetovna prvakinja v kategoriji veterank barvnih pasov. Darko Cicvarić je s svojimi izvedbami kat postal kar dvojni svetovni podprvak v katah mojstrov ter kobudo katah (z orožji). Hrvoje Teo Oršanič, predsednik karate kluba OBZORJE Brežice je nastopil v kategoriji veteranov barvnih pasov ter osvojil odlično bronasto kolajno. V kategoriji kobuda (kate z orožji) mojstrov stopenj 4. in 5.DAN se je do bronaste kolajne prebil tudi Christian Kajtna, medtem ko je Franc Bajs na koncu zasedel nehvaležno 4.mesto v katah mojstrov. Posamezni zgodovinski uspeh Slovenije so dopolnili tudi ekipni nastopi in sicer: svetovna ekipna podprvaka v sestavi Darko Cicvarić in Nastja Galič sta postala v kategoriji mešanih ekip črnih pasov, bronasti kolajni pa sta si priborili tudi ekipa Hrvoje Teo Oršanič in Mateja Petančič v kategoriji mešanih ekip barvnih pasov ter Hrvoje Teo Oršanič, Franc Bajs in Mateja Petančič v kategoriji mešanih ekip in mešanih pasov. Z devetimi osvojenimi medaljami na I.M.G.K.A. svetovnem prvenstvu je bila Slovenija med najuspešnejšimi udeleženci za kar smo prejeli tudi posebno ustno pohvalo samega organizatorja.

 


reprezentanca Slovenije z osvojenimi kolajnami na I.M.G.K.A. svetovnem prvenstvu

V nedeljo, 04.03.2012 je bil vrhunec praznovanja visokega jubileja, ki smo ga obeležili s proslavo ter javnimi nastopi v nacionalnem gledališču Okinawe. Proslavo, ki je bila organizirana v čast okrogle obletnice rojstva velikega mojstra Meitoku Yagija, je spremljala okinawska televizija in časopis ter vsi pomembni karate mojstri Okinawe, saj je Meitoku Yagi karate legenda v celem svetu. Za nastop so bili izbrani karateisti iz 14-ih držav sveta in od tega je izjemna čast pripadla Sloveniji, ki je nastopila kar z dvema izvedbama, saj so najprej nastopili vsi člani Karate kluba OBZORJE Brežice v ekipnem nastopu kate San Sei Ryu, nato pa je še solo izvedbo opravil Christian Kajtna s kato Byakko. Takoj po nastopu so prejeli tudi pohvale mojstra Meitatsu Yagija, 10.DAN (sina Meitoku Yagija). Nastop v tako izjemni dvorani, pred tako pomembnimi gosti ter ob tako visokem jubileju bo vsekakor ostal v večnem spominu vseh nastopajočih.

 


Skupinska slika udeležencev svečanega nastopa v gledališču ob 100-i obletnici rojstva Meitoku Yagija

V torek, 06.03.2012, na dan, ko se je pred sto leti rodil veliki mojster Meitoku Yagi so se udeleženci odpravili na pokopališče, kjer je mojster tudi pokopan. V spomin na jubilej so prisostvovali odkritju obeležja in spominske plošče, ki bo vse mimoidoče ter karateiste vsega sveta opozarjala, da tukaj počiva Meitoku Yagi, eden največjih karate mojstrov Okinawe. Blagoslov groba in spomenika je po tradiciji opravil vrhovni duhovnih v skladu z japonskimi običaji. Po opravljeni ceremoniji so se vodje vseh držav dobili na skupnem sestanku, kjer so povzeli dejanja v preteklosti ter razpravljali in sklenili dogovore o bodočem delovanju I.M.G.K.A. zveze. Zaključek vseh prireditev je bil mednarodni simpozij, kjer je Christian Kajtna nastopil v imenu Slovenije in Europe.

 


skupinska fotografija na grobu Meitoku Yagija (z leve Akihito Yagi, Christian Kajtna, Meitatsu Yagi, Hrvoje Teo Oršanič, Mateja Petančič in Akihiro Yagi)

Takšen izjemen uspeh članov Karate kluba OBZORJE Brežice ne bi bil mogoč brez stalnih in občasnih podpornikov: Obzorje Invest d.o.o., Občina Brežice, GEN Energija d.o.o., Elmont d.o.o., Agencija ARAO, Kontrola zračnega prometa Slovenije d.o.o., Numip d.o.o., NEK d.d., Kardanske gredi Cerjak d.o.o., HESS d.o.o., Mipo d.o.o., Sipro Inženiring d.o.o., NI TRADE d.o.o., PSE d.o.o., Vulkanizerstvo Furlan, Kostak d.d. ter Artisk s.p. Iskreno hvala za vaš podporo pri uresničitvi naših sanj![ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic