Zmaga Ele Petan in skupaj sedem odličij za Karate klub Brežice na SLO OPEN 2018

V soboto, 10. marca 2018, je v Laškem pod okriljem Karate zveze Slovenije potekala mednarodna tekma v karateju pod uradnim nazivom SLOVENIA OPEN 2018, ki je privabila 406 karateistov iz 58-ih klubov in reprezentance 11-ih držav sveta. Kot posebnost so na tekmi sodelovali tudi tekmovalci iz daljnih azijskih držav, kot sta npr. Indija in Bangladeš. Tekmovalce je poleg uradnih predstavnikov KZS, lokalnih oblasti in Olimpijskega komiteja Slovenije pozdravil tudi japonski ambasador Keiji Fukuda, ki je poudaril pomen treniranja karateja za kompleten razvoj človeka in za boljše in strpnejše medsebojno življenje. Karate klub Brežice je na tekmovanju zastopalo 9 tekmovalcev, od tega sta Nastja Galič in Nika Omerzo nastopili tudi za slovensko reprezentanco. Največji uspeh je dosegla mlajša kadetinja Ela Petan, ki je zmagala v bojih mlajših kadetinj – 50 kg in povrhu dosegla še drugo mesto v katah. Po dve medalji sta osvojili tudi sestri Tjaša in Saša Petković. Skupno so Brežičani domov prinesli kar sedem odličij in dve peti mesti.

Najprej je v katah deklic do 11 let nastopila zelo nadarjena Maja Lakner. Izvedla je tri lepe, tehnično zelo dovršene nastope in v repasažu za las z 2 : 3 izgubila boj za medaljo. Maji manjka le še nekaj več moči in kmalu bo kos tudi najboljšim. Kasneje je skupaj s Tjašo in Sašo Petković nastopila tudi v kata timu, kjer so deklice v kategoriji do 13 let odlično nastopile in osvojile prvo bronasto odličje.

V kategoriji kate mlajše kadetinje je nato nastopila Ela Petan in v zelo močni konkurenci izvedla štiri vrhunske mojstrske kate ter se prebila v finale. Ela je v finalu prvič izvajala eno najtežjih kat nasploh Chatanyaro Kushanku in z rezultatom 2 : 3 tokrat izgubila proti Repičevi iz Kranja. Z malce več samozavesti in dodatnim treningom pa bo Ela v kratkem lahko postala najboljša katašica med slovenskimi mlajšimi kadetinjami, saj je izjemno nadarjena in perspektivna.

Ela Petan med finalno kato

Nika Omerzo in Nastja Galič sta nastopili v absolutni kategoriji kate članice. Nika, ki vse bolj napreduje in sledi svoji klubski in reprezentančni kolegici Nastji, je prvo kolo gladko zmagala, v nadaljevanju pa izgubila proti kasnejši zmagovalki in v repasažu kljub vse boljši izvedbi kate Annan tokrat osvojila peto mesto. Nika se je po pogovoru s selektorjem Arnoldom Skuhalo dogovorila za dodatne specifične vaje za pripravo na nastop na Balkanskem članskem prvenstvu, ki bo čez dva tedna v Istanbulu. V Turčijo bo potovala tudi Nastja Galič, ki je na tem tekmovanju z dvema čistima zmagama s 5 : 0 in tesnim porazom v polfinalu z 2 : 3 osvojila bronasto odličje in veliko pohval selektorja, ki je menil, da bi morala Nastja po prikazanih nastopih v Laškem zmagati. Obe, tako Nastja kot Nika, bosta svoje prednosti v kratkem pokazali v okviru nastopa za slovensko reprezentanco v Turčiji.

Brežiški tekmovalci s trenerjema Metko Galič in Sašom Vašem v Laškem

V športnih borbah je za klub nastopilo 6 tekmovalcev in kar štirje so se uspeli uvrstiti med najboljše. Prva je na tatami stopila srčna borka Tjaša Petkovič, ki je polfinalni boj pri deklicah do 35kg v svoj prid obrnila prav v zadnjih sekundah, saj je vodstvo Šifrerjeve z 0:2 izničila 3 sekunde pred koncem s čudovito brco in se z rezultatom 3:2 uvrstila v finale, kjer je bila Aida Trstenjak iz Hrvaške zaenkrat še pretrd oreh za našo mlado in neustrašno borko. Srebro je pri deklicah nad 40kg podvojila Tjašina sestra Saša, ki pridno trenira in vse bolj napreduje. V prvem krogu je Sašina nasprotnica odpovedala nastop, v polfinalu je s kar 4:1 premagala Marlenijevo iz Italije, v finalu pa je bila, kot pri sestri, usodna Hrvatica.

Edino zlato na turnirju je osvojila Ela Petan, ki v vseh dvobojih ni izgubila niti točke. Po prostem prvem krogu je premagala najprej Salkičevo, nato Savanovičevo in zasluženo osvojila 1. mesto pri mlajših kadetinjah do 50kg. Ela, ki nastopa tudi za državno reprezentanco, kaže velik zrelostni napredek v razumevanju koncepta borbe in taktičnih zamisli in nedvomno bo ob trudu, ki ga vlaga, o njej še veliko slišati. Z bronom je bero medalj dopolnil David Matija Lavrič, ki se je po slabšem začetku, prebudil v repasažu, kjer je za bronasto v kategoriji ml.kadetov do 50 kg premagal Topolovca z 1:0. Zagotovo velja omeniti tudi nastop Ane Sever, ki je pokazala eno svojih doslej najboljših borb. V prvem krogu se je pomerila s hrvaško reprezentantko Teo Plešo, jo povedla z 1:0 in svojo prednost odlično varovala. 30 sekund pred koncem boja, je Hrvatica napadla, Ana je izvedla odlično kontro, žal pa so nasprotnico odpeljali k zdravniku, ki je ocenil, da je bil Anin udarec premočan in sledila je diskvalifikacija. Vsekakor je Ana pokazala precejšen napredek in v klubu smo prepričani, da stopa po pravi poti k uspehu. Ivana Lukić se je na tekmovalno prizorišče vrnila po daljšem premoru, zato ni bilo moč pričakovati vidnejšega uspeha, vsekakor pa je proti Pezzijevi iz Italije dala vse od sebe, a na žalost ni bilo dovolj za zmago. Pezzijevi preboj v finale ni uspel, zato upanja na repasaž ni bilo. 

 [ << Nazaj na seznam novic ]


>> Arhiv novic