Kobudo

Kaj pomeni beseda karate? Karate pomeni »prazna roka«, zato lahko misel na orožje pri karateju povzroči zmedo. Pa vendar, moramo vedeti, da se orožje lahko tudi tu uporablja, čeprav ni obvezen del te borilne veščine, saj z njim podvojimo moč, povečamo koordinacijo in tako postanemo močni nasprotniki »prazne roke«.

»Karate iz Okinawe in orožje so nerazdružljivi kakor brat in sestra,« pravi Tadashi Yamashita, mojster karateja in kobuda (veščine bojevanja z orožjem), »dopolnjujeta eden drugega.«

Telesna pripravljenost, ki jo posameznik pridobi s treniranjem karateja in vzporedno uporabo orožja, je povzročila, da veliko karateistov uvršča na svoje redne treninge vadbo z orožjem. Poleg tega pa vedno več ljudi zanima zgodovina tega orožja in možnosti njegove uporabe. Yamashita pravi: »Ljudje radi poizkušajo različne jedi, dokler se ne opredelijo za tiste, ki jih imajo radi. Prav tako mora tudi karateist spoznati svoje orožje, da se lahko opredeli za tisto, s katerim bo lahko najbolj dopolnjeval svojo veščino borjenja.«

Ravno zaradi tega je v spodaj navedenem besedilu podanih nekaj orožij, ki se najbolj pogosto uporabljajo pri karateju, njihova kratka zgodovina, tradicionalna in trenutna uporaba.

Kama

Leta 1470 je japonska vojska prepovedala uporabo tradicionalnega orožja. Okinawske oblasti so izkoristile kamo (srp) za oblikovanje novega, podobnega orožja kusarigam-e.

Prvotno se je kama uporabljala za sekanje trave, v bojih pa se je uporabljala kot orožje. Z njo je bojevnik razorožil svojega nasprotnika, lahko pa jo je uporabil tudi za udarce. Danes se kama uporablja pri prikazovanju kat in na tekmovanjih v katah, in sicer pri krožnih udarcih, ki dopolnjujejo tehniko blokiranja udarcev.

Nunte

Naredili in dopolnili so ga prebivalci Okinawe. Narejen je iz nekaj konic, ki so ponavadi privezane na konec daljše palice, tako da je podoben kopju. Lahko se ga meče ali pa se ga uporablja kot nož.

Prvotno se je nunte uporabljal pri ribolovu. V boju se uporablja za udarce, ker ima glavno konico, njegove stranske konice pa lahko spreten bojevnik uporabi pri odvzemanju nasprotnikovega orožja.

Danes se nunte uporablja kot kopje ali kot ročno rezilo pri prikazovanju kat in tekmovanjih.Bo

Bo je eno od petih vrst orožja, ki izhaja iz stila karateja Te (treniral se je na Okinawi). Uporabljali so ga samuraji in svečeniki v fevdalni Japonski, poznamo pa ga že iz davne preteklosti, ko se je uporabljal v zgodnjih japonskih borilnih veščinah imenovanih burgei. Zaradi svoje dolžine (skoraj dva metra) omogoča uspešen boj z mečevalci, saj je lahko bojevnik oddaljen od ostre konice meča.

Sai

Sai ali koničasti meč izvira iz Okinawe oziroma iz Azije. Uporablja se za napadanje, prebadanje, blokiranje udarcev in izbijanje orožja iz nasprotnikovih rok. Bojevniki so vedno imeli po en sai v vsaki roki, tretji pa je bil zatlačen za pas. To orožje je lahko zelo nevarno, če ga močno vržemo v nasprotnika.

Domnevajo, da je bil sai prvotno eno od orodij pri poljedelstvu. Kot orožje se pri različnih karate stilih uporablja v boju proti mečevalcu. Danes se uporablja na treningih, vendar s topimi konicami. Z njim dopolnjujemo tehniko zamahov in metanja orožja kot tudi tehniko proti udarcem.Naginata

To vrsto orožja so v času od 1600 do 1808 nosile žene iz kaste samurajev zaradi samoobrambe. Naginato (ukrivljen meč) so nosili zataknjeno v sedlo ali zapeto ob nogo. Drugače pa je veščina, ki se ukvarja z uporabo naginate, del japonske vojaške veščine.

Naginata je že prvotno nastala kot orožje. Nož je namenjen zadajanju ran, palico pa se uporablja za odrivanje nasprotnika, oziroma da ga vržemo iz ravnotežja.

Naginata-do (eden od načinov uporabe naginate) je še vedno popularna pri ženskah na Japonskem; je tudi del mnogih akademskih atletskih tekmovanj na Japonskem. Na teh tekmovanjih ponavadi ženske, ki imajo v rokah naginato, tekmujejo proti moškim, ki so oboroženi z lesenim mečem. V teh bojih je obvezno nošenje čvrstih ščitnikov.