Meibuken Hojo Undo

Goju-ryu Meibu-kan vaje

1. MUCHIMI – ponazarja gibanje »težkih/lepljivih rok« in je podobno »igri podiranja rok«. Nameni izvajanja vaje muchimi so naslednji: povečevanje moči in kondicije rok/zapestij, krepitev stava ter povečevanje nadzora nad držo. Vajo partnerja vedno izvajata tako, da sta telesi v pravilni poravnavi, pri čemer naj bosta palca na nogah drug nasproti drugemu, prav tako pa tudi zapestja. Če se med vajo doda ustrezen upor, zadostuje 7 do 10 ponovitev. Pri izvajanju vaje muchimi je potrebno poskrbeti, da se gibanje izvaja v polnem obsegu gibanja, kajti le tako je mogoče zagotoviti pravilen razvoj in napredek posameznika.

2. KAKE TE – je podobna vaji muchimi, le da gre za obratno gibanje rok. Kake te se tako kot muchimi izvaja z ustreznim uporom sovadečega. Koristi vaje so podobne koristim vaje muchimi. V kolikor je med izvajanjem prisotna pravilna napetost, zadostuje 7 do 10 ponovitev. Med izvajanjem vaje kake te je potrebno poskrbeti za to, da se ne poruši pravilna drža. Vadeča partnerja pa naj poskusita skozi vajo začutiti gibanje drug drugega.

3. KOTEKITAI – je okinawska oblika izboljševanja telesne kondicije s poudarkom na moči podlakti. Kotekitai je odličen način za vadbo hitrosti in koordinacije rok in stopal. Kotekitai prinaša vadečemu veliko koristi: pripravo rok za močne obrambne tehnike, učenje hitrega obrata z reakcijo na napad, ki prihaja vadečemu od zadaj, prav tako mu tudi omogoča, da v enem zamahu uporabi običajno ročno blokado, ki se nadaljuje v udarec v oči.

Najbolje je, da se vaja kotekitai izvaja v obe smeri. Če razdelimo kotekitai na štiri štetja začenši z levo roko, naredimo na četrto štetje obrat v želeno smer, tako da postavimo svojo notrajno nogo naprej ter dokončamo obrat. Po vedenju uporablja Dai sensei »mačji stav« tako, da je njegova notranja noga naprej ob prvem in četrtem štetju. Viri navajajo, da se je Dai sensei naučil te verzije vaje med enim izmed mnogih potovanj na Tajsko nekje v šestdesetih oziroma sedemdesetih letih.

4. MAKIWARA TRENING – preprosto rečeno je makiwara leseno udarno mesto, ki se uporablja za krepitev tehnike vadečih. Večinoma se uporablja za udarce s pestjo, vendar pa se lahko uporablja tudi za udarce z odprto dlanjo, brcanje itd. Če vas zanima trening z makiwaro, se o tem najprej pogovorite z vašim trenerjem. Ko boste prvič udarjali v makiwaro, to naredite počasi ter se pri tem prepričajte, da si ne boste poškodovali pesti, dlani, noge itd. Če takega načina treninga niste vajeni, si namreč nadvse lahko poškodujete zunanje plasti kože udarnega mesta. Kadar trenirate sami ali s partnerjem, imejte vedno v mislih, da je varnost vedno na prvem mestu. Ko se boste nekoliko privadili treningu z makiwaro, boste lahko naredili tudi več ponovitev in uporabili večjo moč. Vendar pri tem pazite, da ne boste pretiravali.

Še majhen nasvet: ko boste vadili udarce z roko, pazite na poravnani položaj zapestja.

vadba KOTEKITAIvadba KAKETE


CHI ISHI vadbaNIGIRI GAME vadba