Meibuken Kumite

V Gojyu-Ryu Meibukan se učenci učijo in vadijo samo Yakusoku kumite, ki je vnaprej dogovorjen boj. Prostih borb oziroma Jiyu kumite se ne trenira. V klasičnem okinawskem Gojyu-Ryu karateju nikoli ni bilo prostih borb.

Karate se namreč v prostih borbah prelevi v šport, kar pa klasični karate ni. Okinavci trenirajo t.i. karate-do, kar v prevodu pomeni pot prazne roke. Prakticiranje prostih borb prav tako ovira razvoj pravilnih karate tehnik, posebno v okinawskem Gojyu-Ryu karateju, kjer se daje poudarek na zaključku boja z eno, vendar pogubno tehniko (Hito Tsuki).

Tukaj je seznam različnih oblik Yakusoku kumite-ja v Meibu-kanu:

• Renzoku kumite – neprekinjen boj (boj 2 oseb),
• Kakomi kumite – boj 5 oseb (4 napadalci in ena oseba na sredini),
• Ippon kumite – enokoračni boj,
• Nihon kumite – dvokoračni boj,
• Sanpo kumite – trokoračni boj.


Koristi treninga Yakusoku kumite-ja je veliko. Občutek za optimalno razdaljo in pravočasnost sta le dve izmed najpomembnejših. Skozi ponavljajočo se vadbo Yakusoku kumite-ja se prav tako izboljšujejo veščine, kot so natančnost, hitrost in moč. Med izvajanjem vseh naštetih oblik dogovorjenih bojev se pričakuje, da učenci ne delajo »na pamet« oz. na slepo, temveč se naučijo obraniti tudi napad, ki ne sledi učiteljevemu štetju oz. odstopa od dogovorjenega.


Vadba Kakomi kumiteja


Vadba Renzoku kumiteja