Meitatsu Yagi


Master Meitatsu Yagi
Meitatsu Yagi (rojen 7. julija 1944) je najstarejši sin Meitoku Yagija in je po Meitokuvi smrti nadaljeval očetovo pot poučevanja in vadbe karateja.

Meitatsu Yagi se je učil le neposredno od njegovega očeta, velikega mojstra Meitoku Yagija. Z več kot 50-letnim usposabljanjem s strani svojega očeta, je bil negovan in usposobljen za nadaljevanje gojenja zapuščine Meibukan Gojyu-Ryu karateja. Eden izmed Yagijevih ciljev je bil, da se Meibukan Gojyu-Ryu karate razširi po vsem svetu. Meitatsu Yagi je živel, delal in vabil nove ljudi, katere je učil Meibukan karate na Okinawi in po celem svetu.

Yagi je živel v ZDA (1964-1970), v Guamu (1971-1975), v Seipanu (1995-1997) in na Filipinih (1997-1998). Po vrnitvi iz Guama (1975), je Meitatsu dobil naziv Renshi 6.Dan in postal direktor Vseokinavske Karate Do zveze (1976). Tega leta mu je tudi bila podana odgovornost poučevanja v Hombu Doju na Okinawi, kot predsednik Gojyu-Ryu Meibu-kai s Meitetsu Yagijem (njegov mlajši brat) kot podpredsednika in Meitoku Yagi kot predsednik / svetovalec.

Meitoku Yagi je izbral njegovega najstarejšega sina Meitatsuja in ga najprej naučil vse vidike Meibukan Gojyu-Ryu karateja. Pomagal mu je razviti in naučiti vse kate, Renzoku kumite, Kakomi kumite, Meibukan Kobudo (Bo, Sai) in Nihon kumite.

Čeprav so se mnogi izdajali za Meibukan učence, pa se mnogi niso naučili ali izvaja vseh oblik vadbe, ki jih je razvil za njegov stil. Te oblike vadb pa so sestavni del Meibukan Gojyu-Ryu karateja.

Meitatsu je bil 20 let direktor All Okinawa Karate-Do Gojyu-Kai. Dve leti je deloval tudi kot predsednik Okinawian Karate Do Gojyu-Kai (1987), pa tudi kot predsednik Hombu Dojota v regiji Kume (Naha, Okinawa).


Hanshi

Leta 1995 je Meitatsu delal v Seipanu in na Filipinih, 1998 leta pa se je vrnil domov, da bi poskrbel za svojega očeta. Meitoku Yagi je Meitatsu Yagiju podelil naziv Hanshi Judan (10.DAN) - Okinawa Karate-Do Gojyu-Kai leta 1997. Meitoku Yagi je podelil le en najvišji naziv Hanshi Judan. Meitatsu Yagi potuje po svetu in poučuje na stotine ljudi vsako leto na različnih seminarjih od katerih so redni na celinah Amerike, Azije, Avstralije in Evrope.

Je tudi zelo dejaven pri spodbujanju Okinawa Traditional Karatedo Kobudo International Center v vasi Yomitan (Okinawa). Tam sodeluje z Kenyu CHINEN (Shorin-Ryuin) in Yasuo SHIMOJI (Uechi Ryu) . Vsi trije mojstri so tradicionalni okinawski učitelji in si skupaj prizadevajo za promocijo okinawskega tradicionalnega karateja in kobuda na Okinawi in po svetu.

Leta 2007 je Meitatsu izdal svojo drugo knjigo o zgodovini in filozofiji Meibukan Gojyu-Ryu, z naslovom "Pomen duhovnega karateja".


Marca 2012 je ob praznovanju 100. obletnice rojstva Meitoku Yagija na Okinawi bil proglašen za častnega predsednika International Meibukan Gojyu-Ryu Karate Do Association (IMGKA), krmilo in vodenje organizacije pa je prenesel na dva sinova Akihito Yagija in Akihiro Yagija (na fotografiji spodaj).