Nekoč

Treningi karateja v Brežicah so se začeli 01.04.1969 v TVD Partizanu v nekdanji trgovski šoli nasproti vodovodnega stolpa. Pobudnik je bil Mišo Tarabić (podoficir JLA). Na prvih treningih se je zbralo okoli 60 ljudi tako, da je bila kar velika gneča v majhni telovadnici. Treninge je vodil trikrat tedensko Stane Iskra – pionir slovenskega karateja. Stane je na treningih že od samega začetka uvajal Tarabića, da bo on kasneje prevzel vodenje treningov. Tako jih je leta 1970 tudi začel voditi z občasnimi obiski Staneta Iskre. Toda kasneje je Tarabić odšel iz Brežic in za namestnika vodenje treningov so izbrali Jožeta Sečna. 21.05.1971 je bil ustanovni občni zbor Karate kluba Brežice, kjer je Jože Sečen izbran za predsednika kluba. Jože je vodenje treningov prevzel do 20.11 1971, ko je odšel na služenje vojaškega roka. Trenersko palico je prevzel Vinko Merslavič iz Mosteca do sredine leta 1972. Ker je bila dvorana TVD Partizan v zelo slabem stanju, so v njej prepovedali vse aktivnosti in tako je vadba karateja ostala brez prostora. V osnovni šoli takrat niso imeli posluha za karate treninge. In tako se je končal prvi del karateja v Brežicah. Ker je Stane Iskra takrat treniral pri Eminu Topiču v Zagrebu, kjer so vadili Budokai stil (neka različica Shukokai), se je klub avtomatsko imenoval KK Budokai Brežice.

V Brežicah je ponovno začela delovati karate sekcija pri Domu letalcev na jesen leta 1975. Prvi trener je bil Vlado Makedonski, sicer na služenju vojaškega roka v Cerkljah ob Krki, tajnik sekcije pa je bil Vlado Dimovski. Že leta 1976 je treninge začel voditi Nikola Putnik, takrat mojster karateja, 2.DAN, sicer državni reprezentant in trener KK Tempo iz Zagreba, ki se je dvakrat tedensko vozil v Brežice.

Občasno pa sta ga menjavala kolega trenerja iz KK Tempo: brata Nikola in Ilija Smoljenović, takrat oba mojstra karateja, 2.DAN. Na pomlad 1978 je vodenje kluba prevzel neutrudni družbeni delavec Vinko Šebrek. Nikola Putnik je dobil delo na Dunaju in nas zapustil.

Vodenje treningov v Brežicah je prevzel Vaso Vesić, tedaj 4.KYU, tajniška dela pa vodil Veljko Jukič. Klub se je počasi, a vztrajno vzpenjal, del članov na čelu z Branetom Jerbičem se je izločil in naredil sekcijo Borec, ki je negovala kontaktni stil boja.

Obe skupini sta se 1979 znova združili in leta 1980 skupaj organizirali prvenstvo Slovenije v bojih ekipno. Zmagala je ekipa Emone pred Borisom Kidričem (MB), ekipa Brežic pa je osvojila 5. mesto.

Po odhodu Vesića na delo v Švico je delo leta 1982 zastalo, vendar je leta 1983 vodenje treningov in kluba prevzel Veljko Jukič, tedaj 3.KYU.

Prva skupina je štela samo 7 članov, toda kmalu so se jim pridružili še novi. Ti novi člani so bili Adi Brod, Blaž Poldan, Darko Cicvarić ter Franc Bajs in kasneje leta 1986 Peter Dirnbek in Christian Kajtna. Ti člani so takrat tvorili jedro kluba.Leta 1998 je organizacijsko vodenje kluba prevzel Christian Kajtna in v tem času se je v klubu naredil največji napredek v zgodovini kluba tako na organizacijski, kot tudi na tekmovalni plati. Trenerji, ki so soustvarjali zgodovino kluba so bili: Damir Pleteš, Matjaž Gregorevčič, Senad Sadiković, Andrejka Dvornik, Tomaž Dvornik, Dubravko Smirič in Metka Galič.

Dosegli smo vrsto uspehov izobraževalno-vzgojne področju dela z mladimi in na področju tekmovanj od državnega do mednarodnega merila. V vsej zgodovini brežiškega karateja je iz njega zraslo mnogo močnih, spretnih karateistov, uspešnih tekmovalcev, prvakov, reprezentantov Slovenije ter nosilcev kolajn iz mednarodnih tekmovanj. Ključ do uspeha je vsa ta leta ostal isti: trdo in resno delo. To delo je sicer zasnovano na amaterski podlagi, kljub temu pa temelji na izšolanem strokovnem kadru trenerjev, ki sistematično pristopajo k vadbi in vzgoji, predvsem mladih upov brežiškega in nenazadnje tudi slovenskega karateja.

V vsem tekmovalnem obdobju je Karate klub Brežice postal tudi ekipni prvak Slovenije v bojih in ekipni prvak Slovenije v katah. Ogromno članov si je prislužilo nastope v reprezentanci, najdaljši staž pa vsekakor pripada Christianu Kajtni, Adiju Brodu in Petru Dirnbeku, ki so se prebijali skozi kadetsko, mladinsko in nazadnje skozi člansko reprezentanco Slovenije. Velimir Jukič in Christian Kajtna sta preko karate kluba Samobor iz Hrvaške postala tudi državna prvaka Hrvaške. Člani kluba so vseskozi nastopali na številnih evropskih in svetovnih pokalih in tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer so posegali po najvišjih uvrstitvah in naslovih. Klub je v svoji zgodovini treniral različne stile karateja: Shotokan, Rindo Rinjuku (učitelj Irie Hirokazu in Eto Hideki), Shito-Ryu (učitelj Keiji Tomiyama in Anton Maruša) in sedaj Gojyu-Ryu (učitelj Meitatsu Yagi in Akihito Yagi). Trenerji so se udeleževali različnih predavanj, usposabljanj in seminarjev priznanih domačih in svetovnih mojstrov karateja.


člani karate kluba Brežice in Shito-Ryu učitelj Keiji Tomiyamačlani karate kluba Brežice in Shito-Ryu učitelj Anton Marušačlani karate kluba Brežice in Rindo Rinjuku učitelj Irie Hirokazučlani karate kluba Brežice in Gojyu-Ryu učitelj Meitatsu Yagi